ULTIMATE AIRBRUSH THINNER

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: ULTIMATE AIRBRUSH THINNER

Postprzez Michal J Swiniarski » wtorek, 2 lutego 2016, 22:59

Witam,

pzyłączę się do wątku.

Miałem okazję używać obu produktów i osobiście nie widzę tej magii thinnera. Malowałem Vallejo Air i rozcieńczyłem nawet bardziej niz zaleca producent. Szału ni ma :) po jakims czasie farba i tak zasycha na czubku igły. Może ten moment jest nieco odsunięty w czasie (retarder w składzie) i babol nie jest duży, ale i tak trzeba go usunąć.

Cleaner za to bardzo dobry. Usuwa Mr Hobby akryle i Tamiykę na cymes.
Podsumowaując, lepsze niż dedykowany thinner Vallejo, ale zachwyty na Britmodellerze są, jak to często u angoli, na wyrost.
Nasuwa się stara prawda o tym, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do ...

pozdro,
Michał
Michal J Swiniarski

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez macias13_84 » wtorek, 2 lutego 2016, 23:12

W moim odczuciu najlepszym medium do Vallejo była wóda + retarder marki Talens, wóda najtańsza jakaś "Lodowa" czy "Z czerwoną kartką" pić się i tak tego nie da wiec do aero nie szkoda, dla oszczędnych podobno IPA też daje radę
macias13_84

Postprzez bohdan » środa, 3 lutego 2016, 12:01

Michal J Swiniarski napisał(a):Miałem okazję używać obu produktów i osobiście nie widzę tej magii thinnera. Malowałem Vallejo Air i rozcieńczyłem nawet bardziej niz zaleca producent. Szału ni ma :) po jakims czasie farba i tak zasycha na czubku igły. Może ten moment jest nieco odsunięty w czasie (retarder w składzie) i babol nie jest duży, ale i tak trzeba go usunąć.

osobiście nie używam niczego innego poza tamiya i gunze ( dzięki czemu nie mam takich problemów jak opisywane tutaj ) ale z ciekawości zapytam. Na jakim ciśnieniu malowałeś?
bohdan

Postprzez Michal J Swiniarski » środa, 3 lutego 2016, 23:34

Hej,

w tamtym przypadku bylo to 20psi (1.5bar okolo)

pozdro,
Michal
Michal J Swiniarski

Postprzez bohdan » czwartek, 4 lutego 2016, 10:57

Próbowałeś na ciśnieniu o polowe mniejszym?
bohdan

Postprzez pawel700 » czwartek, 4 lutego 2016, 16:12

Ciśnienie najlepiej zmierzyć ciśnieniomierzem przy wylocie powietrza z aeografu. Bo to co pokazuje wskazówka na sprężarce nic nie znaczy. No chyba że masz jakiś super kompresor najwyższej klasy. Wszystkie chińskie pokazują co im się podoba.
pawel700

Postprzez bohdan » czwartek, 4 lutego 2016, 17:22

skoro tak twierdzisz to równie dobrze mogłeś malować nie na 1,5 tylko 3 barach. A co się wtedy dzieje z wydmuchiwaną farbą?

Zmierzam do tego że większość Szanownych Współmodelarzy uparło się dmuchać farbkami na wysokim ciśnieniu. Nie rozumiem tego choć sam przyznaję, że robiłem podobnie. Kiedyś.
Mnóstwo problemów z malowaniem znika gdy zejdziemy poniżej magicznej granicy 1 bara. Ale ja się nie znam. Może chodzi o to by jak najszybciej zapsikać model grubą warstwą dobrze kryjącej pactry? Nie wiem.
bohdan

Postprzez pawel700 » czwartek, 4 lutego 2016, 18:12

Bohdan, moja uwaga była skierowana do Michała. Ale napisałem pod Twoim postem i tak wyszło jakby do Ciebie:).
Osobiście też wolę niskie ciśnienie, choćby też ze względu na czystość. Przy wysokim całe pomieszczenie jest zapylone i wszystkie rzeczy trzeba wycierać z kurzu farby.
pawel700

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje