Boulton Paul Defiant MK. I w skali 1:72 od airfixa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Boulton Paul Defiant MK. I w skali 1:72 od airfixa

Postprzez gryzoń » środa, 10 lutego 2016, 14:02

Witam

Moje kolejne podejście. Czyli Boulton Paul Defiant Mk. I. Narazie zdjęcia ogólne zestawu:

Obrazek

Obrazek

Tak to wygląda.Farby jak widać na jednym ze zdjęć już mam.
Od czego zacząć? Mam pytanie. Czy klejąć kabine malować poszczególne elementy jeszcze w ramce i dopiero póżniej wycinać i do kupy składać czy najpierw wycinać potem malować wycięte elementy? Ale pierwsza wersja wydaje się łatwiejsza.
Sorki z góry za proste pytanie ale jak już robić pożadnie to pożądnie.
gryzoń

Reklama

Re: Boulton Paul Defiant MK. I w skali 1:72 od airfixa

Postprzez mlusiak » środa, 10 lutego 2016, 14:53

Też mi się zawsze wydawało, że pierwsza wersja wydaje się łatwiejsza, ale jest z nią kilka problemów. Po wycięciu części trzeba zazwyczaj nieco obrobić - usunać szwy, oszlifować, usunąć nadlewki - i wtedy będziesz musiał poprawiać malowanie. Po drugie, pomalowane części dużo gorzej się klei.
mlusiak

Postprzez Dominik » środa, 10 lutego 2016, 14:58

Czym malujesz? Pędzel czy aerograf? Jeśli pędzel to farby Gunze z serii C średnio się do tego nadają...musisz dodać dedykowany do nich retarder. Wtedy dają radę. Ale i tak może być ciężko.

Najważniejsze to się nie spieszyć. jak będzie trzeba zmyć farbę to zmywać i się nie bać. Na początku wrzucaj zdjęcia z każdego etapu. Słuchać mądrych uwag, a głupie/durne/kretyńskie/nie wnoszące nic do tematu komentarze olewać. Aha, i kupić jakąś farbę do malowania wnętrza kabiny. Niestety Gunze ma takowa jedynie w zestawie.

Powodzenia

Dominik
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez gryzoń » środa, 10 lutego 2016, 16:00

Kabine i drobne elementy będę malował pędzelkiem a kadłub i skrzydła oczywiście aerografem.

OK to zgodnie z radą będe wycinał elementy kabiny, obrabiał i dopiero malował.
gryzoń

Postprzez Murek » czwartek, 11 lutego 2016, 11:39

gryzoń napisał(a): Czy klejąć kabine malować poszczególne elementy jeszcze w ramce i dopiero póżniej wycinać i do kupy składać czy najpierw wycinać potem malować wycięte elementy? Ale pierwsza wersja wydaje się łatwiejsza.

mlusiak napisał(a):Też mi się zawsze wydawało, że pierwsza wersja wydaje się łatwiejsza, ale jest z nią kilka problemów. Po wycięciu części trzeba zazwyczaj nieco obrobić - usunać szwy, oszlifować, usunąć nadlewki - i wtedy będziesz musiał poprawiać malowanie. Po drugie, pomalowane części dużo gorzej się klei.

Poza tym w modelarstwie sprawdza się stara prawda - 3 razy przymierz, raz klej. A jak sprawdzisz czy elementy do siebie pasują, mieszczą się w kadłubie itd. jak są na ramce?
Murek

Postprzez gryzoń » czwartek, 11 lutego 2016, 18:45

Musze o czymś napisać na temat mojej cyfrówki. To nikon z wyższej półki dokładnie E4800. I niby ma tylko 4 megapiksele a w makro robi tak cholernie dokładne zdjęcia że to załamka. No załamka bo robiłem cocpit przedni defianta wszystko było na oko dobrze może niezauważalnie minimalnie coś się świeciło. Zrobiłem zdjęcie i to w rozdzielczości 1280x1024 i masz babo placek. No dziadosko to wygląda i trzeba poprawić bo wstyd pokazać...
gryzoń

Postprzez gryzoń » czwartek, 11 lutego 2016, 19:14

Wstawiam pierwsze dwa zdjęcia. Pierwsze makro jest kiepskiej jakości.

Obrazek

Drugie ogólne:

Obrazek

Wiem to pierwsze mi nie wyszło.
Druga sprawa to kolor cocpitu. Powinien być matt cocpit green. Nie miałem takiego koloru to starałem się dobrać i wybrałem(ale chyba mało trafnie) XF-13 tamiyi. Nie zamierzam tego poprawiać bo nie mam kasy zamawiać z netu jednej farby a w sklepie w moim mieście tego humbrola nie ma.
gryzoń

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 11 lutego 2016, 19:43

gryzoń napisał(a):Powinien być matt cocpit green... wybrałem(ale chyba mało trafnie) XF-13 tamiyi.

A masz białą lub jasnoszarą farbę? To weź ją zmieszaj z tą tamiją xf13. Będzie o wiele lepiej niż teraz.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez gryzoń » czwartek, 11 lutego 2016, 20:10

Aaaa.... widzisz, kurde nie pomyślałem o tym... a białą mam. Ok jutro poprawie ale tylko jeśli chodzi o ścianki kokpitu bo ogólnie kokpit mam już złożony, tzn. podłoga , tylna ścianka , fotel, drążek sterowy. To zostawie skoro jest już złożone bo boje się że będe miał problemy jak będe chciał grzebać. Pomaluje tą jaśniejszą zieloną reszte co właściwe.

Zrobione.

Obrazek

Jest jaśniejszy? Jest.
gryzoń

Postprzez gryzoń » piątek, 12 lutego 2016, 09:11

Kolejny etap.

Obrazek
gryzoń

Postprzez gryzoń » piątek, 12 lutego 2016, 12:19

Obrazek
gryzoń

Postprzez gryzoń » piątek, 12 lutego 2016, 14:33

Obrazek

Teraz mam do was pytanie. Co najpierw zrobić? Czy dalej przykleić stateczniki pionowe i poziome a potem szpachlować czy najpierw szpachlować kadłub a potem brać się za przyklejanie stateczników?
gryzoń

Postprzez Aleksander » piątek, 12 lutego 2016, 17:53

Obrabiać kadłub będzie Ci lepiej bez stateczników, ale one też po wklejeniu mogą wymagać szpachli, więc pewnie dwa razy będziesz musiał to robić. Usuń też te "klocki" wlewowe z grzbietu kadłuba, bo trochę szpecą. I dawaj dalej...
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez gryzoń » piątek, 12 lutego 2016, 17:57

Tu lepsze zdjęcie makro.

Obrazek

OK usune te klocki wlewowe i biore sie za szpachlowanie.
gryzoń

Postprzez gryzoń » sobota, 13 lutego 2016, 10:56

Zeszlifowane.

Obrazek
gryzoń

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat