Bf 109F-4 Hasegawa 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109F-4 Hasegawa 1:48

Postprzez Marin » piątek, 8 kwietnia 2016, 08:31

Ripper, gratulacje. Świetnie wyszedł ten Messer. Bardzo jestem ciekaw jak te nity będą wyglądały po washu. Jeżeli uda się osiągnąć delikatne uwypuklenie to od razu kupuję zestaw do moich kolejnych maszyn. :)
Marin

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Ripper1 » piątek, 8 kwietnia 2016, 19:44

Georg01 napisał(a):Wyszedł bardzo dobrze :)
Efekt nieco psują te fatalnie przesunięte kolorystycznie kalki linii przerywanych na górze skrzydła. Hasegawa dała taki bubel ? Tyle roboty z nitami, malowaniem, lotkami i takie kalki ! Nie da się ich wymienić ? Szkoda tak pięknie zrobionego modelu.

Dzięki za dobre słowo, no niestety tak właśnie wyglądają kalki "Hase" sprzed 25 lat. Wymieniać raczej się już nie odważę pomny na to co było gdy usuwałem znaczniki wychylenia klap które były znacznie mniejsze

Marin napisał(a):Ripper, gratulacje. Świetnie wyszedł ten Messer. Bardzo jestem ciekaw jak te nity będą wyglądały po washu. Jeżeli uda się osiągnąć delikatne uwypuklenie to od razu kupuję zestaw do moich kolejnych maszyn. :)

Dzięki :D Uwierz na słowo, że nity są wypukłe na tyle na ile potrzeba, tak jak pisałem wcześniej żadne urządzenie do nitowania nie da takiego naturalnego efektu. Żałować tylko trzeba że "HGW" produkuje nity do niewielkiej grupy samolotów.
Ripper1

Postprzez greatgonzo » piątek, 8 kwietnia 2016, 22:53

W zasadzie HGW robi nity do dowolnej ilości samolotów, bo oferuje też arkusze niededykowane, z prostymi liniami nitów w różnych skalach.
Myślę, że są odpowiednio wypukłe do imitowania nitów wypukłych w mniejszych skalach.
Przy nitach 'licowanych' to kompromis, podobnie jak w przypadku tych wykonanych nitowadłem.
greatgonzo

Postprzez Ripper1 » sobota, 9 kwietnia 2016, 14:09

greatgonzo napisał(a):W zasadzie HGW robi nity do dowolnej ilości samolotów, bo oferuje też arkusze niededykowane, z prostymi liniami nitów w różnych skalach.
Myślę, że są odpowiednio wypukłe do imitowania nitów wypukłych w mniejszych skalach.
Przy nitach 'licowanych' to kompromis, podobnie jak w przypadku tych wykonanych nitowadłem.

Owszem tak ale konia z rzędem temu kto odtworzy taką precyzyjną siatkę jak jest na zestawach tematycznych jak chociażby do mojego messerschmitta.
Ripper1

Postprzez greatgonzo » sobota, 9 kwietnia 2016, 19:33

To zwierzę z oporządzeniem to z dostawą, czy trzeba się pofatygować? ;)

Nie przesadzajmy. Jedyny kłopot to krzywe, które, o ile z małymi promieniami, trzeba wyprowadzać naklejając pojedyncze nity. Ale to spokojnie da się zrobić, a często nawet i tak trzeba w celu uzupełnienia pustych miejsc po nieprzyklejonych nitach.
greatgonzo

Postprzez Ripper1 » niedziela, 17 kwietnia 2016, 14:24

He, he, nie ma lekko trzeba się pofatygować :D
Ripper1

Postprzez Ripper1 » niedziela, 17 kwietnia 2016, 14:27

Miał być model wypoczynkowy prawie że prosto z pudełka bo kabinę żywiczną zakupiłem również w zeszłym wieku :lol: a się trochę pokomplikowało ale i dobrze. W każdym razie po nierównej walce z materią złożyłem to w całość a efekt postaram się zaprezentować w galerii

Obrazek
Ripper1

Postprzez gzt » niedziela, 17 kwietnia 2016, 14:40

bardzo ladnie sie prezentuje. Sam nabralem ochoty na model F :-)
Grzegorz
gzt

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat