Grunau Baby IIb - FLY 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Postprzez kobza_75 » wtorek, 2 lutego 2016, 20:48

Witam! Na warsztacie znalazł się model szybowca Grunau Baby. Model będzie wykonany prosto z pudła, jedyny dodatek to będą maski. Model wykonam w malowaniu niemieckim. Instrukcja podaje kolor szary do wnętrza, czy RLM02 to będzie dobry kolor ? Następne pytanie mam jaki kolor jest na szybowcu kremowy? W instrukcji podany jest HUMBROL 106/AK009. Przydały by się też materiały na polskie malowania, może ktoś ma i się podzieli.

Firma FLY wydała model niemieckiego szybowca treningowego Grunau Baby IIb w skali 1:48. W skład zestawu wchodzą: instrukcja, kolorowy schemat kamuflażu, dwie ramki wtryskowe, klisza, blaszka i kalkomania. Chociaż w zapowiedzi jest aż 15 schematów kamuflażowych, to są one podzielone na kilkanaście pudełek. Więc każdy może sobie wybrać model w malowaniu takim jakie mu odpowiada. Jakość części jest bardzo ładnie odwzorowana bez przesunięć czy jamek skurczowych, delikatne linie podziałowe. Ślady po wypychaczach umieszczone są w niewidocznych miejscach. Bardzo ładnie wygląda odwzorowanie ugięcia płótna, na zdjęciach poniżej. W zapowiedziach jest też model w polskim malowaniu i jak zapowiada producent ma być wydany na festiwal w Bytomiu 2016r. Ciekawym i bardzo potrzebnym jest zestaw masek do malowania ugięcia płótna, który też wydała firma FLY. Ich pierwszy zestaw masek o nr. kat. artm001 jest właśnie dedykowany do szybowca Grunau Baby. W moje ręce trafił model o nr. kat. 48023 z szybowcem w niemieckim kamuflażu o kodzie LH-XH oraz opisany wcześniej zestaw masek. Zdjęcia zestawu poniżej. Na resztę zdjęć zapraszam na mojego bloga. Link poniżej.

http://kobzamodellfabrik.blogspot.com/2 ... x-148.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
„Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.plhttp://kobzamodellfabrik.blogspot.com/ pozdrawiam Krzysiek
kobza_75

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Grunau Baby IIb - FLY 1:48

Postprzez kobza_75 » poniedziałek, 8 lutego 2016, 11:22

Wnętrze kabiny prosto z pudełka. Kolorystyka wnętrza to RLM02, tablica to RLM66, pasy pilota według własnego uznania, chodzi o kolor.

Obrazek
„Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.plhttp://kobzamodellfabrik.blogspot.com/ pozdrawiam Krzysiek
kobza_75

Postprzez Adam » poniedziałek, 8 lutego 2016, 12:36

Fajny maluszek, będę zaglądał.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez MKWJTC » wtorek, 9 lutego 2016, 18:55

Fajnie się zaczyna.
Co do RLM02, był na tyle mocno wykorzystywany w czasie wojny i po wojnie przez rożne państwa, że chyba spokojnie można go użyć.
Kremowy, czyli czyste płótno to tak naprawdę mogą być odcienie, dawno temu używałem w tym celu humbrola 103 zdaje się.
A przebarwienia od słońca i naciągnięć to tylko szansa na suchy pędzel z rożnymi farbkami :)
MKWJTC

Postprzez kobza_75 » wtorek, 23 lutego 2016, 09:03

Do malowania użyłem dedykowanych do szybowca masek firmy Artillery artm001. Cały szybowiec jest w kolorze płótna a od góry są nałożone wężyki zielone i brązowe. W instrukcji kolor płótna jest podany HUMBROL 103 w różnych przelicznikach podane jest, że odpowiednikiem humrola jest GUNZE H34, ale jest on zbyt żółty i ja użyłem GUNZE H318. Pod maski dałem GUNZE H318 rozjaśniony białym. Od spodu bardziej rozjaśniłem aby uzyskać efekt prześwitującego płótna a od góry rozjaśniłem mniej . Poniżej kilka zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kobza_75

Postprzez waran » wtorek, 23 lutego 2016, 09:13

Te maski są extra. Żeby tak firma robiła je na szmatopłaty TO BY BYŁO COŚ. Krzyś a jak z przyczepnością a potem usuwaniem tych masek ?
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez xmald » wtorek, 23 lutego 2016, 10:22

Bardzo fajnie to wyszło! Te maski oszczędzają mnóstwo pracy! Z Gunze jako kolor płótna fajnie wychodzi C 45 ale widzę, że raczej serii H używasz.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez MKWJTC » wtorek, 23 lutego 2016, 11:00

Fajnie wygląda, pewnie jeszcze lepiej pod kątem i w dziennym świetle. Czekam na więcej
MKWJTC

Postprzez Voltan » wtorek, 23 lutego 2016, 11:08

Bardzo ciekawy temat, będę zaglądał.
Voltan

Postprzez DUDE » wtorek, 23 lutego 2016, 12:30

Panowie, te maski to przełom! W cenie modelu maski do płótna, ależ to jest to, co tygrysy WW1 lubią najbardziej:) i to te szare, czyli elastyczne i wielokrotnego użytku. No może kilkukrotnego:)
rewelacja
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » wtorek, 23 lutego 2016, 13:54

Te maski nie są w cenie modelu, trzeba zakupić osobno.Jeśli model będzie do kupienia w Bytomiu w polskich barwach kupuję :D
waran

Postprzez DUDE » wtorek, 23 lutego 2016, 14:48

Aaha ok, mój błąd, ale koncept dobry
pzdr
K
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » wtorek, 23 lutego 2016, 15:02

Bardzo dobry. Gdyby tak właściciele firmy zgłębili temat i zaczęli robić maski pod 1/48 edka czy Rodena lub 1/32 pod Wingnuta , Rodena ,ech rozmarzyłem się. :oops: a samemu to nie łaska powalczyć ;o)
waran

Postprzez MKWJTC » wtorek, 23 lutego 2016, 20:19

Samemu powalczyć można z jakimś programem graficznym, może ktoś może pomóc i pociąć laserem. Mam taką firmę blisko, zapytam kiedyś, usługa chyba nie jest bardzo egzotyczna.
MKWJTC

Postprzez potez » wtorek, 23 lutego 2016, 20:28

Panowie, przecież narysowanie czegoś takiego to prostsze niż sklejenie dwóch kawałków do kupy. Można sobe samemu w domu zrobić - rysunek w corelu, laserówka - wydruk na żołtym papierze tamki, transfer na model i gotowe.
Akurat tutaj płótno jest zrobione na plotterze to i maski łatwo zrobić takie same.
Modelik sympatyczny , sam kiszę w domu od paru miesięcy i nie wiem na jakie malowanie sie zdecydować...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat