Filip bo już zgłupiałem
xmald napisał(a):Jacek, dokładnie tak jak na początku Grzegorz Ci napisał czyli żebra równolegle do osi kadłuba oraz ta poprzeczka. Całość kryta płótnem. Mówiąc szczerze nie przypominam sobie żeby gdzieś w wachlarz były żebra ułożone.
Spróbujmy to usystematyzować.
Na rysunku 1 - jest to co napisał Filip, czyli żebra równoległe na stateczniku i skośne stateczniki.
Na rysunku 2 - są żebra całkowicie równoległe i to jest wersją, ku której się skłaniam obecnie.
Na rysunku 3 - jest układ taki jak na 40.06 . żebra są pod kątem i ciężko to nazwać inaczej jak wachlarz ? zaznaczyłem to na czerwono ( na żółto są zaznaczone teoretyczne a nie istniejące przedłużenia żeber lotek ) Jeśli całość nie przypomina wachlarza to już naprawdę nie wiem jak mam to określić ?

- pierwsze rozwiązanie określiłem jako brzydkie i nielogiczne ( z opisu Filipa )
- drugie uważam ostatnio że jest odpowiednie ( odpowiada układowi lotek z rysunku na którym jest nazwa Pustułka )
- trzecie to to przedstawione przez Grześka i Filipa jakie było na 40.06 i jakie oni uważają, że powinno być na 40.05
Myślę, że wszystko usystematyzowałem i zobrazowałem rysunkami. Może to i bzdura ale każde rozwiązanie będzie wyglądało inaczej na modelu.