KAMUFLAŻ RAF IIWW - potrzebna pomoc specjalisty

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

KAMUFLAŻ RAF IIWW - potrzebna pomoc specjalisty

Postprzez niwm » środa, 9 marca 2016, 14:04

Witam,
Który kolor standardowego kamuflażu RAF z II wojny światowej Dark Green / Dark Earth jest kolorem ciemniejszym na czarno-białych archiwalnych zdjęciach? Zawsze myślałem, że zielony, ale ktoś mi powiedział, że jednak brązowy.. i teraz nie wiem jak pomalować model.
niwm

Reklama

Re: KAMUFLAŻ RAF IIWW - potrzebna pomoc specjalisty

Postprzez macias13_84 » środa, 9 marca 2016, 14:48

Wstaw to zdjęcie jak dasz radę, DG powinien być zawsze ciemniejszy, więc jest to zastanawiająca sprawa.
Nawet na zdjęciach z użyciem "ciepłego" filtru gdzie czerwony i żółty w kokardzie/fin-flashu jest ciemniejszy niż granatowy, DG pozostaje ciemniejszy niż DE, choć różnice kontrastu wyrównują się
Obrazek
Obrazek
macias13_84

Postprzez niwm » środa, 9 marca 2016, 15:06

Chodzi o angielskiego Tajfuna - bo już kończę wreszcie tę moją zgraję (jak by ktoś nie wiedział robię 21 takich modeli), ale ciągle wyskakują tego typu kwiatki. Autorem twierdzenia, że ciemniejszym kolorem jest DE jest Jacek Jackiewicz - autor książek wydawnictwa Kecay i dlatego nie mogę tego stwierdzenia zignorować i postanowiłem prosić Was o pomoc. Ten kto robił przedstawione niżej malowanie też za ciemny przyjął zielony.
Obrazek
Obrazek
niwm

Postprzez macias13_84 » środa, 9 marca 2016, 15:45

"Odwrócony" Temperate Land Scheme, na Hurrim wymieniony panel osłony silnika od standardowego TLS pokazuje że faktyczne ma miejsce zmiana DG z DE
Obrazek
Obrazek

I jeszcze Spit z drugiej strony, układ kolorystyczny jest na pewno odwrócony
Obrazek

Zatem przy Bf-108 też poszedłbym w tym kierunku
macias13_84

Postprzez niwm » środa, 9 marca 2016, 16:23

Tylko wydaje mi się, że to nie są zdjęcia z czasów wojny? Myślę, że najlepszym dowodem na to, że zielony to ciemniejszy kolor byłyby archiwalne zdjęcia tego samego samolotu zrobione na filmie kolorowymi i monochromatycznym (ale nie to samo zdjęcie kolorowe zapisane na komputerze jako czarno-białe, tylko dwa inne zdjęcia)... a jeszcze lepiej kilka takich par zdjęć aby ze względu na różne rodzaje filmów ująć sprawę statystycznie ;)
niwm

Postprzez macias13_84 » środa, 9 marca 2016, 16:29

Zdjęcia z 1942 maszyny z The Empire Central Flying School

Edit:
Dobra całą teorię o odwróceniu kolorów TLS można włożyć w buty....

Taaaadaaaaa!!!!! Widać zastosowane filtry fotograficzne po cudowały z kolorami
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 9 marca 2016, 16:42 przez macias13_84, łącznie edytowano 2 razy
macias13_84

Postprzez niwm » środa, 9 marca 2016, 16:35

Myślę, że Jackowi coś się jednak popieprzyło. To zdjęcia z jego książki i przez niego wykonany schemat malowania. Na grzbiecie kadłuba za kabiną jest kolor zielony - ciemniejszy. Myślę, że zebraliśmy dość dowodów. Dzięki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
niwm

Postprzez Rafal » czwartek, 10 marca 2016, 00:51

Filmy cz/b są/były ortochromatyczne i panchromatyczne. Główna różnica to inna czułość na czerwone. Panchromatyczne miały niższą czułość w zakresie czerwonego. Na innym forum są przykłady - zdjęcie w kolorze, potem symulacja obu rodzajów błony - http://www.pickelhaubes.com/bb/viewtopic.php?t=2417
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez niwm » czwartek, 10 marca 2016, 01:26

No właśnie.. wiele o tym słyszałem, ale nie wiem zupełnie jakie praktyczne wnioski wysnuć.. Ale przede wszystkim: czy można ze zdjęcia rozpoznać jakiego rodzaju to film? Jakie były częściej stosowane?
niwm

Postprzez Rafal » czwartek, 10 marca 2016, 17:27

niwm napisał(a):No właśnie.. wiele o tym słyszałem, ale nie wiem zupełnie jakie praktyczne wnioski wysnuć.. Ale przede wszystkim: czy można ze zdjęcia rozpoznać jakiego rodzaju to film? Jakie były częściej stosowane?

W przypadku RAF-u można - ale nie powiem Ci od reki jak - w każdym bądź razie - na jednej emulsji rondle maja "nienaturalne" odcienie szarości - i widać to gołym okiem. Druga emulsja dawała odcienie szarości zbliżone do tego czego można się spodziewać. Trzeba w internetach sprawdzić szczegóły.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez macias13_84 » czwartek, 10 marca 2016, 19:12

macias13_84

Postprzez niwm » piątek, 11 marca 2016, 10:50

macias13_84 napisał(a):http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=7847&hilit=barwa&start=15
Ostatni post

Dzięki - ciekawa lektura... ale z drugiej strony załamująca - my modelarze mamy przerąbane :cry: Popatrzyłem pod tym kątem na "swojego" Tajfuna - na kadłubie czerwony na znaku jest ciemniejszy od granatowego, na stateczniku mniej więcej taki sam, na skrzydle zdecydowanie jaśniejszy, a to samo zdjęcie, czyli ten sam filtr i rodzaj filmu - widocznie inne warunki oświetlenia... albo mechanik się pomylił i na kadłubie namalował "francuski' znak ;o)
A jeszcze nie rozumiem tego:
"Widać zastosowane filtry fotograficzne po cudowały z kolorami"
Przecież filtr jest nakręcany na obiektyw, więc zdjęcie nie może mieć na raz wersji z filtrami i bez.. które jest oryginalne?.. (to drugie pewnie zmienione na komputerze?)
niwm

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste