Pierwsze Porsche, pierwsze błędy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pierwsze Porsche, pierwsze błędy

Postprzez Endi3 » wtorek, 1 marca 2016, 20:23

Witam!
Postanawiając odpocząć od pancerki zabrałem się do budowy samochodu. Na pierwszy ogień poszedł model Tamiya - Porsche 959, - podkład Mr.Surfacer 1200, farba : Tamiya TS-8. Podczas malowania farbą ( druga warstwa ) powstało kilka byków, jak na zdjęciach. Proszę o podpowiedź - co poszło nie tak i jak z tego wybrnąć ?
Z góry dziękuję
Andrzej.
Obrazek
[img][IMG]http://i1070.photobucket.com/albums/u482/kukuryku100/a2_zpsdoq9eksi.jpg[/img][/img]
http://s1070.photobucket.com/user/kukur ... i.jpg.html

http://s1070.photobucket.com/user/kukur ... t=3&page=1

ps, przepraszam, nie wiem jak umieszczać prawidłowo fotki...
Endi3

Reklama

Re: Pierwsze Porsche, pierwsze błędy

Postprzez bartek72 » środa, 2 marca 2016, 11:14

Endi3 napisał(a):ps, przepraszam, nie wiem jak umieszczać prawidłowo fotki...

Ani gdzie zakładać wątki warsztatowe. ;o)
bartek72

Postprzez Radek Pituch » środa, 2 marca 2016, 12:33

Ten Porsche to będzie Ferdinand, Ferdinand Porsche.
Obrazek
:)
Radek Pituch

Postprzez Michal J Swiniarski » środa, 2 marca 2016, 13:18

Andrzej,

nie przepraszaj za kazdym razem jak cos zrobisz, bo Cie zjedza!
Co do wrzucania fot z fotobaketa, juz prawie tam jestes :) Klikasz na IMG w oknie postu na tej stronie (pwm) i wklejasz link (pomiedzy [img]CZYLI%20TU[/img]) z photobucketa, ktory wczesniej skopiowales (klikajac na Direct po prawej stronie w kolumnie). Pamietaj, ze na tym forum masz opcje podglad pod watkiem ktory zakladasz wiec sobie mozesz zawsze sprawdzic jak to sie bedzie prezentowac...

Co do malowania, to widze 2 rzeczy
- kilka baboli wystajacych ponad polozony kolor - moglo Ci sie chlapnac tym czerwonym, a moze miales juz niespodzianke po podkladzie. To Twoj model wiec go sobie ogladasz przed kazda operacja
- druga sprawa to jakosc powierzchni, widac troche skorki pomaranczy. Osobiscie psiknalbym jeszcze jedna warstwe (widac ze malujesz cienkimi warstwami) i po wyschnieciu szlifowal drobnym papierem sciernym na morko a potem dobry clear i polerka.

Jak juz Cie koledzy wypunktowali, polaz po forum zanim otworzysz watek. Bedziesz wiedzial, ze najlepiej w cywilnych bo tam masz znawcow, ktorzy chetnie podpowiedza. Dodatkowo natkniesz sie na tutoriala z info jak sklejac i malowac cywile.

powodzenia!

Michal
Michal J Swiniarski

Postprzez Endi3 » środa, 2 marca 2016, 14:00

Racja, dziękuję. Sporo błędów, począwszy od modelu a zakończywszy na umieszczeniu wątku nie tam gdzie potrzeba.
Posypuję głowę popiołem ,ale jeszcze dopytam - polerowanie ( pyta laik samochodowy ) tzn - pasta np Tamiya Finish + ściera ?

Pozdrawiam!
Endi
Endi3

Postprzez toled » środa, 2 marca 2016, 15:35

Ja powiem Ci jak robię osobiście:

Kilka cieniutkich warstw na model, jeżeli znajdę jakiś paproch, po wyschnięciu szlifuje papierem 2500 na mokro, potem dalej bez przeszkód . Staraj się malować w dość czystym pomieszczeniu, warto mieć "psikacz" do kwiatków i sobie trochę popsikać wodą w pomieszczeniu przed malowaniem.

Po ostatniej warstwie szlifuje wszystko papierem 2500-3000 na mokro i kładę znów kilka cienkich warstw bezbarwnego. Na koniec powtórka 2500-3000 papierem na mokro i polerowanie. Zależnie jak kto lubi możesz polerować Tamiyą Coarse, Fine i Finish, ale jak masz dobrą powierzchnię to Fine i Finish wystarczy, nawet sam Finish także.

Ostatnio zacząłem polerować Tamiya Finish na bawełnianym płatku kosmetycznym - bardzo fajne efekty ;-)

No i koniecznie daj farbie i bezbarwnemu bardzo dobrze wyschnąć.
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez Endi3 » środa, 2 marca 2016, 18:02

Dziękuję !
Endi3

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat