karambolis8 napisał(a):Wg mnie Gunze C są lepsze od nich w większości aspektów, nawet opakowania ;)
RAV napisał(a):karambolis8 napisał(a):Wg mnie Gunze C są lepsze od nich w większości aspektów, nawet opakowania ;)
Akurat opakowanie bym zmienił na jakieś bardziej kanciaste, np. sześciokątne, żeby można było wsadzać je w imadło i odkręcać kluczem płaskim. Czasami od odkręcania łapy mnie bolą. Wiem, że Gunze proponuje specjalny klucz do tego, ale jakoś mnie on nie przekonuje.

Akurat opakowanie bym zmienił na jakieś bardziej kanciaste, np. sześciokątne, żeby można było wsadzać je w imadło i odkręcać kluczem płaskim. Czasami od odkręcania łapy mnie bolą. Wiem, że Gunze proponuje specjalny klucz do tego, ale jakoś mnie on nie przekonuje.
RAV napisał(a):Akurat opakowanie bym zmienił na jakieś bardziej kanciaste, np. sześciokątne, żeby można było wsadzać je w imadło i odkręcać kluczem płaskim. Czasami od odkręcania łapy mnie bolą. Wiem, że Gunze proponuje specjalny klucz do tego, ale jakoś mnie on nie przekonuje.
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Poza tym jak masz problem z otwieraniem to proponuję odwrócic słoiczek i poniedzy brzeg nakretki a szkło wlać odrobinę rozcieńczalnika Nitro i odstawić na 5 minut.
HK1886 napisał(a): MM Authentic to chyba najlepsze emalie, porównywalne ze starym Humbrolem.
Pigment mają całkiem drobny, dobrze współpracują z rozcieńczalnikiem dedykowanym, jeszcze lepiej z gunze levelingiem, albo tamijowym z żółta nakrętką.
Z tymi dwoma ostatnimi - farba całkiem szybko schnie (jak na emalię oczywiście), daje się malować na niskim ciśnieniu cienką kreską bez zapychania dyszy i farfocli na iglicy, przy malowaniu na goły plastik trzyma się bardzo dobrze.
Przy mocnym rozcieńczeniu faktycznie ma tendencję do szybkiego rozwarstwiania, ale ponieważ ja bełtam farbki w strzykawkach więc to nie problem wstrząsnąć (nie rozmieszać) przed dolaniem do aerka.
Generalnie jeśli miałbym uszeregować to MM Authentic zaraz za gunziakami i tamiją.

cris napisał(a):HK 1886 i Aleksander rozumiem że MM autentic dedykowane konkretnym państwom mają odcienie kolorów ok do przyjęcia.

cris napisał(a):rozumiem że MM autentic dedykowane konkretnym państwom mają odcienie kolorów ok do przyjęcia.

HK1886 napisał(a):Góra imho średnio trafiona, MSG jest z wyraźnym odcieniem błękitu więc set Day Fighter dla mnie średnio taki sobie.
cris napisał(a):mniej wrażliwe na dobór ciśnienia ,brak odkurzu ,nie trzeba opóźniaczy -to chyba najważniejsze ,by dysza nie zasychała itp)
cris napisał(a):(mniej wrażliwe na dobór ciśnienia ,brak odkurzu ,nie trzeba opóźniaczy -to chyba najważniejsze ,by dysza nie zasychała itp) i większa kontrola przy malowaniu
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości