Beute FT 17- Meng

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Beute FT 17- Meng

Postprzez piotrkur » czwartek, 12 listopada 2015, 08:33

siara1939 napisał(a):Wymienilem rowniez sprezyny zawieszenia. W modelu sprezynki sa rodem z dlugopisu i wygladaja zabawkowo.
Nawinalem nowe sprezyny z drutu stalowego o znacznie wiekszej srednicy, tym samym polepszajac wizualnie wyglad ich.

Pokaż! :mrgreen:
piotrkur

Reklama

Postprzez bigtank » czwartek, 12 listopada 2015, 08:44

No to dawaj fotkę tych sprężyn. W końcu ktoś zrobił je jak należy jak mniemam :mrgreen: . Nie zapomnij przełożyć rurki wydechowej na przód - w kierunku jazdy....
Pozdrawiam
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez siara1939 » czwartek, 12 listopada 2015, 08:52

piotrkur napisał(a):
siara1939 napisał(a):Wymienilem rowniez sprezyny zawieszenia. W modelu sprezynki sa rodem z dlugopisu i wygladaja zabawkowo.
Nawinalem nowe sprezyny z drutu stalowego o znacznie wiekszej srednicy, tym samym polepszajac wizualnie wyglad ich.

Pokaż! :mrgreen:

Prosze.
Pod modelem lezy zestawowa.
Nie patrzcie na haki holownicze- w zestawie sa lekko zwichrowane, wiec w niektorych przykleilem tylko jedno mocowanie, zeby po wyschnieciu kleju przykleic drugie, zamiast sie z nimi mocowac i polamac.

Obrazek

O tlumiku wiem Andrzej, widzialem juz na zdjeciach, ze jest odwrotnie niz w I wojennych.
Milo, ze trzymasz reke na pulsie ;-)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez bigtank » czwartek, 12 listopada 2015, 09:32

Oczywiście, 17stka jest u mnie cały czas na tapecie, więc patrzam gdzie się da :mrgreen: . Akurat miałem na mysli te sprężyny od naciągu gąsienic - te od całej zawieszki są prawie niewidoczne i zdaje się że zrobiłeś ciut za duzo zwojów, ze dwa bym wywalił.... Jeszcze bym obciął te durne kółka od wichajstrów blokady zaczepu. Bodajże na jednym czy dwóch zdjęciach takie cuś widziałem - reszta standartowe w stylu jak na fotkach, w większości bez łańcuszków .... No na dwóch dolnych fotkach naszych FT widać że jest łańcuszek akurat.
Co do wydechów, to tylko najwyraźniej polskie egzemplarze miały rurkę w kierunku jazdy, jakas nasza przeróbka - nie wiem czemu to miało służyć...
Andrzej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bigtank

Postprzez siara1939 » czwartek, 12 listopada 2015, 11:32

Czyli zwykle rygle na tych szeklach. Zostawie 2, a 2 zrobie na rygle zeby zroznicowac troche efekt.
A zwojow naliczylem 8 na niektorych zdjeciach i tyle zrobilem. Dodatkowo na szlifierce zeszlifowalem troche koncowke drutu na plasko, cos jak w prawdziwych sprezynach. Jakby je postwic pionowo, to stoja- jezeli wiesz co mam na mysli :-)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez bigtank » czwartek, 12 listopada 2015, 15:33

Siara, 8 zwojów widocznych jest na tej pierwszej sprężynie plus dwa schowane w odlewach (może półtora czy cuś ). Na tych przykadłubowych jest trochę mniej zwojów, zobacz jakie odległości są pomiędzy nimi, w końcu to ustrojstwo troche pracowało w te i nazad w terenie - na fotach kilku różnych renówek wsio widać ;o) . Z rozpędu masz i te przednie sprężynki - łatwo policzyć co i jak ....
Będziesz poprawiał drewniane koła o ile z nimi będzie modello ???
Pozdrawiam - Andrzej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bigtank

Postprzez siara1939 » czwartek, 12 listopada 2015, 15:51

Wynika ze zdjec, ze mam 0 1, badz 2 zwoje za duzo, ale nie bede tego poprawial. Przymierzylem sponsony i tych sprezyn widac tyle, ile na Twoich zdjeciach- nikt pod model nie bedzie sie zakradal, zeby je policzyc.
Na dlugosc sa takie same jak zestawowe i maja jeszcze troche skoku w razie czego. Zawieszenie nie bedzie pracowalo, a mysle, ze po zabiegach brudzenia podwozia bedzie to praktycznie nie do zauwazenia.
Jedno nie podlega dyskusji- zestawowe sprezynki sa na nic i jakolwiek wymiana ich na zrobione z drutu moze im tylko wyjsc na dobre.

Sprezynki podtrzymujace gorne rolki tez wymienie. Wlasnie jestem na etapie ich tworzenia.
Zawieszenie mam juz prawie skonczone, ale nie bede nic przyklejal dopoki nie pomaluje go.
Tak bedzie latwiej nalozyc 3 kolorowy kamuflaz.
A kola stalowe, bo zestawowe drewniane sa liche.
Dzieki za zdjecia, super sprawa, ze masz takie archiwum.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez bigtank » czwartek, 12 listopada 2015, 16:11

No się trochę nazbierało materiałów jak sie chce od podstaw coś dłubać :mrgreen:
Najbardziej mnie rozwalaja plastykowe sprężyny w 1/16 Takoma. Też z rzadka ktos robi nowe..
Jak będziesz miał problema z detalem jakimś - daj cynka - bede miał zarzuce .
Andrzej

o znalazłem jeszcze taki rysunek z przekrojem z gumowym tamponem - może sie przyda jeszcze...

Obrazek
bigtank

Postprzez siara1939 » czwartek, 12 listopada 2015, 16:42

Dzieki Andrzej.

Poskladalem wszystko do kupy, ale nie sklejalem.

Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Marek Jaszczołt » piątek, 13 listopada 2015, 01:52

Tak przy okazji:
Obrazek
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez siara1939 » piątek, 13 listopada 2015, 07:31

Marek dzieki- jakbys jeszcze cos wyszukal, to bardzo chetnie przygarne.

Powiedzcie mi prosze- jakiego koloru uzywano podklady pod farbe na polskich pojazdach po '36 roku?
Niedlugo zaczynam mazianie i bardzo by mi ta informacja pomogla.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Sherman » piątek, 13 listopada 2015, 07:45

siara1939 napisał(a):Powiedzcie mi prosze- jakiego koloru uzywano podklady pod farbe na polskich pojazdach po '36 roku?
Niedlugo zaczynam mazianie i bardzo by mi ta informacja pomogla.

Weź tylko pod uwagę, że on mógł mieć po drodze już kilka kamuflaży... oryginalny francuski, potem mógł być machnięty w całości na zielono po wojnie polsko-bolszewickiej, pod koniec lat 20tych przemalowany w kamuflaż "japoński" i po 36 jeszcze raz przemalowany w mazy.

BTW: właśnie miałem wrzucić to samo zdjęcie co Marek. Chciałem sobie takiego w 72 zrobić, ale mam nie tą wieżyczkę w obu modelach...
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez siara1939 » piątek, 13 listopada 2015, 07:53

W sumie racja- to nawet lepiej, bo mozna zroznicowac kolor zadrapan w sposunku do 3 odrebnych kolorow dla lepszego kontrastu.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » piątek, 13 listopada 2015, 11:51

Skonczylem skladanie.
Czas na malunki.
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » piątek, 13 listopada 2015, 17:22

Jade z koksem, poki mam czas modelowac.

Polozylem podklad do plastikow z samochodowego w kolorze brazowym zmieszany z kilkoma kroplami rozcienczalnika toluenowego.

Nastepnie najjasniejszy kolor kamuflazu.
Zakupilem farby Lifecolora do pojazdow polskich wrzesnia, ale jakos nie podobal mi sie kolor szaro- piaskowy. Za ciemny jak na moj gust.
W czystej buteleczce zmieszalem bialy i buff od Tamiya z kilkoma kroplami wspomnianego szaro- piaskowego od Lifecolora.
Do mixu dodalem do konsystencji rozcienczalnika do akryli z AK i kilkanascie kropel lakieru blyszczacego.

Wnetrze wiezyczki oczywiscie pomalowalem najpierw na bialo.

Tlumik i dol czesci ogonowej pomalowalem ciemna rdza z Lifecolora.
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat