Tygrysy z SS-PANZER-ABTEILUNG 102 w Normadii

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Tygrysy z SS-PANZER-ABTEILUNG 102 w Normadii

Postprzez Basar » czwartek, 8 stycznia 2009, 22:02

Witam!

Jako że po śwętach stałem się szcześliwym posiadaczem dragonowskiego tygrysa zacząłem się rozglądać w temacie. Zdecydowanie najbardziej przypadło mi do gustu malowanie jednostki wymienionej w temacie (jak dla mnie, najładniejsze w jakim widziałem tygrysa). Tak też postanowiłem wykonać mojego kociaka. Pytanie brzmi następująco:
Czy nasi mieli nieprzyjemność spotakać się z tą jednostką w Normadii? Z tego co wygrzebałem w necie, tłukli tygrysy z Leibstandarde 101 (ba! jednym ponoć nawet jeździli :mrgreen: ) ale o 102 nie znalazłem ani słowa. W ogóle o tej jednostce jakoś tak mało znalazłem.. i tekstu i zdjęć.
Za wszelką pomoc z góry podziękował,
pzdr

Filip
Ostatnio edytowano piątek, 9 stycznia 2009, 11:22 przez Basar, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Basar

Reklama

Re: Tygrysy z SS-PANZER-ABTEILUNG 102 w Normadii

Postprzez klajus » czwartek, 8 stycznia 2009, 22:08

Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Marek Jaszczołt » piątek, 9 stycznia 2009, 18:53

Basar napisał(a):Czy nasi mieli nieprzyjemność spotakać się z tą jednostką w Normadii?

Przynajmniej raz w czasie walk 10psk o przeprawę koło Jort (ich 3 szt T1 były w składzie SS-Kampfgruppe Wünsche)
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Basar » piątek, 9 stycznia 2009, 19:34

thx za link z fotami!

Marek Jaszczołt napisał(a):Przynajmniej raz w czasie walk 10psk o przeprawę koło Jort (ich 3 szt T1 były w składzie SS-Kampfgruppe Wünsche)

A udało się naszym coś ustrzelić podczas tego spotkania, czy role były zgoła odmienne?

Oprócz tego nasuwa mi się jeszcze kilka pytań:

Od czego zależała grubość zimmeritu na wieży? Widziałem zdjęcia na których jest on znacznie grubszy niż na kadłubie, ale też widziałem takie na których jest on dokładnie taki sam na całym czołgu. W moim modelu trochę się pospieszyłem i zaatakowałem go drobnym zimmeritem po całości. Na zdjęciach od Klajusa widzę jednak czołgi z grubszą wersją pasty na wieży. Chcąc przedstawić model z tej jednoski muszę zrywać zimmerit z wieży i robić go od nowa?

Malowanie 102 batalionu znacznie różni się od pozosałych - przeważającym kolorem jest zielony. Był on użyty jako bazowy? Czy w tamtym okresie definitywnie bazowym był piaskowy?

F.
Obrazek
Basar

Postprzez Marek Jaszczołt » piątek, 9 stycznia 2009, 22:15

Basar napisał(a):
Marek Jaszczołt napisał(a):Przynajmniej raz w czasie walk 10psk o przeprawę koło Jort (ich 3 szt T1 były w składzie SS-Kampfgruppe Wünsche)

A udało się naszym coś ustrzelić podczas tego spotkania, czy role były zgoła odmienne?

Ustrzeliły bez strat własnych jednego naszego Cromwella (zginał dowódca czołgu), ale na nasi opanowali miasteczko Jort i utrzymali przeprawy na rzece Dives .
Basar napisał(a):Malowanie 102 batalionu znacznie różni się od pozosałych - przeważającym kolorem jest zielony. Był on użyty jako bazowy?

Nie, to jednak standardowy piaskowy mocno obmalowany kamuflażem zielono brązowym. Inna sprawa jak ten efekt osiągniesz na modelu ;o)
Marek Jaszczołt

Postprzez Bathin » sobota, 10 stycznia 2009, 08:28

Basar napisał(a):Od czego zależała grubość zimmeritu na wieży?

Bardzo dobre pytanie, sam się nad tym zastanawiałem. Nawet w zestawie ATAK są dwa różne płaty do oklejenia wieży, właśnie z drobnym i szerszym zimmeritem.
Bathin

Postprzez Basar » środa, 16 września 2009, 17:38

Prace nad DIORAMĄ trwają. Koniecznie chcę aby to był czołg w malowaniu 102 batalionu i żeby na nim siedzieli nasi. Nie udało się ustalić wozu, który był zniszczony przez Polaków, to może przynajmniej ktoś ma jakiś pomysł co do wraku ze 102 batalionu który był w rejonie działania naszych. Jakie numery mam wymalować na wieży, zeby cała historyjka miała jako taki sens?
Obrazek
Basar

Postprzez Marek Jaszczołt » środa, 16 września 2009, 22:07

Obstawiam na jakiś z 2 kompanii.
Marek Jaszczołt

Postprzez Basar » czwartek, 17 września 2009, 03:16

Właśnie sobie wyczytałem w "Tigers In Combat II" przez "google książki", że niejaki SS-Obersurmbannfuhrer Weiss - dowódca batalionu 102 został ranny i wzięty do niewoli koło Turn, 18 sierpnia, a to by się chyba zgadzało z czasem kiedy walczył tam nasz 10 pułk dragonów :mrgreen:
Jakieś pomysły czym dokładnie jeździł ten pan?
Obrazek
Basar

Postprzez Jager27 » czwartek, 17 września 2009, 06:07

Jeżeli chcesz poczytać na temat 102 batalionu to kup sobie książkę "pancerna pięść" kosztuje chyba z 7.00 zł. Tam jest cała historia tej jednostki. ;o)
Jager27

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 17 września 2009, 18:19

Basar napisał(a):Jakieś pomysły czym dokładnie jeździł ten pan?

befehl nr 001
Marek Jaszczołt

Postprzez Basar » czwartek, 17 września 2009, 19:12

Jager27 napisał(a):Jeżeli chcesz poczytać na temat 102 batalionu to kup sobie książkę "pancerna pięść" kosztuje chyba z 7.00 zł. Tam jest cała historia tej jednostki. ;o)

Ooo :-> Za taką cenę, to aż grzechem będzie nie kupić, thx za info

Marek Jaszczołt napisał(a):
Basar napisał(a):Jakieś pomysły czym dokładnie jeździł ten pan?

befehl nr 001

Marku wieeeelkie dzięki! :)
Rozumiem, że muszę w swoim tygrysie przerobić kuper i nawalić mu anten. Powinienem zmienić zimmerit na wieży na gruby? Są znane jakieś foty tego pojazdu, czy mogę pofantazjować z malowaniem i poszaleć ze znieszczeniami? :twisted:
Obrazek
Basar

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 17 września 2009, 21:13

Basar napisał(a):Rozumiem, że muszę w swoim tygrysie przerobić kuper i nawalić mu anten. Powinienem zmienić zimmerit na wieży na gruby? Są znane jakieś foty tego pojazdu, czy mogę pofantazjować z malowaniem i poszaleć ze znieszczeniami? :twisted:

Zajrzyj jeszcze raz na linka do Tiger im Focus - tam jest sugestia ze ten Weiss miał wóz "91" włącznie z 2 zdjęciami tego wozu:
ObrazekObrazek
źródło dawna akcja e-bay
Marek Jaszczołt

Postprzez Jager27 » piątek, 18 września 2009, 06:08

Tylko Basar nie zrażaj sie tym że jest mała ;o) Autor tej książeczki to Tomasz Szlagor. Tak wygląda:
http://historyton.pl/catalog/images/8360445850.jpg
Jager27

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste