TORNADO GR_4 ITALERI 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: TORNADO GR_4 ITALERI 1:48

Postprzez xspace » wtorek, 2 lutego 2016, 21:21

świetny warsztat ciekawego samolotu - kibicuję.
xspace

Reklama

Postprzez don_kilio » czwartek, 18 lutego 2016, 00:31

Witam ponownie,

kontynuując wątek, poniżej załączam zdjęcia z jakich m.in. korzystam przy uzupełnianiu garba.
Niestety nie pamiętam skąd pobrałem więc nie mogę podać źródła.

Obrazek

Obrazek

W pierwszej kolejności poukładałem drobniejsze przewody, dorobiłem ramki do mocowania osłon, oraz poprzeczne do mocowania skrzynek na elektronikę,

Obrazek

następnie zabrałem się za pokolorowanie przewodów, oraz drobne malunki szczegółów, wszelkiego rodzaju kolorowe taśmy, zatrzaski i spinki,

Obrazek

po tym wszystkim dodałem czarne skrzynki z elektroniką.

Obrazek

Na koniec wszystko zabezpieczyłem Sidoluksem i przy pomocy mocno rozcieńczonej czarnej Tamiyi zapuściłem zakamarki

Obrazek

Obrazek

w chwili obecnej wszystko schnie, jutro położę warstwę bezbarwnego i finisz z tym fragmentem.
Jutro wrzucę blachy poszycia jakie wystrugałem, oraz zabieram się za zestaw monitorów dla tylnego pilota-strzelca, bo niestety w zestawie nie było więc będzie wszystko od nowa, zresztą jak zawsze :)

Miłego oglądania,

pozdrawiam
Piotrek
Robi się: 1/48 Italeri Tornado GR.4, 1/48 Academy Su-27 Flanker
--------------
don_kilio

Postprzez don_kilio » niedziela, 21 lutego 2016, 20:34

Witam ponownie,

z jutra zrobiła się niedziela, ale lepiej później niż wcale:)

Po zabudowaniu tunelu, zrobiłem od nowa osłony przetłoczone z zasuwki starej dyskietki, poniżej w porównaniu z częścią z modelu.
Do metalowych elementów dodam jeszcze kilka szczegółów, tj. zamki klap, antena na jednej z nich oraz światło antykolizyjne.

Obrazek

Ogólnie ten fragment skończyłem, a pierdołami już nie będę na zdjęciach zamęczał.

Następnym elementem, który zbliża do zakończenia :) tego gniota to stacja z ekranem mapy oraz monitory nawigatora, czy tam strzelca, jak go tam zwą.
Części niestety nie było w Italerce, więc pozostało zrobienie od nowa.

Wszystko ukształtowane z profili Plastruct, oklejone plastikiem 0,2 mm, dorobiłem resztę drobiazgów, ogólnie dużo elementów, czego niestety nie widać.

Obrazek

osłony przeciwsłoneczne zrobiłem z folii aluminiowej złożonej podwójnie,

Obrazek

pomalowane czarnym matem, reszta szara ghost gray, osłony przeciwsłoneczne zielonym dark green,

Obrazek

na gotowo wkleiłem na wcześniej przygotowaną półkę,

Obrazek

Obrazek

zrobiłem wiązki przewodów standardowo z plecionki drucika, oraz żyłki wędkarskiej.

Obrazek

Obrazek

Na tym etapie zbliżam się do zamknięcia kabiny wiatrochronem, a że w kabinie pilota brakowało jeszcze całego celownika, więc go powycinałem i wkleiłem w miejsce w tablice przyrządów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na tym etapie brakuje jeszcze tylko szkła celownika, ale to już wkleję po pomalowaniu całego podszybia pod wiatrochronem.

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj tyle, następny wpis już będzie z zamknięcia kabiny i przenoszę się na kończenie podwozia.
Wiem, że relacja jest nudna, ale każde sugestię i krytyka mile widziana:)

Miłego oglądania.
Piotrek
--------------
don_kilio

Postprzez Mikolaj75 » niedziela, 21 lutego 2016, 21:29

Relacja nie jest nudna, fajną robotę wykonujesz. I dlatego wymagania jakościowe są wysokie, stąd zgłaszam sprzeciw co do białych kropek imitujących przyciski. Tak się nie godzi..
Nawierć dziurki, pomaluj, po pomalowaniu od środka wprowadź pręciki, utnij żyletką. Taka przykładowa recepta, możesz sam wymyślić coś ciekawszego, ale nie te kropki.
Pozdrawiam i liczę na dalsze rewelacje :)
Mikolaj75

Animal Planet

Postprzez don_kilio » poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:14

Fakt, kropki były nietrafione, dopiero po zdjęciach zobaczyłem jaka to kupa.

Pomysł z pręcikami jest b.dobry, tylko akurat w tym przypadku może nie być odpowiedni ponieważ przyciski w rzeczywistości są kwadratowe, a pręcik ma przekrój okrągły.

Postanowiłem więc powycinać malutkie kwadraciki i powklejać w miejsce nieszczęsnych malowanek.
zabawy było co niemiara bo rozmiarem nie przekraczały połowy milimetra a może nawet mniej :).
Jak dla mnie jest zdecydowanie lepiej niż było, ale nie wiem czy jeszcze tego nie zmienię jeśli wpadnę na coś lepiej wyglądającego.

Obrazek

Obrazek

dzięki za sprowokowanie do zmiany, bo pewnie już był świadomie tego nie zmienił ze zmęczenia :)

Pozdr
Piotrek
--------------
don_kilio

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat