Spitfire Mk Vb 1/48 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Spitfire Mk Vb 1/48 Tamiya

Postprzez maciej ritmann » piątek, 27 marca 2015, 12:40

Cześć, jest to chyba moja pierwsza relacja na tym forum, nie jest to mój pierwszy model, trochę ich powstało na przełomie kilkunastu lat. Rozpocząłem budowę kolejnego Spita na forum. Zestaw z 1994r, wzbogacam o blaszki Edka i inwencję własną. Na razie mam prawie gotową kabinkę, wstępnie zrobiony przedział radiowy, zastanawiam się nad wykonaniem wnęk "kaemów". Jakie malowanie jeszcze nie wiem, może coś podpowiecie? Poproszę o wszelkie sugestie i uwagi :)Obrazek
Obrazek
i tu już wiem co mam źle. :lol:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
maciej ritmann

Reklama

Re: Spitfire Mk Vb 1/48 Tamiya

Postprzez Jarek Gurgul » piątek, 27 marca 2015, 22:19

Cześć Maciej,
Bardzo mi się podoba samodzielne uzupełnianie modelu. Wiem, że daje to mnóstwo frajdy - trzymaj tak dalej :) .

maciej ritmann napisał(a):...Poproszę o wszelkie sugestie i uwagi :)

Z ewentualnych uwag - zdaje się, że klucz sygnalizatora - ten czarny, okrągły nad pokrętłem trymera steru wysokości, z kablem odchodzącym w dół i do przodu, powinien być na prawej, a nie na lewej burcie. Na tym etapie budowy da się chyba jeszcze to poprawić (?).
Butle ze sprężonym powietrzem raczej powinny być "srebrne".

Skoro nie boisz się samoróbek, może skusisz się na dorobienie np. butli z tlenem, rury instalacji tlenowej na prawej burcie i paru innych - prostych w sumie do wykonania drobiazgów?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez maciej ritmann » sobota, 28 marca 2015, 08:49

Jarku dzięki za zainteresowanie. Co do prawej burty tez jest takie cudowne wichajsterstwo ;) zrobie. Zdjemncia.
To jest moja pierwsza waloryzacja na taka skale, wczesniej posilkowalem się tylko blaszkami, chetnie zrobie wiecej, to o czym piszesz musze tylko znalezc jakies focie, wczoraj poprawiealem przedzial radiowy, dzisiaj chce skrzynke dorobic i moze ow waz od tlenu, a co do butli z tlenem to sa one srebrne ;) taka focia. Nie wiem jeszcze jak i skad brac inspiracje do waloryzacji.
maciej ritmann

Postprzez Jarek Gurgul » sobota, 28 marca 2015, 23:04

maciej ritmann napisał(a):...chetnie zrobie wiecej, to o czym piszesz musze tylko znalezc jakies focie...

No, to zwykle zabiera sporo czasu i niekiedy jest dość frustrujące, bo nie można znaleźć zdjęć danego elementu lub są one niezbyt wyraźne, a czasami też jedne przeczą innym.

Jeśli chcesz, możesz zajrzeć tutaj - mimo niemieckiej "konwersji" prawa burta jest zbliżona do oryginału. Trochę prostych detali, a można model Tamiyi ciekawie uzupełnić.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez maciej ritmann » wtorek, 31 marca 2015, 07:04

Postępów ciąg dalszy, nie ma tego wiele, bo i wiele czasu nie ma.

Kokpit dostał dodatkowe okablowanie, tutaj przydała się żonka, której podwędziłem drut ;) Zapominam ciągle dorobić druciki od pasów.
Obrazek
celownik wzbogaciłem o blaszkę i ekran, przyklejony, pozostało pomalować. Zgodnie z instrukcja mam go zamontować właśnie tak jak jest, ale na moje oko coś mi nie pasuje...
Obrazek
Poprawiłem przedział antenowy, wcześniej ściany szuflady były odwrotnie, muszę jeszcze aparaturę zrobić, ktoś jakieś zdjemcie posiada odnośnie okablowania jakiegoś tam?
Obrazek

Prawa burta też dostała nowe kabelky nie kabelky. Starałem się wykonać butlę z tlenem ale jakoś nie jestem z niej zadowolniony, nie mam pomysłu z czego zrobić rurę, bo aż tak małych drucików nie mam, może rozbebeszyć kabel i dostać się do miedzianych drucików? Widziałem na zdjęciach, że różnie są przez was robione takie cuda, jedne skręcane inne nawijane.
Obrazek
na razie tyle. :D
maciej ritmann

Postprzez maciej ritmann » środa, 1 kwietnia 2015, 07:01

Tak sobie dumam i dumam i...
podpowie mi ktoś jaki kolor Pactry powinien mieć pas i kołpak?

EDIT: już wiem, A113 Raf Sky TypeS.
maciej ritmann

Postprzez maciej ritmann » poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 07:56

Monologu dalszy ciąg. Prace po maluchu idą do przodu. Dokończyłem przedział radiowy, dorobiłem pokrywę, to co jest to piąta wersja, kadłub skleiłem, dokleiłem stateczniki. W między czasie dotarły przedziały uzbrojenia skrzydeł. Wczoraj zabrałem się za pasowanie pokryw, niestety, wymiar airesa jest odrobinę mniejszy, będzie szpachlowanie. Podpowiedzcie mi czym najlepiej odcinać żywicę od ramki?
Zdjęcia na poparcie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
maciej ritmann

Postprzez maciej ritmann » piątek, 11 grudnia 2015, 07:59

minęło trochę czasu od ostatniego postu, a prace nad tym pokraką posunęły się ciut do przodu.
Wnęki uzbrojenia w skrzydłach zniechęciły mnie na tyle na dalsze prace nad mk Vb, że naprawdę nie chce mi się już na niego patrzeć.
Obrazek
Miałem robić je na obu stronach skrzydeł ale zabawa z pasowaniem, szpachlą i co najgorsze, brakiem działka 20mm w zestawie...nie zauważyłem tego przy odpakowywaniu żywicy, zdecydowały, że wnęki otwarte będą z jednej strony. Jeśli ktoś ma zalegające działko 20mm, które mógłbym odkupić proszę o pw :)
Idąc dalej golenie podwozia zmontowane, malowane na gunmetal i aluminium, dodałem przewód na osłonie goleni, i...tylko tyle.
Obrazek
Kołpak śmigła wymaga szlifowania na łączeniu form,
Obrazekpomalowałem go, tak samo jak śmigła podkładem aluminiowym. Mam zamiar wyciągnąć ten kolor spod bazowej farby metodą na lakier do włosów. Model teraz schnie po umyciu i będę nakładał podkład. Zastosuję szarą Pactrę. Walcie we mnie krytykom, potrzebuj.ę motywacji ;) Jakość zdjęć nie powala, nie mam warun ków na zmontowanie mini studia i szybko telefonem robię fotki.
maciej ritmann

Postprzez maciej ritmann » poniedziałek, 14 grudnia 2015, 08:49

Po poprawkach podwozie dostało łosza, tak samo wnęki, wnęki goleni poprawiłem na aluminium.
Obrazek
W zasadzie, model gotowy jest pod podkład i malowanie, mam tylko zagwostkę czym dobrze zamaskować wszystkie otwory, taśma jakoś nie bardzo mi się trzyma.
Obrazek
maciej ritmann

Postprzez zegeye » poniedziałek, 14 grudnia 2015, 11:59

Prace twoje bardzo fajnie uzupełniają ten dość stary wypust Tamijowy. Jak już pokazałeś tak fajnie te wnęki podwozia to ja może poodepnę się z pytaniem o kolorystykę tych wnęk.... Czy są jakieś zasady co do malowania wnęk na koła i wewnętrznych cześci osłon podwozia w Spitfire? Powiem szczerze że nie do końca wiem jak zmalować te elementy w swoim Spitfire Mk 14 i potem też w spicie Mk XI ... a mam też i ''piątkę'' na składzie. Czy ktoś może wspomóc? Chodzi głównie o problem czy mają być w kolorze wnętrza czy też może w kolorze spodu płatowca?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez FightTheFuture » poniedziałek, 14 grudnia 2015, 12:35

Ja na przykład wpycham do otworów kawałki gąbki od zmywaka i dobrze się sprawdza.
Pozdrawiam,

FtF

Na warsztacie:
Obrazek
FightTheFuture

Postprzez maciej ritmann » poniedziałek, 14 grudnia 2015, 14:27

Gąbeczki znam i stosuję, tylko że w tym przypadku nie wszystko mi ładnie zasłonią. Co do koloru wnęk, gdzieś mi ktoś powiedział wcześniej, że kolor raf green jest tylko w muzeum, ja zostawiłem taki zielony z łoszem zobaczę po pomalowaniu jak bardzo odstaje ten kolor od kamo pod spodem i zdecyduję czy przemalować czy zostawić albo położyć filtr. Dopiero teraz zobaczyłem, że zapomniałem domalować wnętrze pokrywy przedziału radiowego na zielono, ale to ksmetyk, wnęki ammo w tym moim modelu to totalna porażka. następnym razem zabiorę się za takie przeróbki inaczej.
maciej ritmann

Postprzez maciej ritmann » środa, 16 grudnia 2015, 21:37

odsłona kolejnej porcji wypocin z mojej strony.
Co udało mi się zrobić, model w zasadzie gotowy jest pod podkład i malowanie, zamaskowałem co się dało, zmalowałem wydechy.
Jak wcześniej pisałem muszę dosztukować działko w skrzydle i lusterko, bo zestawowe wystrzeliło mi z pencety... szkoda. Z zapasów blaszek chcę coś sklecić na wzór oryginału. Niżej porcja zdjęć. Krytykować, wytykać psy wieszać można teraz.
Obrazek drzwi są te, które planuję zamontować, pozycja otwarta będzie.
Obrazekwszystko luzem.
Pozakrywane na pattafix czy jakoś tak, generalnie na gluta do plakatów.
ObrazekWydechy pomalowane na czarny mat, potem suchy pyndzel gunmetal, a następnie też sucho flat rust. Maluję tylko Pactrą. Podwozie maźnięte jest Humbrolową osłonką różową.
Obrazek
maciej ritmann

Postprzez maciej ritmann » wtorek, 22 grudnia 2015, 22:28

spód płatowca dostał kolor i po zamaskowaniu zabrałem się za malowanie koloru bazowego.
Obrazek
Jutro napiszę jakie numery Pactry używam, modelarnie mam w piwnicy, a na śmierć zapomniałem zapisac sobie numerki żeby w relacji zamieścić.
Po wyschnieciu pierwszej warstwy (nie za grubej, nie za cienkiej, takiej żeby priszejding mniej lub więcej się gdzieś tam przebijał) zabrałem się za wymiemszanie Maskola z Humbrola :woot: i...z zapałem odganiając sie od dzieciaków swoich ciekawskich szatanów, zacząłem kłaść maskowanie...no i...musiałem przerwać i poczekać aż maskol wyschnie i... zerwać go. Zamaskowałem akurat te miejsca, które miały być odsłonięte. Po zdjęciu maskolu okazało się, że kolor pod nim pociemniał :hmmm: miało nie być takiego efektu przy Humbrolu. No ale cóż. Po zdjęciu maskowania położyłem go we włąściwym miejscu. Posiłkowałem się arkuszem, który widac na zdjęciach, dodanym o zestawu Tamiya.
Obrazek
Cóż, na dzisiaj to wszystko, bo jest za późno żeby odpalać kompresor w piwnicy, sąsiad by mnie zamordował albo, co gorsza, zamknął w piwnicy i zgasił światło. (raz juz tak zrobił, myślałem, że się za przeproszeniem posram ze strachu!!)
Dalsza relacja niebawem.
BTW niby odsłon od cholery, a nikt mnie nie zgani za coś, mało wody na głowę lejecie kochani.
maciej ritmann

Postprzez Adam » środa, 23 grudnia 2015, 11:39

Chętnie bym pooglądał zdjęcia, ale tu nic nie widać. :P

Adam.
Obrazek
Adam

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat