Zmiana koloru farby w aerografie

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Zmiana koloru farby w aerografie

Postprzez Jemioł » środa, 6 stycznia 2016, 03:12

Jakie metody stosujecie kiedy chcecie malować kilkoma kolorami po kolei ? Po każdym należy aerograf wyczyścić czy macie jakieś inne metody ?

Z góry dzięki.
Jemioł

Reklama

Re: Zmiana koloru farby w aerografie

Postprzez MadYarpen » środa, 6 stycznia 2016, 10:29

jak idealna czystość koloru nie jest niezbędna, to mi wystarcza zbiorniczek zmywacza do akryli wamodu, czasem coś pomieszam/przeczyszczę pędzelkiem
MadYarpen

Postprzez Aleksander » środa, 6 stycznia 2016, 15:12

Ja też - podczas jednej sesji malowania, jak zmieniam farby, to najpierw płuczę rozcieńczalnikiem stosowanej farby (wypełniam zbiorniczek aero kilkoma kroplami), a następnie płuczę Wamodem z dodatkowego zbiorniczka.
Natomiast zawsze czyszczę aerograf, jak kończę malowanie - rozkręcam, wyjmuję dyszę i iglicę i myję rozpuszczalnikiem Wamodu, pozostawiając rozkręcony aerograf do wyschnięcia.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jemioł » środa, 6 stycznia 2016, 18:26

W innym temacie, do czyszczenia aerografu ktoś polecił mi mieszankę acetonu z izopropanolem. Czy mogę tego używać pomiędzy farbami ?
Jemioł

Postprzez Arcturus » środa, 6 stycznia 2016, 19:02

Jemioł napisał(a):W innym temacie, do czyszczenia aerografu ktoś polecił mi mieszankę acetonu z izopropanolem. Czy mogę tego używać pomiędzy farbami ?

Ja płukam czystym acetonem - sprawdza się przy Tamiyach i MrHobby - niepotrzebne jest wtedy żadne rozkręcanie etc. Oczywiście, nie można go użyć np. po Vallejo, bo zwarzy resztki farby i zaklei sprzęt.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jemioł » środa, 6 stycznia 2016, 20:20

wow... A miałem właśnie zamiar to zrobić... To czego używać pomiędzy kolejnymi farbami ? Czym płukać po Vallejo ?
Jemioł

Postprzez Arcturus » środa, 6 stycznia 2016, 22:21

Jemioł napisał(a):wow... A miałem właśnie zamiar to zrobić... To czego używać pomiędzy kolejnymi farbami ? Czym płukać po Vallejo ?

Sporadycznie leję ten specyfik do aero, bo nie lubię niepotrzebnie utrudniać sobie życia ;) (Żeby nie było, bardzo cenię te farby "pod pędzel"). Jak już mi się zdarzy, to na początek płukam wodą, ale najczęściej i tak trzeba później rozkręcić sprzęt i czyścić wacikami. Niech Ci doradzą bardziej doświadczeni użytkownicy tych farb, może mają jakieś patenty. I zajrzyj do tego wątku: viewtopic.php?f=10&t=12530.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jemioł » środa, 6 stycznia 2016, 23:58

Ten wątek już znam. Z niego wychodziłoby że najlepiej czyścić to wódką... Gorzej jak po Vallejo miałaby wchodzić inna farba. Nie wiem czy jest jakiś uniwersalny zmywacz którym można by przeczyścić aerograf a po nim nalać kolejnej farby.
Jemioł

Postprzez cooper69 » czwartek, 7 stycznia 2016, 08:29

Ja czyszczę Cleanluxem i Izopropylem
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez Modeloholik » czwartek, 7 stycznia 2016, 09:19

Arcturus napisał(a):Ja płukam czystym acetonem - sprawdza się przy Tamiyach i MrHobby - niepotrzebne jest wtedy żadne rozkręcanie etc. Oczywiście, nie można go użyć np. po Vallejo, bo zwarzy resztki farby i zaklei sprzęt.

Ja myślałem że aceton wszystko rozpuści...(wątek poniżej) Naprawde zwarzy vallejo? Dlaczego?
Modeloholik

Postprzez Arcturus » czwartek, 7 stycznia 2016, 09:35

Modeloholik napisał(a):
Arcturus napisał(a):Ja płukam czystym acetonem - sprawdza się przy Tamiyach i MrHobby - niepotrzebne jest wtedy żadne rozkręcanie etc. Oczywiście, nie można go użyć np. po Vallejo, bo zwarzy resztki farby i zaklei sprzęt.

Ja myślałem że aceton wszystko rozpuści...(wątek poniżej) Naprawde zwarzy vallejo? Dlaczego?

Po południu zrobię jeszcze raz eksperyment (w aerografie używam tych farb sporadycznie), ale jestem na 99% pewny tego, co napisałem... Zresztą nie trzeba lać specyfików od razu do aero, wystarczy dodać acetonu do odrobiny konkretnej farby w oddzielnym pojemniczku i dostaniemy odpowiedź.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Modeloholik » czwartek, 7 stycznia 2016, 11:35

Dobra ja też zrobie eksperyment. Mam akurat farbe vallejo i aceton.
Modeloholik

Postprzez MadYarpen » czwartek, 7 stycznia 2016, 11:43

a zmywacz wamodu? On jest do akryli teoretycznie. Akryle akrylom nierówne więc sprawdzić trzeba na boku, ale chyba powinno być ok...
MadYarpen

Postprzez Modeloholik » czwartek, 7 stycznia 2016, 11:49

Zrobiłem eksperyment. Nic nie zwarza. Użyłem farby vallejjo i acetonu czystego i nic absolutnie nie zwarza. Podobnie wamod.
Modeloholik

Postprzez Jemioł » czwartek, 7 stycznia 2016, 13:12

Czyli można by spróbować acetonu pomiędzy kolejnymi farbami ? Czy tylko do ostatecznego czyszczenia ?
Jemioł

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje