Chemia modelarska, a zdrowie

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Chemia modelarska, a zdrowie

Postprzez TomZak » środa, 7 listopada 2012, 20:10

Witajcie!
Ostatnio kuzyn (lat 9) zainteresował się modelarstwem i w rozmowie na ten temat wyszło, że jakiś tam znajomy był modelarzem i od kleju cyjanoakrylowego zachorował na białaczkę. Kuzyn chyba ma zakaz klejenia, a mi chcą kupić maskę. Mam porządne 3M "jednorazówki" ale używam ich tylko do malowania po >4 razy, póki jest dobra (mają jakieś cuda w środku co utrudniają przepływ powietrza jak się zużyje)
Wiecie coś na ten temat? Czy rzeczywiście jest się czego obawiać?

Pozdrawiam,
Tomek
TomZak

Reklama

Re: Chemia modelarska, a zdrowie

Postprzez RAV » środa, 7 listopada 2012, 20:32

A miliony niemodelarzy, którzy zachorowali na białaczkę, to od czego jej dostali? Warto zrobić listę czynności, które wywołują białaczkę. Tak dla zdrowia i bezpieczeństwa.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez KFS-miniatures » środa, 7 listopada 2012, 20:35

ja obserwuję poważne zagrozenia dla zdrowia psyhicznego.. choć z drugiej strony możliwe ze mylę przyczynę ze skutkiem..
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez TomZak » środa, 7 listopada 2012, 20:46

RAV napisał(a):A miliony niemodelarzy, którzy zachorowali na białaczkę, to od czego jej dostali? Warto zrobić listę czynności, które wywołują białaczkę. Tak dla zdrowia i bezpieczeństwa.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Białaczka napisał(a):promieniowanie jonizujące, środki chemiczne, zanieczyszczenie środowiska, zakażenia

Pytam serio...

KFS-miniatures napisał(a):ja obserwuję poważne zagrozenia dla zdrowia psyhicznego.. choć z drugiej strony możliwe ze mylę przyczynę ze skutkiem..

Nasze zdrowie psychiczne jest w porządku. Chyba nie zrozumiałem... :roll:
TomZak

Postprzez Slash » środa, 7 listopada 2012, 21:02

Modelarskie przydasie na pewno nie są zdrowe, ale nikt nie każe ich spożywać. Używa się ich w niezbyt dużych ilościach. Niemniej zawsze możesz rodzicom zaproponować sprawdzenie sztućców i innych chińskich rzeczy licznikiem Geigera. Wyeliminowanie ze środowiska domowego takich rzeczy jak Domsetos czy płyn do mycia naczyń. Pewnie też używacie pasty do zębów z fluorem pochodzenia przemysłowego ;o)
Slash

Postprzez Soris000 » środa, 7 listopada 2012, 21:11

Nie zapominajcie o konserwantach, barwnikach, emulgatorach, modyfikatorach, słodzikach, tłuszczach utwardzonych, wzmacniaczach smaku i zapachu występujących w żywności. Od różnej chemii to na razie mam garba.
Soris000

Postprzez KFS-miniatures » środa, 7 listopada 2012, 21:27

..poza tym, jak dobrze jest mieszkać na stacji kosmicznej, gdzie oddycha się naprawdę czystym powietrzem
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » czwartek, 8 listopada 2012, 07:34

TomZak napisał(a): jakiś tam znajomy był modelarzem i od kleju cyjanoakrylowego zachorował na białaczkę.

Że przepraszam, CO??? Przecież to bzdura rzadkiej klasy...
Pochodne cyjanoakryli (np. cyjanoakrylan 2-butylu) są właśnie stosowane w medycynie jako kleje tkankowe o niskiej toksyczności. Oczywiście superglue, który kupujemy w sklepie ma niższy stopień oczyszczenia i brak stosownych atestów, ale wiązanie go z wystąpieniem białaczki to duże naciągactwo.
Bez wątpienia natomiast działanie drażniące i potencjalnie rakotwórcze ma pył, który powstaje podczas szlifowania żywic epoksydowych. Tu maska rzeczywiście się przyda.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez TomZak » czwartek, 8 listopada 2012, 16:21

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):
TomZak napisał(a): jakiś tam znajomy był modelarzem i od kleju cyjanoakrylowego zachorował na białaczkę.

Że przepraszam, CO??? Przecież to bzdura rzadkiej klasy...
Pochodne cyjanoakryli (np. cyjanoakrylan 2-butylu) są właśnie stosowane w medycynie jako kleje tkankowe o niskiej toksyczności. Oczywiście superglue, który kupujemy w sklepie ma niższy stopień oczyszczenia i brak stosownych atestów, ale wiązanie go z wystąpieniem białaczki to duże naciągactwo.
Bez wątpienia natomiast działanie drażniące i potencjalnie rakotwórcze ma pył, który powstaje podczas szlifowania żywic epoksydowych. Tu maska rzeczywiście się przyda.

BARDZO DZIĘKUJĘ za tą odpowiedź . Szukając informacji znalazłem też to: http://sceptyczny.pl/popekane-palce-popekane-kaciki-palcow-rany-klejenie-cyjanopanem-superglue/ Nie wpadłbym na to... ;o)
TomZak

Postprzez rastula » sobota, 10 listopada 2012, 08:37

dobra wentylacja, nietoksyczne farby wodne, maska jeśli dużo pyłu / mgły generujesz i wszystko będzie dobrze...

nie sądzę aby modelarstwo było bardziej rakotwórcze od sprzątania łazienki...
rastula

Postprzez RAV » sobota, 10 listopada 2012, 13:32

rastula napisał(a):nie sądzę aby modelarstwo było bardziej rakotwórcze od sprzątania łazienki...

Dlatego ja modeluję, a żona sprząta łazienkę. Sprawiedliwość musi być. ;o)
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez pakuras » piątek, 22 kwietnia 2016, 20:02

Hej, to mój pierwszy post, chciałem podbić temat. Za modelarstwo właśnie się zabieram, parę dni temu skończyłem pierwszy czołg (pzkpf IV F2 Airfixa, tragedia :P).
Przy składaniu i malowaniu miałem dwa przykre epizody, pierwszy z mojej bardzo wielkiej winy - podczas malowania modelu (używam pędzla) nie zakręcałem słoiczków z farbą (akryle pactra) a za każdym zamoczeniem pędzla przysuwałem je coraz bliżej siebie - pod koniec malowałem już z głową zaraz ponad tymi farbami. Oczywiście po skończonej sesji strasznie mnie rozbolał łeb. Później się już pilnowałem, żeby tak nie robić, ale parę dni temu znowu bolała mnie głowa, choć znacznie słabiej - mimo że od tamtej pory odkręcam słoiczki tylko po to, żeby nabrać farby na pędzel, po czym znów je zamykam.

Nie używam maski (powinienem? przez myśl by mi nie przeszlo, zwlaszcza przy malowaniu pędzelkiem), zawsze maluję przy uchylonym oknie, wietrzę jeszcze >godzinę po zakończeniu pracy. Nie lubię sobie za bardzo porcjować modelowania, więc zwykle składam/maluję nieprzerwanie przez jakieś 4-8 godzin :D Pogoda taka, że prawdopodobnie i tak przeniosę się z tym na balkon, ale na przyszłość chciałem zapytać w jakich warunkach wy zazwyczaj pracujecie? I co rozumiecie przez pojęcie "właściwa wentylacja" które znalazłem na opakowaniu akrylowych farb tamiyi, które wczoraj do mnie przyszły? :D (zabieram się za Macci Folgore od Italeri :P)

Ogólnie to jestem bardzo zaskoczony, kiedyś malowałem bardzo dużo obrazów akrylami, zimą często przy zamkniętym oknie i nigdy nie miałem najmniejszych dolegliwości.
pakuras

Postprzez pawel700 » sobota, 23 kwietnia 2016, 18:19

Ból głowy może wystąpić od siedzenia tyle godzin w jednej pozycji, są to sprawy związane bardziej z kręgosłupem niż z oczami czy wdychaniem oparów tego rodzaju farb.

Ludzie malują farbami rozpuszczalnikowymi w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie taka puszka ma litr lub kilka litrów, wieczko cały czas otwarte i... żyją. A tutaj panika z farbką akrylową wodną 10ml.
pawel700

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 23 kwietnia 2016, 20:02

Farby akrylowe są na bazie wody i nie sądzę żeby powodowały ból głowy :mrgreen: :mrgreen:
Ból głowy u mnie powoduje marna sklejalność Czeskich short runów :mrgreen:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez pakuras » niedziela, 24 kwietnia 2016, 00:25

no właśnie nie do końca. Modelarskie farby akrylowe zawierają na przykład glikol etylowy czy izopropanol. Farby "dla artystuf", którymi posługiwałem się wcześniej takich cudów nie oferują, a w porównaniu do Pactry czy Tamiyi pachną po prostu pięknie. Tyle, że są ultragęste. Mi też wydaje się to śmieszne, ale zastanawiam się, czy nie mam po prostu uczulenia na jakiś rozpuszczalnik obecny w tych farbach. Powalczę jeszcze trochę, najwyżej zaoferuję sprzedaż farb, mam cztery słoiki Taimyi praktycznie nietknięte: XF-67, XF-3, XF-59, XF-14
pakuras

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje