A-6E Intruder 1:72 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: A-6E Intruder 1:72 Tamiya

Postprzez gryzoń » wtorek, 9 lutego 2016, 09:05

Więc da rade go zrobić? Z przeróbek widze że napewno śmigło bo w mkII jest trójłopatowe a w IX czterołopatowe. Ale na start chodzi mi o kabine czy jest jakaś różnica?

Dodam że mam już farbki gunze do niego dark earth, dark green, i ten na spód.
gryzoń

Reklama

Postprzez Moses » wtorek, 9 lutego 2016, 09:14

Odpuść sobie ten model i przeróbki. Zostaw go sobie na później
SKup się póki co na zestawach Easy Assembly Kit Hobby Bossa lub Zviezdy, albo nowe Airfixy
Moses

Postprzez macias13_84 » wtorek, 9 lutego 2016, 09:17

Nie da się. Spity II nie latały w bitwie o Anglię...To jest chyba jednak jakiś trolling
Jak chcesz Spita z BoB'a kup to:
Obrazek

Bryła:
Silnik, wydechy śmigło, zmiana uzbrojenia w skrzydłach, podział blach, zmiana chłodnic, chwytu powietrza do gaźnika

Kabina do zmiany: praktycznie wszytko oprócz fotela, orczyka i drążka sterowego
Ostatnio edytowano wtorek, 9 lutego 2016, 09:22 przez macias13_84, łącznie edytowano 1 raz
macias13_84

Postprzez gryzoń » wtorek, 9 lutego 2016, 09:19

No ok wprawdzie wiąże się to z wydatkiem. No dobra kupie tego co radzicie.
gryzoń

Postprzez Moses » wtorek, 9 lutego 2016, 09:20

macias13_84 napisał(a):To jest chyba jednak jakiś trolling

Powoli też zaczynam dochodzić do tego wniosku.
Moses

Postprzez gryzoń » wtorek, 9 lutego 2016, 09:33

Boże, ile razy mam to powtarzać. Nie jestem żadnym trollem. Pomyliłem się. Myślałem że mkII latał w bitwie o Anglie, okazuje się że nie. Nie jestem żadnym trollem. I dodam że z tą przeróbką też nie najtrafniejsza moja decyzja...

Dodam, że myślałem że mk I od mk II nie różnią się aż tak bardzo.(przepraszam miałem na myśli różnice od mk IX do mk II) Zrobiłem żle że z wami tego nie skonsultowałem. Ambitnie chciałem spróbować czegoś trudniejszego.

Pozatym. Czy ja coś, cokolwiek napisałem trollującego? Staram się słuchać rad a takimi zagrywkami że niby jestem trollem, no sorki nie jest to zabardzo zachęcające kiedy zamiast się skoncentrować na modelach musze się tłumaczyć że nie jestem trollem.
gryzoń

Postprzez Aleksander » wtorek, 9 lutego 2016, 19:52

gryzoń, dołączę do głosu innych - wyluzuj i nie zniechęcaj się. Jakbyś zobaczył moich dwadzieścia, trzydzieści "pierwszych" modeli, to każdy z nich jest gorszy od Twojego Intrudera, choć i jemu "trochę" brakuje do doskonałości.
Pamiętaj, że to tylko hobby i fun, a nie sprawa życia i śmierci!
Spitfire jest fajnym samolotem i pomysł z Airfixem jest dobry na początek. Spróbuj go skleić porządnie, bez pośpiechu, a umiejętności z czasem przyjdą.
Dawaj tego Spita na warsztat!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez gryzoń » wtorek, 9 lutego 2016, 20:11

Spoko nie zniechęcam się. Wprawdzie troche zbiły mnie z tropu te oskarżenia o trolling, ale było minęło. Spoko. Jutro albo pojutrze jade do modelarskiego sklepu i coś wybiore np. tego spita ale wezme prawdopodobnie w skali 1:72 bo więcej kasy narazie nie mam.
gryzoń

Postprzez Moses » środa, 10 lutego 2016, 12:39

Szukając modeli Airfixa, pamiętaj aby w sklepie prosić o zestawy z serii New Tooling. Airfix to stara firma i sporo ze swojego asortymentu to modele sprzed półwiecza, które mogą zniechęcić, a te nowe to dobry materiał do nauki. Albo jak wspominałem Serię Easy Assembly od HB proste modele z niewielu częsci na których możesz się nauczyc podstaw sklejania i malowania. Także jest co wybierać.

PS. Unikaj modeli ZTS/Mistercraft/Master craft. Niby tanie ale to też często modele po przejściach i efekt końcowy może zniechęcać do dalszej zabawy ;)
Moses

Postprzez Dominik » środa, 10 lutego 2016, 13:18

macias13_84 napisał(a):Nie da się. Spity II nie latały w bitwie o Anglię...

Sorry Winetou, ale latały. Od sierpnia bodajże.

Gryzoń, proponowałbym pozostanie przy Tamiya. Mają bardzo przyjemnego Spitfire'a Mk.I i Mk.Vb w 1/72. Choć trzeba teraz troszkę uważać, bo chyba zmienili plastik i trochę więcej zabawy jest. Spitfire z Airfix jest też spoko, ale więcej zabawy jest z nim niż z Tamiyą. Pod pewnymi względami łatwiejsza jest Tama, pod innymi Airfix.
I nie ma co się przejmować. Jak zaczynałem modelować to też było ciężko. Ale teraz jest kapkę lepiej.
Ten Spitfire z Eduarda to już wyższa szkoła jazdy. Niby fajny ale potrafi człeka z równowagi wyprowadzić. To nie model na start.

Najważniejsze by pamiętać, ze nasze hobby ma nam sprawiać radość.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez gryzoń » środa, 10 lutego 2016, 13:41

OK byłem w modelarskim. Niestety nie było spitów od airfixa. Wziąłem Boulton Paul Defiant Mk. I o ile się nie myle z Bitwy o Anglie. W każdym razie jedno z proponowanych malowań jest z 1940 roku. Oczywiście od airfixa. Skala 1:72. Stopień trudności jest I.

OK zakładam nowy wątek już o defiant mk. I.
gryzoń

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat