Mitsubishi A6M3 Zero typ 32 Hamp, Tamiya 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mitsubishi A6M3 Zero typ 32 Hamp, Tamiya 1:48

Postprzez Raist » sobota, 26 grudnia 2015, 18:45

Witajcie,

zaczynam właśnie budowę swojego pierwszego modelu - ponieważ jest to mój zupełny początek, więc bardzo proszę o wyrozumiałość i ew. pomoc w budowie :)

model: Mitsubishi A6M3 Zero typ 32 Hamp
skala: 1:48
producent: Tamiya

Obrazek

Wystartowałem już wczoraj, ale udało mi się tylko wyciąć i oszlifować części do kokpitu + kadłub. Tutaj pojawiło się pierwsze zaskoczenie - myślałem, że kokpity w takiej formie (składane z kilku elementów) pochodzą z dodatkowych zestawów... Spodziewałem się raczej czegoś prostszego w jednej bryle ;) Przeżyłem też pierwsze rozczarowanie - kokpit malowany jest głównie farbą metallic blue, a takich Vallejo (jest chyba w Air) nie oferuje. Musiałby użyć dodatkowo Metal Medium, a to chyba trochę za dużo kombinowania jak na pierwszy raz. Na dzisiaj planuję malowanie części kokpitu podkładem.

Pozdrawiam
Raist

Reklama

Re: Mitsubishi A6M3 Zero typ 32 Hamp, Tamaiya 1:48

Postprzez Ireneusz » sobota, 26 grudnia 2015, 19:16

http://ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_japan.htm

Troszkę wiadomości na temat kolorów japończyków
Ireneusz

Postprzez Dominik » sobota, 26 grudnia 2015, 19:30

Nie jestem specem od Japończyków, ale od jakiegoś czasu coraz bardziej podobają mi się Zerówki (na razie zbudowałem tylko dwie, ale kilka innych mam w planach) i chyba mogę trochę pomóc.
Kokpity Mitsubishi A6M3 powinny być malowane kolorem zielonym dla samolotów firmy Mitsubishi (w palecie Gunze kolor ten nazywa się Mitsubishi Cockpit Green). Metaliczny niebieski to kadłub za wręgą z fotelem pilota. Powierzchnia kadłuba pod "szklarnią" takim samym kolorem jak osłona silnika (choć instrukcja pewnie mówi, że zielony).
Wnęki podwozia to już inna bajka. Moja wersja jest taka (na podstawie korespondencji z Nickiem Macmillmanem, który prowadzi ciekawy blog dotyczący lotnictwa japońskiego), że powinny być w kolorze spodu. Ale spotkałem się też z opinią, że były w kolorze metalicznym niebieskim.
Co do farb, to MiG albo coś MiGo-pochodnego wypściło farby do malowania japońskich samolotów. Choć ja trzymam się produktów japońskich (Gunze i Tamiya).

Pozdrawiam i życzę miłego modelowania.

Dominik
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Georg01 » sobota, 26 grudnia 2015, 22:02

Dominik opisał już jak być powinno. W instrukcji Tamiya są błędy. Wypunktujmy :

1. Kolor wnętrza kabiny pilota łącznie z tablicą przyrządów - średni zielony. Może być dedykowana Tamiya XF-71.
2. Kolor przed tablicą przyrządów i pod owiewką - czarny.
3. Kolor za plecami pilota (za jego głową) i pod osłoną kabiny pilota - czarny.
2. Kolor zewnętrzny kadłuba - szarooliwkowozielony. Może być dedykowana Tamiya XF-76.
3. Jeżeli wybierzesz malowanie "zielone" od góry to spód i tak w tym XF-76.
4. Wnęki podwozia - kolor kadłuba, czyli XF-76. Wewnętrzne powierzchnie osłon goleni podwozia też XF-76.

W razie pytań pytać zanim się coś malnie źle.
Georg01

Postprzez Raist » sobota, 26 grudnia 2015, 22:35

Panowie - dzięki za uświadomienie! Wiedziałem, że w instrukcji może nie być wszystko ok, ale nie sądziłem, że jest aż tak źle. Dobrze, że jeszcze nie kupiłem farb...

Zdecydowałem się już na Vallejo i chciałbym przy tych farbach pozostać (łatwe rozcieńczanie, nie śmierdzą, dobre na pędzel). W związku z tym muszę pójść na pewne kompromisy:

Georg01 napisał(a):1. Kolor wnętrza kabiny pilota łącznie z tablicą przyrządów - średni zielony. Może być dedykowana Tamiya XF-71.

Tutaj dopasowałem Model Air - Interior Green nr 71010. Pytanie czy pędzlem dam radę? Gdzieś już wcześniej czytałem, że się podobno da - bez dodatkowego rozcieńczania. Czy drążek sterowy też ma być cały w tym kolorze? W instrukcji podstawa i uchwyt są w kolorze czarnym.

Georg01 napisał(a):2. Kolor zewnętrzny kadłuba - szarooliwkowozielony. Może być dedykowana Tamiya XF-76.

Zamiast tej - Pastel Green nr 70885 (109).
Raist

Postprzez Dominik » niedziela, 27 grudnia 2015, 00:32

Jeśli chodzi o Vallejo to musisz pamiętać o podkładzie. Te farby, podobno, słabo trzymają się powierzchni. A co do kolorów japońskich to chyba AK Interactive wydała zestaw akryli nieśmierdzących. Są tam wszystkie potrzebne kolory. Musisz poszukać dokładnie w sieci. Możesz też kupić farby Tamiya i opóźniacz. Dużo lepsza jakość i z tym specyfikiem można malować nimi pędzlem.

Powodzenia z Reisenem 32.

Banzai!
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Raist » niedziela, 27 grudnia 2015, 09:57

Dominik napisał(a):Jeśli chodzi o Vallejo to musisz pamiętać o podkładzie. Te farby, podobno, słabo trzymają się powierzchni. A co do kolorów japońskich to chyba AK Interactive wydała zestaw akryli nieśmierdzących. Są tam wszystkie potrzebne kolory. Musisz poszukać dokładnie w sieci. Możesz też kupić farby Tamiya i opóźniacz. Dużo lepsza jakość i z tym specyfikiem można malować nimi pędzlem.

Powodzenia z Reisenem 32.

Banzai!

Podkład już mam. Zostanę na razie przy Vallejo - te zestawy AK niestety są dość drogie, a japończyki to raczej nie jest mój target. W sumie to ciągnie mnie do żaglowców - w szafie czeka na mnie H.M.S. Bounty Revella, ale poziom skomplikowania trochę przeraża...
Raist

Re: Mitsubishi A6M3 Zero typ 32 Hamp, Tamiya 1:48

Postprzez Murek » niedziela, 27 grudnia 2015, 17:34

Nie wiem jak ta wersja a starszy model Zera Tamiyi (A6M5) ma linie podziału i wgłębne i wypukłe. Taka informacja.
Murek

Postprzez Raist » niedziela, 27 grudnia 2015, 20:10

Murek napisał(a):Nie wiem jak ta wersja a starszy model Zera Tamiyi (A6M5) ma linie podziału i wgłębne i wypukłe. Taka informacja.

Niestety z tego co widzę, to ma głównie wypukłe. Czy jet sens rzeźbić je na pierwszym modelu? Z jednej strony czeka mnie masa pracy, ale z drugiej i tak będę musiał się tego kiedyś nauczyć. Czy jest to dobry moment?

Poniżej, z pewną dozą nieśmiałości, fotel z nałożonym podkładem:

Obrazek

Niby nic, a cieszy ;)
Raist

Postprzez Rafako » niedziela, 27 grudnia 2015, 20:48

Moim zdaniem podaruj sobie rycie lini. Dlaczego? Ponieważ w nowych modelach wklęsle linie podziału to standard więc uważam, że nie ma sensu doskonalić warsztatu w tym kierunku. A fotelik wygląda bardzo fajnie!
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez zegeye » poniedziałek, 28 grudnia 2015, 11:04

Zastanawiam się po co zakładać taki wątek???? Skoro nie korzystasz z udzielonej pomocy bo masz na wszystko swoje rozwiązania..... to po kiego grzyba zawracasz ludziom głowę???
Kleisz Zerówkę choć jak piszesz japończyki to nie twój target.... zacznij od tego żaglowca będziesz zadowolony...zrobisz to co lubisz i wątek możesz założyć w dziale szkutniczym a nie zawracać gitarę lotnikom.
A jak już robisz to zero to użyj ''jakiegoś'' zielonego....jakiegoś szarego, jakiegoś czarnego i troszkę żółtego i będzie git.... co za różnica.... i nie zakładaj takiego wątku który nie ma sensu.... pytasz czy trasować linie podziału??? A ile linii podziału będziesz musiał wytrasować w żaglowcu Bounty który wolałbyś skleić? Czy żaglowce posiadają linie podziału? No za chwilę padnie pytanie czy użyć kleju???? :-/

Kocham takie warsztaty :(
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Murek » poniedziałek, 28 grudnia 2015, 11:46

Spokojnie, Kolega na wstępie napisał:
Raist napisał(a):ponieważ jest to mój zupełny początek, więc bardzo proszę o wyrozumiałość i ew. pomoc w budowie

:D
Murek

Postprzez Drunkmaster » poniedziałek, 28 grudnia 2015, 12:46

Rafako
i co żeś narobił? Skasuj warsztat bo potem Cie po sądach będą ciągać żebyś pokrywał koszty leczenia wylewów i zawałów :lol:
Drunkmaster

Postprzez Rafako » poniedziałek, 28 grudnia 2015, 13:01

Drunkmaster napisał(a):Rafako
i co żeś narobił? Skasuj warsztat bo potem Cie po sądach będą ciągać żebyś pokrywał koszty leczenia wylewów i zawałów :lol:

Ale to nie mój warsztat! :P Ja tylko chciałem być uprzejmy i pozwoliłem sobie na jedną małą poradę :-|

Tak czy inaczej proszę o łagodny wymiar kary :D
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez Drunkmaster » poniedziałek, 28 grudnia 2015, 13:10

Rafako napisał(a):Ale to nie mój warsztat! :P Ja tylko chciałem być uprzejmy i pozwoliłem sobie na jedną małą poradę :-|

Tak czy inaczej proszę o łagodny wymiar kary :D

Aaa to przepraszam, kłaniam się :mrgreen:
Drunkmaster

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat