mam następujący problem: najprawdopodobniej moja praca inżynierska będzie dotyczyła budowy imitatora sztucznego horyzontu do wybranego symulatora lotu. Docelowo ma to być część większego projektu, w którym chciałbym co najmniej wykonać całą tablicę przyrządów do samolotu Hurricane bądź Spitfire Mk. I lub II. Starałem się przeszukać internet wzdłuż i wszerz, aczkolwiek nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:
1.
a) Kwestia planów konstrukcyjnych sekcji kokpitu. Jeśli chodzi o Spitfire'a Mk. I/II, to zainteresowało mnie TA pozycja. Kwestia ceny wydaje się być rozsądna jak na moją kieszeń, ale ten mk. IX (chyba) na okładce to jakoś tak średnio zachęca do zakupu więc... czy miał ktoś z tymi planami styczność?
b) Szczerze mówiąc wolałbym wziąć się za Hurricane'a, ze względu na kratownicowy kadłub, ale udało mi się znaleźć jedynie TO (z tego co pamiętam, istnieje jeszcze druga opcja, ale to chyba wydatek rzędu 600$, więc grzecznie podziękuję). Także w tym przypadku nie jestem jakoś szczególnie przekonany do zakupu.
2. Strzelam, że odnośnie samego sztucznego horyzontu (Artificial Horizon Mk. 1B) , to w samym internecie nie znajdę niczego szczególnego prócz TEGO. Ma ktoś może pomysł (lub wie) gdzie mógłbym znaleźć dodatkowe informacje (w zasadzie jakiekolwiek plany) szt. hor. oraz także innych wskaźników? Czy jest jakaś instytucja, do której warto by napisać w tej sprawie? (Zawsze ew. zostaje zakup przyrządu na ebayu, bądź skontaktowanie się, poprzez uczelnię, z muzeum w Krakowie - może istniała by możliwość popracowania na "żywym organie"?)
3. Jeśli bym chciał poprowadzić tu relację z budowy, to w którym dziale mógłbym się rozgościć? Przydałoby mi się wsparcie podczas budowy, zwłaszcza jeśli zostałbym zmuszony do odtwarzania wyglądu zegarów ze zdjęć.
Dzięki za wszelką pomoc