Witam wszystkich,
Proszę serdecznie o sugestie w dwóch sprawach potrzebnych do wykończenia:
1. Na fotografiach usterzenia samolotu widoczne są dosyć regularne w kształcie, ciemne plamy.

Tylko dla celów dyskusji / For discussion purposes only
Obstawiam, że z jakiegoś powodu, może naprawy, wymalowano je pędzlem ciemniejszą farbą, ale nie jest to raczej czerwony podkład, bo pewnie wyszedłby jaśniejszy (wg Eduarda przerywana linia wokół klapek wyważających jest czerwona - chyba że jednak powinna być biała?) i na pewno nie czarny. Czy może to być czarnozielony RLM-70? Zakładam, że był łatwiej dostępny od podkładu stosowanego fabrycznie.
2. Szukając danych o tym samolocie natknąłem się na stwierdzenie (na jakimś zagranicznym forum), że płatowiec był namiętnie i wielokrotnie polerowany przez mechaników, w celu uzyskania większej prędkości maksymalnej. Stąd widoczne zużycie powierzchni. To rodzi dwa pytania:
a) czy to, co prześwituje spod kamuflażu, to farba podkładowa, a jeżeli tak - jaka? Czy może to być RLM-02? Wg instrukcji Vallejo, jako farbę podkładową stosowano różne kolory, w tym dwa dosyć jasne: pomarańczowo-czerwony, brązowo-czerwony, jasno zielony (RLM-02?) i ciemno żółty. Te farby podkładowe określano zbiorczo, jako RLM-99. Ja bym obstawiał RLM-02, jak uważacie?
b) czy zatem wykończenie płatowca powinno być matowe? Skoro przetarcia lakieru mogą być wynikiem polerowania, to może właściwszy będzie połysk / satynowy połysk? Wydaje mi się, że jaśniejszy trójkątny fragment statecznika poziomego, to po prostu efekt odbicia wymalowanego na biało statecznika pionowego. Jak uważacie?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Hubert