SU - 47 (S - 37) Berkut 1/72 HobbyBoss

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SU - 47 (S - 37) Berkut 1/72 HobbyBoss

Postprzez prezes69 » środa, 3 lutego 2016, 22:03

Witam serdecznie!!!
Po kolejnym powrocie do młodzieńczej pasji, chciał zaprosić do podpatrywania moich zmagań z modelem pięknego samolotu jakim jest Su 47. Wybór padł na produkt HobbyBoss'a, wydawał mi się bardziej szczegółowy od modelu Zviezdy, poza tym w rosyjskim modelu jakoś nie przekonywał mnie czarny plastik...
Wiem, że w miniaturze jaką wybrałem jest kilka błędów, na pewno są to niepoprawne dysze silników i ponoć przydługie podwozie, ale tego jeszcze nie zweryfikowałem.
Z racji braku dostępnych dodatków, postanowiłem wykorzystać blaszki Eduarda do zmodernizowanego Su-27 (z którym ponoć Su - 47 ma sporo wspólnego). Zmienię tylko położenie drążka, gdyż jak się doczytałem jest położony po prawej stronie kokpitu (jak w F-16) nie zaś na środku "pomiędzy nogami" :P
Co do wyboru malowania czy kalkomanii, to wielkiego wyboru nie mam :)
Zwracam się do Was z serdeczną prośbą drodzy forumowicze o jakieś porady merytoryczne, może jakąś dokumentacje, plany, zdjęcia, gdyż w sieci jest tego bardzo mało, wujek google wiele nie pomaga a szukałem nawet po rosyjsku...
Załączam kilka fotek z mojego "unboxingu"
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z warsztatem ruszam jak tylko skończę zaczętego przed laty Hawker Huntera (już niedługo na forum).
Zapraszam ponownie :)
prezes69

Reklama

Re: SU - 47 (S - 37) Berkut 1/72 HobbyBoss

Postprzez Flyzloty » środa, 3 lutego 2016, 23:07

Ciekawy samolot wybrałeś. Patrząc na kształt tej maszyny warsztat mógłby być w dziale sf ;o)
Jaki masz pomysł na to czarne malowanie?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez prezes69 » sobota, 6 lutego 2016, 19:23

Zawsze intrygowała mnie ta maszyna, ujemny skos skrzydeł budził w głowie pytanie "ale, jak to? To to lata?"
Stąd mój wybór. Dodatkowo kusząca była cena zestawu, niewielka jak na taki kawał plastiku, chciałem też zobaczyć co warte są produkty Hobbyboss'a, bo mają dość ciekawą ofertę.
Udało mi się znaleźć numer "Przeglądu konstrukcji lotniczych" traktujący o Mig 1.44 oraz S.37, są tam plany tej maszyny, mam nadzieję, że dość wierne, spróbuję porównać je z modelem i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do malowania, to samolot tylko pozornie jest czarny, przy rozproszonych świetle jest czarno-fioletowy, za to przy mocnym świetle słonecznym wydaje się być brunatny. Pokombinuje z brunatną bazą pokrytą niebiesko-fioletowym lakierem transparentnym. Efekt powinien być ciekawy. Póki co to tylko domysły i plany, czekam na sugestie i podpowiedzi.
prezes69

Postprzez prezes69 » wtorek, 16 lutego 2016, 23:08

Witam ponownie, Hawker Hunter skończony (jest już w galerii) pora była najwyższa wziąć się za Berkuta.
Zacząłem od kokpitu, wnętrze pomalowane Model Master Flanker Gray. Elementy zestawowe uzupełnione znakomitymi kolorowymi blaszakami Eduarda do Su-27SM. Drążek sterowy przeniesiony na prawą burtę. Elementy jeszcze niewklejone, fotel i tablica z panelem przednim wraz z HUDem (dopiero na zdjęciach zauważyłem, że trochę krzywo wklejona, poprawie przy następnym razie) wolę usunąć na czas klejenia kadłuba i jego dalszej obróbki, maskowania, malowania itd...
Efekty pracy poniżej (zdjęcia robione wszystkim co było w domu, czas zainwestować w lepszy aparat)...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam do dalszego podpatrywania moich poczynań. :mrgreen:
prezes69

Postprzez MadYarpen » piątek, 19 lutego 2016, 16:07

zanim kupisz nowy aparat zadbaj o lepsze oświetlenie (np. słońce;)).
MadYarpen

Postprzez prezes69 » piątek, 19 lutego 2016, 20:08

Do dłubania lampa którą mam na razie wystarcza a ze Słońcem ostatnio się mijam będąc w domu...
Do zdjęć faktycznie przydało by się coś lepszego, podstawą jest jest jednak lepszy aparat, kompakt którym robiłem ostatnie zdjęcia nie łapie ostrości z odległości mniejszej niż 40cm...
prezes69

Postprzez prezes69 » niedziela, 21 lutego 2016, 00:01

Witam ponownie,
warsztat powoli idzie do przodu, skleiłem kadłub i skrzydła, na miejsce trafiła osłona radaru. Poszło ogólnie dość gładko, kadłub pasował prawie idealnie, tak jak "dziób", gorzej wygląda połączenie skrzydeł z kadłubem gdyż ich krawędź delikatnie wystaje, trzeba do będzie przytrzeć albo podszpachlować. Jutro wieczorem jak już wszystko będzie zaschnięte jak należy zajmę się obróbką, przycieraniem i wygładzaniem (jak trzeba pójdzie szpachla).

Obrazek
Obrazek

Chciał bym powiedzieć, że brak mi słów na klej Tamiya Extra Thin, zupełnie nowa jakość, klejenie połówek kadłuba to teraz przyjemność, złączam i jak pasuje to odrobina kleju na szczelinę, bajka.
Bajka skończyła się jak zacząłem porównywać produkt hobbybossa z planami z Przeglądu konstrukcji lotniczych... kilka razy sprawdzałem czy wszystko dobrze przeliczyłem, przeskalowałem i wymierzyłem... efekty na zdjęciach. Model ogólnie jest za długi o ponad 2cm, szerokość tylnej części się zgadza idealnie, kadłub jest wyciągnięty w całości, nie ma miejsca jakoś szczególnie wydłużonego które by się dało wyciąć, więc tak zostanie, nie mam też pewności co do tych planów, trudno, tego nie ruszam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeszcze ciekawiej wygląda sprawa podwozia, tutaj Chińczycy chyba poszli na całość, jak przymierzyłem oryginalne zestawowe golenie model wyglądał strasznie pokracznie. Po przymierzeniu go do planów oczywiście poszło pod piłkę. Całe to podwozie wygląda jak w samolocie podchodzącym do lądowania, amortyzatory są całkowicie rozprężone, inaczej oczywiście powinno wyglądać przy obciążeniu niemałą masą samolotu.
Dla porównania zdjęcie części skróconej wg planów oraz zestawowej.
Obrazek

Tylne golenie wyglądają całkiem nieźle, po skróceniu zacząłem doklejać hydraulikę, trochę je jeszcze poczyszczę i dołożę trochę miedzi :)
Przednie też trafiło pod nóż, wyciąłem około 8mm! rozpiłowałem stabilizator amortyzatora, by bardziej go złożyć, dokleiłem reflektory, jeszcze dokładne oczyszczenie części, hydraulika i może czekać na podkład.

Obrazek
Obrazek
Wnęki podwozia wyglądały bardzo łyso więc dorzuciłem tam trochę złomu całkiem na czuja (może ktoś ma jakieś sugestie i pomysły co tam jeszcze dołożyć?)

Obrazek
Obrazek

A tak wyglądają zestawowe dysze w konfrontacji z planami... zabawę znajdź trzy różnicę można zamienić na znajdź jakieś cechy wspólne...
Obrazek
Tak to wygląda na ten moment.
Pozdrawiam
prezes69

Postprzez Ralf_S » niedziela, 21 lutego 2016, 10:34

Dysze olej i wyrzuć do kosza :twisted:
Z tego co pamiętam Berkut jest pchany silnikami Sołowiew D-30F6 z MiGa-31, więc dysze z "31" powinny być lepsze. Jako prototyp Suchoj mógł mieć często zmieniany napęd, ale na pewno nie inwestowano by w jakieś specjalne przeróbki dla 1 samolotu, tym bardziej, że firma Suchoja sama za to płaciła.
Dobierz po prostu dysze z innego modelu lub dodatków do konkretnych silników. Na pewno będą ładniejsze ;o)
Planami się nie sugeruj, bo powstały w czasie kiedy było raptem kilka zdjęć tego samolotu.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez prezes69 » sobota, 5 marca 2016, 23:27

Witam ponownie!
Minęło trochę czasu od mojego ostatniego wpisu, co nie oznacza, że nic się przy Berkucie nie dzieje :)
Co do dysz to masz rację, były to silniki z Miga 31, nie ułatwiło to sprawy bo nie znalazłem nigdzie dostępnych zamienników, postanowiłem przerobić te które były w zestawie. Odciąłem dysze od reszty elementu który dokleiłem do kadłuba i zaszpachlowałem na równo. Same dysze też spolerowałem na gładko i delikatnie skróciłem, żeby przypominały te prawdziwe.
Obrazek
Obrazek
Postanowiłem także wyciąć klapy i slot, żeby zrobić je w pozycji opuszczonej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak to wyglądało jeszcze niedawno, teraz powklejałem klapy i sloty, ogarnąłem nieszczęsne dysze, ale nie mam zdjęć. Jak zrobię to wrzucę.
Do następnego.
prezes69

Postprzez prezes69 » poniedziałek, 7 marca 2016, 19:25

Podłubałem dzisiaj chwilę, posklejałem bryłę płatowca do kupy, kolejny krok bliżej do wzięcia się w końcu za malowanie.
Położyłem czarny podkład na dysze w ramach przygotowania pod aclandy. Dokończyłem hydraulikę w podwoziu, przednia goleń praktycznie całkowicie przerobiona, dorobiona osłona kół, oświetlenie, mocowanie stabilizatora, obsadzenie osi kół, generalnie porozcinane i posklejane na nowo :)
Obrazek
Obrazek

Wkleiłem i zamaskowałem wiatrochron, dodałem odgromniki na stateczniki które też wkleiłem w pozycji opuszczonej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak to wygląda na ten moment,
wybaczcie jakość zdjęć, robione telefonem, tyle mogłem pokazać na ten moment. Kupiłem już nawet tło pod fotki, ale zapomniałem z domu (tego drugiego) aparatu...
Pozdrawiam
prezes69

Powrót do Lotnictwo - warsztat