BIZON Z058 Rekord - rekonstrukcja

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

BIZON Z058 Rekord - rekonstrukcja

Postprzez slusarz » poniedziałek, 30 listopada 2015, 20:40

Witam,

Na początek trochę opowiadania o pomyśle, o sobie i dlaczego tutaj. Moim celem jest realizacja pomysłu odwzorowania polskiego kombajnu zbożowego BIZON Z058 Rekord. Dlaczego kombajnu? Otóż cały okres życia do czasu podjęcia studiów spędziłem na wsi, gdzie się wychowywałem. Im dłużej mieszkam poza swoim właściwym miejscem zamieszkania, tym bardziej każde lato przynosi wspomnienia związane z ogromem prac, jakie odbywały się w trakcie żniw. Wśród różnorodnych maszyn i urządzeń, z którymi miało się wtedy do czynienia, taką najbardziej majestatyczną dla mnie maszyną był kombajn zbożowy - konstrukcja, dźwięk. Te charakterystyczne cechy zawsze zwracały uwagę podczas pracy tej maszyny. Konstrukcję Bizona chciałbym odwzorować w 3D - nie z papieru, ani z innych materiałów. Ze względu na studia techniczne oraz pracę na stanowisku konstruktora, na co dzień posługuję się różnymi narzędziami do komputerowego wspomagania prac inżynierskich (CAD), przez co jedynym ograniczeniem są materiały (zdjęcia, wymiary, połączenia) do odtworzenia najważniejszych części kombajnu. Wirtualna pasja modelowania być może dla niektórych będzie nie do przeskoczenia, jednak z pewnych względów nie jestem w stanie pozwolić sobie na fizyczne precyzyjne składanie i sklejanie drobnych części modeli. Ponieważ prywatnie nie posiadam pełnej legalnej wersji oprogramowania CAD, a pisząc publicznie chciałbym zachować wizerunek pracy na legalnym oprogramowaniu - model będę tworzył w edukacyjnej wersji pakietu Autodesk Inventor, do którego aktualnie mam stały dostęp.
W związku z tym każdemu, kto w jakimś stponiu przyczyni się do powstania modelu, udostępnię wszelkie pliki, jakie powstaną w trakcie prac nad modelem, łącznie z rysunkami technicznymi, gdyby takowe powstały - zupełnie za darmo.
Do czego te pliki mogą się przydać oraz co z tym można zrobić? Przy konwersji na inny typ plików - co jest możliwe z edukacyjnej wersji programu, taki model można tak opracować, aby możliwy był wydruk na drukarce 3D. Mało tego. Można tak podzielić model i opracować połączenia, aby wydrukować tak opracowane części i móc je później złożyć, jak plastikowe modele, które kupujemy w sklepach modelarskich.
Dlaczego tutaj? Ponieważ mam świadomość, że znajduje się pełno osób, które ze względu na pasję modelarstwa, lubią czasami oderwać się od codziennych spraw i trosk, by w skupieniu i radości ze swojej pasji poświęcić trochę czasu na uczestniczenie w budowie omawianego modelu.
Z mojej strony prośba o podrzucanie jakichkolwiek materiałów, które pozwoliłyby uruchomić prace nad modelem. Zdaję sobie sprawę, że w taki sposób powstaje pełno projektów, które nie zawsze każdemu udaje się dokończyć, tak bez względu na wszystko chciałbym ten projekt doprowadzić do końca.
Aby się to udało, na wstępie należałoby ułożyć plan projektu. Chciałbym go ułożyć razem z Wami, decydując o tym, nad którymi częściami warto skupić się szczegółowo, nad którymi ogólnie, a które można pominąć.
Główny podział wstępnie byłby taki:
1. Podwozie (rozwinąć o konstrukcję nośną, zawieszenie)
2. Nadwozie (rozwinąć o części obróbki zboża: przenośniki, klepiska, przetrząsacze, wszelakie tryby itd.)
3. Heder.
Zakładam wstępnie, że elementy takie jak skrzynia biegów, silnik wymodelowane jako lita bryła.
Myślę, że na początek wystarczy. Oczekuję na komentarze, pomysły lub własne przemyślenia do przedstawionego pomysłu oraz chęci wsparcia.
Dla pasji.
slusarz

Reklama

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat