W związku z tym że dopiero zacząłem zabawę z farbami akrylowymi (wcześniej używałem tylko emalii) zacząłem się zastanawiać jakie są różnice między konkretnymi producentami. Na początku wpadły mi w łapska farby Citadel. Miałem sporo do pomalowania kolorem białym (Ten kolor jest chyba najlepszy do testów). Z ciekawości kupiłem też dla porównania Tamiy'e. Mocno się zdziwiłem jak ogromne są różnice między nimi. Citadel ma gródki, ciężko dobrać właściwe proporcje z wodą. Farba albo się rozlewa, albo zostawia ślady po pędzlu. Miło zaskoczyła mnie Tamiya. Konsytsencja prosto ze słoiczka jest praktycznie idealna. Właściwie pod pędzel nie trzeba tego rozcieńczać.
W związku z tym że do malowania wracam po latach, musiałem też poszukać nowych pędzli. Kupiłem retuszerskie: Mag-pola, Italieri i Vallejo. I tu też różnice są całkiem spore. Najlepiej maluje mi się chyba Italieri. MAG-Pols jest spoko ale tylko w tych najmniejszych rozmiarach. Z Vallejo szybko zaczęły się wysuwać włoski i zaczął być nierówny.
Mógłbym pewnie przetestować jeszcze z 10 różnych producentów farb i z 30 producentów pędzli. Zamiast przed wyborem kolejnych farb i pędzli zapytam o zdanie Was:
-Jaką farbę pod pędzel najbardziej lubicie, polecacie ?
-Jakich pędzli (zwłaszcza retuszerskich-bo te chyba są najważniejsze) używacie ? Na co warto zwrócić uwagę ?