Fw-190 A-8, Eduard + Karaya, 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fw-190 A-8, Eduard + Karaya, 1:48

Postprzez Arcturus » sobota, 19 marca 2016, 18:00

Teraz będzie warsztat wypasiony, merytoryczny, prestiżowy itp. Czasami tak mnie bierze, a później jeszcze szybciej przechodzi. Tak więc w Bytomiu zakupiłem zestaw korekcyjno-detalujący do Eduradowej krótkiej foki i spróbuję go ożenić do weekendowej edycji Fw-190 A-8.
Zestaw Karayi prezentuje się na bogato: duża blacha plus worek żywicy.
Obrazek
Obrazek
No i zabawa:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Fw-190 A-8, Eduard + Karaya, 1:48

Postprzez rudolf24 » sobota, 19 marca 2016, 18:05

Trochę roboty jak widzę będzie ;o). Będę tu zaglądał.
rudolf24

Postprzez Arcturus » sobota, 19 marca 2016, 18:25

rudolf24 napisał(a):Trochę roboty jak widzę będzie ;o).

Ależ skąd, do wymiany (nie licząc drobiazgu typu kółka) tylko kokpit, statecznik pionowy (a właściwie tylna sekcja kadłuba), osłona silnika, osłona przedziału km-ów, śmigło wraz z kołpakiem... :mrgreen:
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez karambolis8 » sobota, 19 marca 2016, 20:37

Jak spasowanie? Też mam taki zestaw.
karambolis8

Postprzez Arcturus » sobota, 19 marca 2016, 21:13

karambolis8 napisał(a):Jak spasowanie? Też mam taki zestaw.

Kokpit trzeba dokładnie spasować "na sucho", żeby zgrał się z tym "zagłówkiem" i blachami na burtach, ale ostatecznie wszystko ładnie się schodzi. Ogon już dokleiłem i pasuje idealnie. Blachy do komory podwozia też. Przymiarki pokrywy komory km-ów nastawiają optymistycznie :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 28 marca 2016, 17:30

Bryła poskładana bez większych problemów. Największy problem to Edkowe pokrywy przyskrzydłowych komór działek - idiotyczny pomysł technologiczny, żeby były oddzielne, zawsze gdzieś będzie szpara i trzeba to poprawiać. Może nie umiem lepiej...
Kadłub już ponitowałem, ale ostateczne poprawki będą po surfacerze, bo jednak skala krojenia wymaga, żeby to wszystko później posprawdzać.
Aha, dorzuciłem jeszcze lufy Mastera (na razie tylko to, co w komorach podwozia).
ObrazekObrazek
Obrazek
A tu mam pewne wątpliwości - czy wyrzutnik powinien wchodzić na ten owalny luk inspekcyjny?
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Muśtax » wtorek, 29 marca 2016, 12:08

Oprofilowanie wyrzutnika powinno się zakończyć przed tym lukiem od instalacji MW 50, nie pamiętam dokładnie, ale w zestawie powinien być zaczep w 2 wariantach.
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez Arcturus » wtorek, 29 marca 2016, 12:21

Muśtax napisał(a):Oprofilowanie wyrzutnika powinno się zakończyć przed tym lukiem od instalacji MW 50, nie pamiętam dokładnie, ale w zestawie powinien być zaczep w 2 wariantach.

Są dwa, wydaje mi się że patrzyłem na numerki, ale sprawdzę po powrocie do domu. Może je pomyliłem. Na szczęście nie kleiłem...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Marin » czwartek, 31 marca 2016, 22:25

Arcturus napisał(a):
Muśtax napisał(a):Oprofilowanie wyrzutnika powinno się zakończyć przed tym lukiem od instalacji MW 50, nie pamiętam dokładnie, ale w zestawie powinien być zaczep w 2 wariantach.

Są dwa, wydaje mi się że patrzyłem na numerki, ale sprawdzę po powrocie do domu. Może je pomyliłem. Na szczęście nie kleiłem...

Pooglądałem trochę dokumentacji jaką nagromadziłem przy budowie mojej foki i uważam że osłona wyrzutnika zachodziła trochę na właz. Zaraz przy krawędzi tego włazu umieszczone jest wyjście (chyba przewodów spustu). To wyjście (takie owalne wgłębienie) było zakryte przez osłonę. Rysunki instalacji która szła w tej rynience wyrzutnika pokazują że ta rynienka zachodziła jeszcze trochę za to złącze więc musiała wchodzić na ten właz.

BTW: sam ETC501 jest koszmarny z Eduarda i dziwne, że nie dali w tym zestawie korekcyjnym lepszego. Sprawdź sobie jeszcze czy wszystkie te owalne otwory rewizyjne szczególnie na kadłubie są w dobrych miejscach. Eduard stosuje ten sam kadłub do rożnych wersji FW190A co powoduje że trzeba to posprawdzać i ewentualnie skorygować.

Generalnie ciekawy warsztacik. Przeszedłem fokę z Edka więc jakby coś wal z pytaniami.
Marin

Postprzez marco2607 » piątek, 1 kwietnia 2016, 09:30

Marin napisał(a): że nie dali w tym zestawie korekcyjnym lepszego.

Bo jest zamiennik z innego zestawu.

http://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/doc48 ... 1-48-4799/
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Marin » piątek, 1 kwietnia 2016, 18:26

marco2607 napisał(a):
Marin napisał(a): że nie dali w tym zestawie korekcyjnym lepszego.

Bo jest zamiennik z innego zestawu.

http://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/doc48 ... 1-48-4799/

Nie chodziło mi o panel z włazem - akurat do wersji A-8 jest w miarę ok ten oryginalny. Pisałem o wyrzutniku ETC czyli tym podłużnym elemencie z zawiesiem na zbiornik i osłoną na przewody spustu. Nie wiem czy przewód paliwowy też tam leciał. Eduard zrobił z tego jakiś kanciaty element.
Marin

Postprzez Muśtax » piątek, 1 kwietnia 2016, 19:36

Tak to wygląda w oryginale, nie mogę aby znaleźć dobrego zdjęcia z podczepiony wyrzutnikiem i widokiem w ten rejon
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez Marin » sobota, 2 kwietnia 2016, 12:34

Muśtax napisał(a):Tak to wygląda w oryginale, nie mogę aby znaleźć dobrego zdjęcia z podczepiony wyrzutnikiem i widokiem w ten rejon
Obrazek

Super ujęcie. Tu widać że przyłącze jest zaraz przy krawędzi włazu. Widać też rzędy otworów montażowych do ETC które moim zdaniem wskazują że końcówka podłużnej osłony wchodziła jednak na właz przynajmniej tyle ile ma ten zaokrąglony koniec.

PS: my tu gadu gadu, a autor milczy więc nawet nie wiem czy to mu coś pomogło ;). Arcturus, daj znac czy drązyc dalej czy już masz dość :)
Marin

Postprzez Arcturus » niedziela, 3 kwietnia 2016, 09:45

Marin napisał(a):
PS: my tu gadu gadu, a autor milczy więc nawet nie wiem czy to mu coś pomogło ;). Arcturus, daj znac czy drązyc dalej czy już masz dość :)

Sprawy zawodowe ostatnio przycisnęły, więc foczka poszła w odstawkę - jak już mam czas, to szykuję do malowania Konigstigera... Ale dyskusję czytam z ciekawością i czekam na ostateczne wnioski :lol: Przyjrzę się bliżej, na ile ten wyrzutnik przypomina rzeczywisty, i być może z niego zrezygnuję. Choć egzemplarz, który zamierzam zbudować, na zdjęciach posiada takowy, no i dodatkowy zbiornik dodaje IMO foczce urody.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Marin » niedziela, 3 kwietnia 2016, 18:24

Arcturus napisał(a):
Marin napisał(a):

Sprawy zawodowe ostatnio przycisnęły, więc foczka poszła w odstawkę - jak już mam czas, to szykuję do malowania Konigstigera... Ale dyskusję czytam z ciekawością i czekam na ostateczne wnioski :lol: Przyjrzę się bliżej, na ile ten wyrzutnik przypomina rzeczywisty, i być może z niego zrezygnuję. Choć egzemplarz, który zamierzam zbudować, na zdjęciach posiada takowy, no i dodatkowy zbiornik dodaje IMO foczce urody.

Moje wnioski są następujące, żeby nie przedłużać. Końcówka tej rynienki na pewno nachodziła trochę na właz - przynajmniej ta część zaokrąglona. Jeżeli chodzi o to który wyrzutnik to dla A-8 w wersji dłuższej, bo był on montowany od tej wersji bardziej wysunięty do przodu. W wersji A-7 był cofnięty ale koniec "rynienki" przychodził tak samo więc do A-7 był krótszy wariant z zestawu Eduarda. Tyle moich wniosków.
Marin

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat