Bf 109G-6 R6 | Eduard 1/48 ProfiPACK

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109G-6 R6 | Eduard 1/48 ProfiPACK

Postprzez net_sailor » niedziela, 10 stycznia 2016, 02:35

Obawiam się, że teraz po przyklejeniu ciężko będzie rozjechać te nóżki i prędzej złamie się goleń. Wiesz sam jak tam jest solidnie pasowane połączenie. Najgorzej, że golenie powinny być mocniej wysunąć do przodu, aby to jakoś wyglądało (tak gdzieś o pół średnicy koła). Jednak trzeba przy tym zadziałać znacznie wcześniej. Kiedyś podawałem prosty sposób na poprawę wizerunku edkowego Gucia:
viewtopic.php?p=899722#p899722
net_sailor

Reklama

Postprzez HubertKendziorek » niedziela, 10 stycznia 2016, 09:25

posejdon napisał(a):Spróbuj ją zeszlifować trochę od tej strony gdzie łączy się tylną częścią kadłuba. Powinna wejść.

Tak, taki dokładnie był pomysł, w galerii będzie już poprawione, aczkolwiek nawet po szlifie na wysokość jest niby OK, ale i tak tylna część nie wpasowuje się w kształt kadłuba. Trzeba by chyba obniżać wszystkie elementy kabiny albo wyprowadzać wyższy profil kadłuba za kabiną.

raptorf22 napisał(a):"Rozjedź" trochę podwozie bo stoi jak na szczudłach. Podwozie w Edku jest jakby trochę za długie o 1 mm.
net_sailor napisał(a):Obawiam się, że teraz po przyklejeniu ciężko będzie rozjechać te nóżki i prędzej złamie się goleń. Wiesz sam jak tam jest solidnie pasowane połączenie. Najgorzej, że golenie powinny być mocniej wysunąć do przodu, aby to jakoś wyglądało (tak gdzieś o pół średnicy koła).

Czuję się przegłosowany :)
BTW, nie wiem czy chodzi o tylko jeden milimetr - pamiętajmy, że cały model jest mocno wyrośnięty - a tu jest, moim skromnym zdaniem, raczej problem z proporcją długości podwozia do reszty modelu. Amortyzator wygląda na nie w pełni obciążony. To jednak byłoby już cięcie, łamanie - słowem jak dla mnie masakra, której wolałbym uniknąć. Nie ta liga.

A spasowanie jest tam faktycznie takie, że do zdjęć stał na goleniach, które nie były wklejone. Przezornie, jak się okazuje :)
Do galerii trafi już z poprawionym podwoziem. Schnie teraz.

Dzięki za komentarze.

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Ralf_S » niedziela, 10 stycznia 2016, 09:41

Kendzior napisał(a):
Obrazek

Popraw lufy działek - muszą być równoległe do osi samolotu. Tak wygląda jak szturmowiec :)
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez HubertKendziorek » niedziela, 10 stycznia 2016, 09:48

Ralf_S napisał(a):Popraw lufy działek - muszą być równoległe do osi samolotu. Tak wygląda jak szturmowiec :)

Tak, to drobiazg, lufy też tylko na sucho wstawione. Są z zestawu i tak właśnie wchodzą fabrycznie :)
Dzięki.

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat