W niniejszym wątku będę się pastwił nad modelem (w sumie modelami) Me109B w jedynym słusznym, e... no w sowieckim malowaniu, które właściwie nie jest sowieckie tylko hiszpańskie. Mieszane hiszpańskie w dodatku.
OK, po kolei. Skąd w czasie Barbarossy Berta u sowietów? Oczywiście z Hiszpanii. Chcę zbudować model samolotu który z legionu Kondor, Me109 B-1 6x15 z 2./J 88, który po przymusowym lądowaniu wpadł w ręce republikanów w okolicach Azaila do Escatron. Po krótkim epizodzie w rękach Francuzów ostatecznie Berta trafiła do Rosji gdzie była badana w ośrodku NII VVS. Po ataku III Rzeszy na Związek Sowiecki Berta została włączona do specjalnej jednostki lotniczej sformowanej z niemieckich maszyn, którą to jednostkę włączono do 2 DRAP. Co ciekawe maszyna ta po raz kolejny musiała lądować awaryjnie na nie swoim terenie podczas jednej z tajnych akcji. Samolot zdobyty przez Niemców został przekazany do eskadry 15/JG27, składającej się z... Hiszpańskich ochotników. W grudniu 1941 samolot został uszkodzony w czasie walk pod Moskwą i porzucony przez Hiszpanów.
Zdecydowałem się wykonać model w malowaniu na podstawie zdjęć z ośrodka NII VVS wykonanych co prawda jeszcze w 1939 roku, ale najpewniej do 1941 roku samolot pozostał w takim samym stanie i dopiero włączenie go do nowej jednostki wymusiło pewne zmiany w jego wyglądzie.
Mesersznitów B/C na rynku trochę było, ja sięgnę po dwa krótkobiegowe modele z Czech, Sworda i AML.
Dupełko zastępcze, ale w klimacie bo w tle widać spadywującego Iszaka.

We środku upchnięte zostało wszysztko to

Co po rozwinięciu prezentuje się mniej więcej tak...
(na dole Sword, na górze AML)

AML

Sword

Żółwice od tegoż

Szkiełka (vacu od Sworda, mleczny wtrysk od AML)

W pomroce dziejów zaginęła gdzieś AMLowa blaszka.
Znaczki których praktycznie nie ma sobie domaluję lub wyszperam w jakimś zmyślnym pudełku z kalkomaniami.
Do wykonania swojego modelu najpewniej pożenię kadłub Sworda ze skrzydłem AML w którym łatwiej będzie zrobić wychylone powierzchnie sterowe oraz klapy.

Znak czasów.