[OPG2] Apache u Samurajów (AH-64D; 1/35; Kangnam)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

[OPG2] Apache u Samurajów (AH-64D; 1/35; Kangnam)

Postprzez kocur » piątek, 25 września 2009, 20:33

Obrazek
Witam
Przystępuję do projektu jako debiutant na forum i mam nadzieję że uda mi się (z waszą pomocą) model doprowadzić do końca, bo różnie z tym u mnie bywa (kończeniem) :-/ . Planowałem Zero, które mam delikatnie zaczęte ale stwierdziłem, że zero z tego wyjdzie, bo temat jeszcze nie dojrzał …
Obrazek
Ponieważ dawno nie zrobiłem żadnego wiatraka a kilka mam w magazynie, wybór padła na AH-64, który pozornie nic z sushi nie ma wspólnego. Jednak kilka lat temu a dokładnie w 2001 Japonia zakupiła kilka sztuk Apaczy w wersji D.
Obrazek
Obrazek
Ponadto jestem zwolennikiem ciekawych malowań, standardowe amerykańskie jest mało pasjonujące, więc analizując wiele zdjęć w necie, siłą rzeczy, wybór padł na Japonie i Izrael. Wersję D właśnie rozpoczynam w ramach OPG2, a kiedyś (a może równolegle) popełnię typ A w barwach Izraela.
Obrazek
To tyle tytułem wstępu.
CDN
"Żyjcie w zgodzie z ptakami, niech płoną serca, a oczy Wasze niech, nigdy nie znaja łez" (RR)
kocur

Reklama

modele polskich samolotów

Re: [OPG2] Apache u Samurajów (AH-64D; 1/35; Kangnam)

Postprzez kocur » piątek, 25 września 2009, 22:34

Literatura z której będę korzystał:
Obrazek
Fotki via internet oraz własne:
Obrazek
Akcesoria dodatkowe:
Obrazek
Reszta w zasadzie prosto z pudła (może jakaś drobna inwencja własna - zobaczymy):
Obrazek
"Żyjcie w zgodzie z ptakami, niech płoną serca, a oczy Wasze niech, nigdy nie znaja łez" (RR)
kocur

Postprzez wolek » niedziela, 27 września 2009, 20:35

Zapowiada się bardzo ciekawie życzę powodzenia:D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wolek

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 27 września 2009, 21:45

Łatwo się nie poddam, ale jeśli zrobisz na łyżwach, ucieszę się z Twojej wygranej w konkursie. Kiedyś popełniłem w tym malowaniu Cobrę.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez kocur » poniedziałek, 28 września 2009, 22:54

piotr dmitruk napisał(a):… ale jeśli zrobisz na łyżwach, ucieszę się...

Nie da się ukryć że ta opcja ma swój klimat.
Obrazek

piotr dmitruk napisał(a):... Kiedyś popełniłem w tym malowaniu Cobrę.

To zestawienie także jest ciekawe:
Obrazek
Kiedyś się skuszę – tym bardziej że Cobra też leży i czeka.
A wracając do modelu.
Sam zestaw reprezentuje średni poziom a nawet mniej niż średni. Daleko mu do śmigłowców MRC czy Trumpetera, aczkolwiek jest o niebo lepszy od leciwego Revella. Projektanci ,widać , że się na nim wzorowali, podobny układ wyprasek i podziału technologicznego modelu. Trochę drażnią linie podziału blach, są dwojakiego rodzaju: wklęsłe i wypukłe, nity w miarę delikatne o dyskusyjnym przebiegu. Jednak, Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia. Ważne jest aby model przypominał oryginał, nie czepiam się wpasowania w plany i dokładnego przebiegu wszelkich linii. Ważne aby nie było większych błędów trudnych do usunięcia, bo ja i tak z założenia nie zabieram się za rycie całego modelu i poprawiania producenta. Wolę odstawić model i zabrać się z inny. To taka mała dygresja w kwestii mojej filozofii tego co robię.
Na początek aby nabrać powoli rozpędu a raczej rozkręcić się, wziąłem się za wirnik.
Obrazek
Kilka części; dość ładnie odtworzona głowica, ale za to bardzo proste (dosłownie ) łopaty i prymitywny radar :evil: . Całość uzupełnią blaszki Eduarda:
Obrazek Obrazek
Ponieważ model będzie eksponowany jako stojący na płycie, a łopaty wirnika w zestawie zostały wykonane jako prościutkie a nawet lekko odchylone ku górze (jak w locie), wygiąłem je do pożądanego ugięcia nad kuchenką elektryczną.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
CDN
kocur

Postprzez RAV » poniedziałek, 28 września 2009, 23:04

W porównaniu z zamieszczonymi wyżej zdjęciami Twoje łopaty wydają się o wiele za mocno wygięte.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez kocur » wtorek, 29 września 2009, 19:23

RAV napisał(a):W porównaniu z zamieszczonymi wyżej zdjęciami Twoje łopaty wydają się o wiele za mocno wygięte.

Masz rację - poprawione ;o)
kocur

Powrót do Lotnictwo - warsztat