Focke Wulf [Plastyk, 1:72]

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Focke Wulf [Plastyk, 1:72]

Postprzez macias13_84 » czwartek, 3 grudnia 2015, 13:52

Beton też nie rdzewieje
Obrazek

Jeżeli w wodzie jest duża zawartość żelaza, może się tworzyć rdzawy nalot pomimo że sam materiał nie ma skłonności korozyjnych
macias13_84

Reklama

Postprzez Krocionorzec » czwartek, 3 grudnia 2015, 14:56

Ano może. Ale woda morska chyba nie jest zbyt żelazista...
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez Panzer Machine » czwartek, 3 grudnia 2015, 18:56

Cześć wszystkim! :)

Dziękuję wszystkim za komentarze pod pracą i duże zainteresowanie.
Co do rdzy to jest mój błąd. To był mój pierwszy samolot i przyznam że trochę potraktowałem go po pancernemu, zupełnie nie będąc świadomym, że samoloty były zrobione z aluminium. Niektórym może wydawać się to oczywiste - dla mnie nie było.

Dla sprostowania, po całościowym zebranym feedbacku, dowiedziałem się, ze poszycie FW 109 były z duraluminium ;)
I jeżeli rdza miałaby się pojawiać to tylko z elementów wykonanych z metalu. Jest ich parę przy silniku.
Aluminium za to z biegiem czasu lubi się utleniać i jak ktoś tutaj zauważył powstanie biały nalot.

Refka (P-38 Lightning):
Obrazek

To jest zdobyta przeze mnie wiedza z różnych forów, facebooka itd po pokazaniu tej dioramki. Bardzo dobra wiedza, którą wykorzystam w następnych projektach ;)

Jako ciekawostkę pokarzę Wam jak wyglądały początki tego samolotu.

Można powiedzieć że tak wyglądał "prosto z pudła", chociaż już widać jakieś próby lekkich przeróbek:

Obrazek

Tak prezentował się po wszelkich przeróbkach i po nałożeniu podkładu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tak po pierwszym malowaniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Był to mój pierwszy kontakt z aerografem i washami (notabene na bazie wody z Vallejo).
W zasadzie model od kwietnia 2014 leżał w szufladzie skitrany między carro armato a pzkpfw 35 (t) :P, które też swoje przeleżały wraz z Fw.

Woda, fale były swego rodzaju eksperymentem. Mniej lub bardziej udanym. Pierwszy kontakt z żywicą uznaję za zaliczony i w miarę zadowalający. Zauważyłem, ze Heavy Gel i Water Effects z Vallejo w zasadzie niczym się od siebie nie różniło. Nawet w konsystencji. Foam and snow z Vallejo uważam za niepotrzebny wydatek bo to po prostu zagęszczona biała farba akrylowa.
Robienei fal i piany z waty i któregokolwiek ze specyfików od Vallejo to jest kompletna robota w ciemno bo i to białe i to białe. Dopiero po godzinie albo dwóch specyfiki vallejo stają się przeźroczyste i wtedy widać cz się udało czy się skaszaniło.
Powiem szczerze, że Salt Streaks for ships od AK jakoś uratował sytuację z pianą zbierającą się między kamyczkami czy chociaż by ściakającą po skrzydłach w momencie kiedy fala wycofuje się do tyłu.
Nie mniej, jakkolwiek by to wyszło cieszę się, że miałem okazję przetestować te specyfiki. Następnym razem będę bardziej ostrożniejszy z niektórymi rzeczami.
A może Wy byście polecili jakiś specyfik do robienia piany morskiej? Znalażłem coś takiego: http://www.jadarhobby.pl/wilder-hdfsn01 ... 43216.html ale pojęcia nie mam jakiej to jest konsystencji i czy z czymś się to rozrabia aby uzyskać transparencję... może ktoś z Was tego używał?
A może polecicie jakieś specyfik, który nadałby się do zrobienia piany morskiej?

@macias13_84: ciekawa refka ;) i ciekawe spostrzeżenie.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam
Blog / Facebook
-----------------------
Silesia Modelcraft
-----------------------
Na warsztacie:
Pojazdy: Sturmgeschütz IV (Sdkfz.167)
Diorama: Yeah! We got him!| Who has better toyz?

Galeria:
Okręty: Scharnhorst
Pojazdy: Sherman M4A3(105)HVSS | Pantera | PzKpfw 35(t) | Carro Armato L6/40
Samoloty: Focke Wulf
Panzer Machine

Postprzez posejdon » czwartek, 3 grudnia 2015, 22:33

Duraluminium to taka ogólna nazwa różnych stopów aluminium. Nie czyste aluminium tylko pomieszane z innymi metalami. Ponadto aluminium to też metal. Ten "metal", o którym piszesz, że rdzewieje nazywa się stal.
Notabene pracuję w sklepie rowerowym i dość często spotykam się z pytaniem "Czy ta rama jest aluminiowa czy z metalu?" :mrgreen: .
posejdon

Postprzez Aleksander » czwartek, 3 grudnia 2015, 23:07

Bardzo ciekawe podejście do tematu. Model i woda robią wrażenie - podoba mi się ten "rozbryzg" fali na silniku.
Może rzeczywiście merytorycznie (w sensie rdzy i graffiti), troszkę kuleje, ale podoba mi się to, że z badziewnego modelu można coś fajnego wystrugać.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli