F6F-5 Hellcat, Eduard 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F6F-5 Hellcat, Eduard 1/48

Postprzez Maxek » niedziela, 10 kwietnia 2016, 22:40

Cześć,
od jakiegoś czasu na luzie dłubię sobie Hellcata. Miał być szybki projekt, ale po drodze doszło kilka ulepszeń.

Po pierwsze silnik - miałem coś z Airesa więc poszedł na podmiankę.

Obrazek
Obrazek

Potem klapy.
Niby w modelu są oddzielne, ale bez możliwości ich wychylenia. Kilka rzazów piłką i się jakoś wychyliły.

Obrazek

Przy okazji w ruch poszło nitowadło - pierwszy raz w życiu. Bardzo miła praca.

Obrazek

Trochę krzywo, ale jak na pierwszy raz i model na luzie to jestem zadowolony.

Model jest już posurfejsowany i wygląda tak.

Obrazek
Obrazek

I teraz mam zagwostkę. Chcę go wykonać w malowaniu McCampbella - Minsi III. Kolor jakiego szukam to ANA 623 (FS 15042) - Glossy Sea Blue. Instrukcja podaje Gunze C14, ale ten kolor z puszki wygląda jak wzięty z czapy. Wpada w jakieś odcienie czarnego (tire black), grafitowego ale nie granatowego. Mam na stanie Gunze C326 - FS 15044. Ten już jest bardziej niebieski, ale nadal bardzo ciemny. W sztucznym oświetleniu oba te kolory są prawie czarne.
I na koniec perełka - znalazłem w odmętach modelarni starą puszkę Humbrola 15. Piękny granat, cienko kładziony wpada w zieleń - istne Sea Blue.

Obrazek
Na zdjęciu kadłub malowany Humbrolem (ten granatowy) i Gunze C14. Zdjęcie z komórki ale widać różnicę w kolorach.

Szukając w necie znalazłem przepis na idealne ANA 623 - mieszankę Humbrola 15 (10 jednostek) z czarnym błyszczącym (12 jednostek). Zdecydowałbym się na taką mieszankę, ale mam obawy, że nie starczy mi tego Humbrola na cała moją flotę pokładowców (w planach jeszcze Corsair, Avenger, Helldiver, Dauntless, Phanter, Tigercat, Fury), które chciałbym żeby wyglądały w miarę jednolicie.
Może macie jakieś doświadczenia z idealną ANA 623? Pomożecie?
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Reklama

Re: F6F-5 Hellcat, Eduard 1/48

Postprzez potez » niedziela, 10 kwietnia 2016, 23:30

Tamiya XF-17:1 + XF-8:1 robert malowal ta mieszanka swojego corsaira.
Sa jeszce gotowce z gunze ale tylko w zestawie trojkolorowym, luzem nie mozna kupic. Jesli planujesz w duzej ilości ww2 to ten zestaw jest najlepszym wyborem:
http://mrhobby.pl/cs-682-u-s-navy-color ... t-ww2.html
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez gzt » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 08:02

Grzegorz
gzt

Postprzez Kowal71 » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 10:20

Ja używałem w swoim F6F-5 Hobby Color Navy Blue H54. i wychodzi ciemno granatowy.
Pozdrawiam
Ostatnio zrobione:
F6F-5N Hellcat 1/48 |Eduard
Spitfire MK5b 1/24 Airfix
EA-6B Prowler
Robione:
Kowal71

Postprzez Atlis » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 12:29

W instrukcji jest jasno napisane - H54.
Atlis

Postprzez gzt » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 13:08

Mam ten zestaw na polce i jetset ciekawy jak to sie skleja. Ten ciemny kolor moze dac calkiem fajny efekt. Silnik super wyglada !
Grzegorz
gzt

Postprzez Maxek » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 13:28

gzt napisał(a):Mam ten zestaw na polce i jetset ciekawy jak to sie skleja. Ten ciemny kolor moze dac calkiem fajny efekt. Silnik super wyglada !

Model bardzo dobry i w pudełku wszystko mający by fajnie wyglądał prosto z pudła.

Jak wygląda FS 15042 na wzorniku to ja wiem. Wiem jak wygląda Gunze C14 prosto z puszki. Wiem też jak wyglądają morskie samoloty z czasów wojny. Muszę teraz poszukać jakiegoś kompromisu. Chyba zainwestuje w zestaw Gunze bo malowanie trojkolorowe też mnie czeka.

Kolejne pytanie. Jaki wash robić na ciemnych farbach? Na zdjęciach oryginalnej Minsi III wygląda jakby linie i nity były metaliczne. Ciekawe jak to wyjdzie na modelu.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Atlis » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 13:29

Polecam na Facebooku Michal Dostál Scale Models. Nie dawno skończył Hellcata...
Atlis

Postprzez Kowal71 » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 13:39

A czemu nie rozważasz tego H-54? Tak jak w instrukcji.
Kleiłem ten sam zestaw jest naprawdę fajny :)
viewtopic.php?f=13&t=79086
Jak chcesz to możesz zobaczyć jak ten kolor wychodzi.
Pozdrawiam
Ostatnio zrobione:
F6F-5N Hellcat 1/48 |Eduard
Spitfire MK5b 1/24 Airfix
EA-6B Prowler
Robione:
Kowal71

Postprzez gzt » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 14:12

Maxek napisał(a):
gzt napisał(a):Mam ten zestaw na polce i jetset ciekawy jak to sie skleja. Ten ciemny kolor moze dac calkiem fajny efekt. Silnik super wyglada !

Model bardzo dobry i w pudełku wszystko mający by fajnie wyglądał prosto z pudła.

Jak wygląda FS 15042 na wzorniku to ja wiem. Wiem jak wygląda Gunze C14 prosto z puszki. Wiem też jak wyglądają morskie samoloty z czasów wojny. Muszę teraz poszukać jakiegoś kompromisu. Chyba zainwestuje w zestaw Gunze bo malowanie trojkolorowe też mnie czeka.

Kolejne pytanie. Jaki wash robić na ciemnych farbach? Na zdjęciach oryginalnej Minsi III wygląda jakby linie i nity były metaliczne. Ciekawe jak to wyjdzie na modelu.

Doskonale wiem ze wiesz :-) Ja bylem mocno zaskoczony jak ciemny jest ten kolor - a pewnie dlatego moze sie okazac bardzo fajnym efektem wlasnie z "jasnymi" liniami podzialowymi. Jestem ogromnie ciekawy doswiadczen bo sam w niedalekiej przyszlosci zamierzam to popelnic :-) Chyba popatrze na filmy o Hellcat'cie coby sobie to ulozyc :-)
Grzegorz
gzt

Postprzez Maxek » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 18:42

Kowal71 napisał(a):A czemu nie rozważasz tego H-54? Tak jak w instrukcji.
Kleiłem ten sam zestaw jest naprawdę fajny :)
viewtopic.php?f=13&t=79086
Jak chcesz to możesz zobaczyć jak ten kolor wychodzi.
Pozdrawiam

Bo widzisz instrukcja swoje, paleta barw danej firmy swoje, rzeczywistość swoje i oddanie tego wszystkiego w skali to właśnie ten kompromis, którego szukam. Takie modelarskie Shangri La.
Twój Hellcat ma wiele ciekawych elementów. Będę zadowolony jak wyjdzie mi coś podobnego w kwestii przebarwień. Muszę jednak powiedzieć, że kolor jako ANA 623 nie bardzo mi się podoba.
Inna sprawa -Twój nocny myśliwiec powinien być pomalowany ANA 622, a to już prawie czarny.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 20:44

Jeżeli w grę wchodzi kolekcja, to o ile mogę coś zasugerować, rozpocznij od planu na na kolor Insignia Blue. Będzie istotne, by ten był powtarzalny, a SB wpisywał się odpowiednio w relacje z IB. To jest ważne tym bardziej, że kolory były niezwykle podobne. Dla przykładu definicja obu kolorów podana w systemie L*a*b* przelicza się na ten sam numer FS. Zresztą oglądane oddzielnie i bez układu odniesienia wymagają super mistrzowskiego oka by je odróżnić. Co innego obok siebie, na jednym samolocie.

Moim zdaniem ważne będzie by pozostawić widoczne wyróżniki tych dwóch kolorów, gdzie SB powinien być minimalnie jaśniejszy, o oczko bardziej podkręcony w zieleni i zupełnie minimalnie mniej niebieski. IB powinien być też nieco bardziej nasycony.
greatgonzo

Postprzez Maxek » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 21:31

To teraz dorzuciłeś mi do pieca.
Nie dość, że mam problem z SB to teraz muszę się martwić o IB. Pytanie czy kolor IB na kalkach różnych producentów jest podobny. Jeżeli nie to zgrywanie tych dwóch kolorów mija się z celem. Oczywiście problem znika gdy samemu będę malował oznaczenia, ale to chyba za wysokie progi i składanie z lajtowego wejdzie na poziom ekspert. Ten Hellcat miał być szybkim projektem po 5 latach przerwy. Takim na 3-4 dni, a i tak już go dłubię z miesiąc. Psia mać. Mogłem go już pomazać tą Gunze 14 i udawać, że tak ma być.
Teraz mi jeszcze dojdzie korelacja ANA 623 z ANA 606 i 607, gdzie wszystkie te barwy mają taką samą końcówkę w/g FS - X5042, czyli powinny się różnić tylko stopniem wybłyszczenia. Dobrze kombinuję?
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 23:57

Malowanie znaków będzie oczywistym wyborem po pierwszej próbie, jak sadzę. To nie jest szczególnie kłopotliwe. Wg mnie nawet bardzo fajne. Ale możesz też trzymać się jednego producenta kalkomanii w temacie gwiazd. Są chyba nawet takie aestawy? Przy Minsi to i tak bez znaczenia, bo tam nie ma przecież żadnego IB, ale gdy idzie o kolekcję jest temat.

Tak, te trzy symbole ANA to ten sam kolor z różną fakturą.
greatgonzo

Postprzez gzt » poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 23:59

dobrze kombinujesz :-)
Dodatkowo pokrycie farby lakierem czy future'em zawsze spowoduje dodatkowe przyciemnienie.

Mialem sporo myslenia na ten temat przy samolocie Gladycha :-)
Powodzenia

ps. osobiscie marzy mi sie jakis Weekend Edition :-) ot tak ...
Grzegorz
gzt

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat