Uszkodzona owiewka vacu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Uszkodzona owiewka vacu

Postprzez macias13_84 » środa, 6 kwietnia 2016, 11:58

Zamówiłem sobie na Martoli owiewkę do P-47 typu Malcolm, niestety sklep zapakował przesyłkę tak, że została uszkodzona(zwykła dość ciasno dopasowana koperta bombelkowa i foliowa koperta GLS - niestety brakło wyobraźni na więcej). Co prawda w opakowaniu Squadrona są dwie ale druga, która na szczęście nie ucierpiała jak na złość ma wadę fabryczną. jak to mówią pech chciał, a szczęście dopisało. Co z tym można teraz zrobić zrobić?
Po ręcznym wypchnięciu uszkodzenia na owiewce zostaje i tak widoczne załamanie... zaznaczyłem na zdjęciach cień aby nie było wątpliwości że uszkodzenie jest widoczne.

Obrazek
Obrazek

Zastanawiam się czy tej drugiej z wadą nie zalać gipsem, po wyjęciu zaszpachlować gips, włożyć jako kopyto do uszkodzonej,lekko podgrzać miejsce załamania i docisnąć mocno gipsowe kopyto
macias13_84

Reklama

Re: Uszkodzona owiewka vacu

Postprzez Murek » środa, 6 kwietnia 2016, 12:02

macias13_84 napisał(a):Zamówiłem sobie na Martoli owiewkę do P-47 typu Malcolm, niestety sklep zapakował przesyłkę tak, że została uszkodzona(zwykła dość ciasno dopasowana koperta bombelkowa i foliowa koperta GLS - niestety brakło wyobraźni na więcej). Co prawda w opakowaniu Squadrona są dwie ale druga, która na szczęście nie ucierpiała jak na złość ma wadę fabryczną. jak to mówią pech chciał, a szczęście dopisało. Co z tym można teraz zrobić zrobić?

Reklamować
Murek

Postprzez piotr dmitruk » środa, 6 kwietnia 2016, 12:06

macias13_84 napisał(a):Zastanawiam się czy tej drugiej z wadą nie zalać gipsem, po wyjęciu zaszpachlować gips, włożyć jako kopyto do uszkodzonej,lekko podgrzać miejsce załamania i docisnąć mocno gipsowe kopyto

Nie wyjdzie, mechaniczna zmiana struktury tworzywa nie naprawi się.
Lepiej zalać żywicą, wyszpachlować wadę i obciągnąć nową. Albo reklamować i kupić nową.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Atlis » środa, 6 kwietnia 2016, 12:12

A czemu od razu do Martoli nie piszesz, tylko tutaj?
Atlis

Postprzez macias13_84 » środa, 6 kwietnia 2016, 12:17

Już napisałem do Martoli, z tym że tu są też szczwane ludzie :mrgreen: i może jakieś sposoby mają sprawdzone w takich wypadkach.

Owiewka ściągana na zamówienie z Hannatssa, dostałem poradę ze sklepu aby zanurzyć owiewkę w wodzie o temp 50-60 stopni, powinno wyprostować, tylko pewnie po takim zabiegu jak coś spieprzę nie da się już zareklamować takowej owiewki.
macias13_84

Postprzez potez » środa, 6 kwietnia 2016, 13:32

to sie niestety często zdzarza, kiedys zamawiałem w Hannatsiie bezpośrednio i tez mi przysłali mi pogiętą. Reklamować, praktycznie nie da się usunąc takiego uszkodzenia bez śladu.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 6 kwietnia 2016, 18:39

Się nie znam to się wypowiem:
1. GLS - samo zło, podrzucają paczki w dziwnych miejscach nie mających nic wspólnego z moim adresem i bez mojej zgody.
2. Reklamacja - wyjaśnij ze sklepem u kogo składasz reklamację - sklep czy kurier.
3. Naprawa - zrób foto, wyślij z reklamacją i zapytaj się czy możesz reanimować.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez macias13_84 » czwartek, 7 kwietnia 2016, 08:21

Moczenie w wodzie dało pozytywny rezultat, zagięcie jest niemal całkowicie niewidoczne, trzeba wiedzieć gdzie i czego szukać, przy odsuniętej owiewce nie powinno być śladu.

Aparat nawet nie wychwytuje uszkodzenia(jedno z pięciu zdjęć jakie zrobiłem na którym da się cokolwiek dostrzec)
Obrazek
macias13_84

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje