Hawker Hunter F.G.A.9 Academy 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Hawker Hunter F.G.A.9 Academy 1/48

Postprzez prezes69 » poniedziałek, 15 lutego 2016, 23:22

Witam serdecznie!
W końcu się udało, model rozdłubany jeszcze podczas studiów nareszcie skończony. Jest to kolejna odsłona mojego powrotu do młodzieńczej pasji, tym razem ukończony z wykorzystaniem nowych technik, sprzętu i przeróżnej maści specyfików.
Hunter sklejony prosto z pudła, pomalowany i oznakowany wg jednego ze schematów z instrukcji.
Ten model był poligonem doświadczalnym, pierwszy malowany aerografem farbami Tamiya i Pactra, podkład Surfecer 1200 , maskowany maskolem wamodu, wash zrobiony szpecyfikiem Tamiya do linii podziałowych Accent Panel Liner Dark Brown, brudzony suchymi pastelami i zabezpieczony bezbarwnym matem Pactry.
Z góry przepraszam za jakość zdjęć, tyle byłem w stanie zrobić dzisiaj, tło jakie jest każdy widzi...
Liczę na konstruktywną krytykę :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tą chwilę to tyle, zrobię lepsze zdjęcia i dorzucę do wątku. Życzę miłego oglądania tego pięknego samolotu (modelu niekoniecznie) :)
Pozdrawiam
prezes69

Reklama

Re: Hawker Hunter F.G.A.9 Academy 1/48

Postprzez Aleksander » środa, 17 lutego 2016, 13:25

Eeee no! Fajny! Jak na powrót po latach, to całkiem niezły wynik!
Podoba się , gratulacje!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez prezes69 » piątek, 19 lutego 2016, 20:00

Dziękuję za miłe słowa, powrót sprawił mi sporo frajdy, choć jak pisałem model był istnym poligonem jak nie miejscem prawdziwej bitwy. Myślałem już momentami, że dam sobie już z nim spokój, ale udało się. Najbardziej w kość dało mi maskowanie, pierwsze próby z wykorzystaniem naklejek (jakieś etykiety na drosedowski pasztet :) fajnie się je wycinało i naklejało) dały fatalny skutek. Zostawiły cały klej na modelu, próba usunięcia udała się z tym, że miejscami razem z farbą i podkładem... i tak wszystko od nowa... później malarska taśma maskująca która przesiąkła... ostatecznie kupiłem maskol Wamodu i z jego pomocą uzyskałem jako taki efekt.
Dałem wyschnąć farbie na na maskolu i przy odrywaniu strzępiły się brzegi plam... polerowanie, przycieranie itd...
W sumie później już było z górki, kalki z płynami SET i SOL to przyjemność, tak jak lakierowanie, łoszowanie i brudzenie.
Oczywiście jak lata temu sklejałem kadłub, zapomniałem dociążyć przód, stąd ciężarki wędkarskie w luku przedniego podwozia... ehh, człowiek uczy się całe życie :P :P
W sumie po takich przejściach efekt końcowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i z przyjemnością spoglądam z czasu na model na półce :)
Liczę, że SU 47 z którym teraz walczę ucieszy mnie jeszcze bardziej.
Pozdrawiam i proszę o napisanie kilku słów jeśli już tu zajrzałeś :)
prezes69

Postprzez Aleksander » sobota, 20 lutego 2016, 16:53

Witaj!
Hawker Hunter to jedna z nielicznych "rur", które lubię, dlatego zajrzałem - i tak jak pisałem wyżej - całkiem nieźle wygląda jak na pierwszy po powrocie.
Kłopotów jeszcze trochę przeżyjesz, ale to zawsze inne kłopoty, niż w codziennym życiu. Ja do maskowania takich nieregularnych plam w brytyjskich samolotach używam Pata-Fixu albo Blue-Tacka - to taka masa, podobna do plasteliny, tylko mniej tłusta i dająca się usuwać bez śladu - daje w miarę łagodne przejścia, ale można też zrobić ostre krawędzie, w zależności od tego, jak poprowadzisz aerograf. Brudzenie wyszło całkiem całkiem (nie chcesz wiedzieć, jak wyglądało moje pierwsze brudzenie :lol: ).
Dawaj dalej, idzie nieźle z Berkutem - zupełnie nie moja bajka, ale czasem zaglądam!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez prezes69 » wtorek, 15 marca 2016, 14:36

Witam.
Pokombinowałem z tłem i aparatem, zrobiłem nowe fotki, trochę lepsze od poprzednich. Nie jest idalealnie, ale jest lepiej, teraz muszę pomyśleć o lepszym oświetleniu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miłego oglądania :)
prezes69

Postprzez prezes69 » poniedziałek, 6 lutego 2017, 16:25

Witajcie, uaktualniam galerię bo fotki się nie pokazują. Miłego oglądania kto nie widział :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam ;o)
prezes69

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli