Wędrując po sieci natrafiłem na udostępniony plik pdf ze skanami Przeglądu Lotniczego nr 1 z 1930 r., w którym zawarty jest opis myśliwca PZL P.1. Zawiera kilka fotografii kratownicy kadłuba, których wcześniej nie widziałem w żadnej z publikacji. http://jbc.bj.uj.edu.pl/Content/321638/NDIGCZAS013768_1930_001.pdf
Tylko dolne zdjęcie (zbliżenie kratownicy) z pierwszego obrazka w poście jest mi nieznane. Reszta zdjęć i rysunek są zamieszczone w AJ Pressie. W PDFie są jeszcze rysunki konstrukcji których nie było w AJ Pressie.
Puskal ma rację, tylko jedno zdjęcie nie było w AJpressie. Ciekawe że pokazano jak wyglądała konstrukcja typu Wibault., Schemat skrzydła P.1 gdzie jest skrzynka bez żeber z grzebieniami do nitowania mozna porównać soie do tego jak wygląda "wewnętrzne życie" skrzydła P.11. Nie pamiętam, żeby to gdzieś było opisywane w szczegółach, poza ogólnymi stwierdzeniami typu - modyfikacja.
Dokłądnie w pierwszej części P.1 do P.8. Te dwa zdjęcia kratownicy sa umieszczone i ten sam rysunek. Różnica tylko taka, że w ajpresie, zdjęcia duże a rysunek mały a w tym pdfie odwrotnie. A ta część to chyba najrzadziej dostepny ajpress. Jak się pojawi to chodzi za 200 zeta no i nikt do netu nie wrzucił jeszcze, więc nie ma piracenia