Dornier Do 215B-4 ICM 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Dornier Do 215B-4 ICM 1/48

Postprzez MIRO » sobota, 19 marca 2016, 23:29

Blachoróbstwo na poziomie +5. Ale czy ten zielonkawy kolorek (zerodwójkowy?) we szoferce odpowiedni jest?
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Aphar » niedziela, 20 marca 2016, 11:25

Kolorek to oczywiście RLM02. Zmienia trochę barwę po potraktowaniu go brązowawym (w tym wypadku RLM79) filtrem, ale ten starałem się kłaść nierównomiernie. W zamyśle ma to zróżnicować powierzchnię i podkreślić jej zużycie/zabrudzenie itp.
Jako recenzenci sami oceńcie jak wyszło :)

Wczorajszy urobek, czyli składanie gondoli do kupy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie będę odkrywcom jak powiem, że wszystko trzeba dokładnie spasować przed sklejeniem, a kolejność składania gondoli podana w instrukcji nie jest optymalna.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Aphar » środa, 30 marca 2016, 08:45

Gondole i klapy zamykające luk bombowy poskładane:

Obrazek

Obrazek

Następnie, no cóż, porwałem się z motyką na słońce, bo zachciało mi się zrobić otwarte klapy. Za mną dużo wycinania, rzeźbienia i pasowania. Przede mną jeszcze więcej ;o)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez marco2607 » środa, 30 marca 2016, 09:25

MIRO napisał(a):Blachoróbstwo na poziomie +5. Ale czy ten zielonkawy kolorek (zerodwójkowy?) we szoferce odpowiedni jest?

Tu się muszę nie zgodzić, 4 by była lepszą oceną. Przypuszczam że to są blaszki z klejem które nie zawsze chcą się dokładnie przykleić. Dobrze jest dodać trochę supergluta aby lepiej trzymały. Poza tym ta 2 barwna kolorystyka 02 , inna tablica inna reszta) dziwnie wygląda.
Zastanawia mnie też kolor radiowych paneli , czy nie powinien byś w kolorze wnętrza.
Pozostałe zabiegi przy modelu bardzo mi się podobają. :P
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Atlis » środa, 30 marca 2016, 10:02

Fajnie Ci idzie, ale ten RLM02 jest dziwny.
Atlis

Postprzez Murek » środa, 30 marca 2016, 10:26

Jak jeszcze nie jest za późno to spróbuj osłony chłodnic pod silnikami skleić i wyszlifować tak aby do przyklejenia była cała chłodnica, bo później ciężko jest wyszlifować łączenie. Mam nadzieję, że napisałem na tyle jasno, że można zrozumieć o co mi chodzi ;o)
Nie wiem jak w Dornierze ale w Bf 109 E było rzeczą normalną, że wnętrze malowano na 02 a tablicę i np panel bezpieczników na inny kolor (66 lub czarny).
Murek

Postprzez robmario » środa, 30 marca 2016, 10:44

Murek napisał(a):Nie wiem jak w Dornierze ale w Bf 109 E było rzeczą normalną, że wnętrze malowano na 02 a tablicę i np panel bezpieczników na inny kolor (66 lub czarny).

W Dornierach bombowych i rozpoznawczych a więc i w tym Do 215 B-4 tak powinno też być. W wersjach nocnych myśliwskich, a więc Do 215 B-5 Kauz III wnętrza były prawdopodobnie w RLM 66. Jasny kolor tablic przyrządów czyli RLM 02 to wczesne wersje Do 17. Panele radiowe i bezpieczników też były najczęściej w RLM 66 lub czarnym.
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez marco2607 » środa, 30 marca 2016, 10:54

robmario napisał(a):W Dornierach bombowych i rozpoznawczych a więc i w tym Do 215 B-4 tak powinno też być. W wersjach nocnych myśliwskich, a więc Do 215 B-5 Kauz III wnętrza były prawdopodobnie w RLM 66. Jasny kolor tablic przyrządów czyli RLM 02 to wczesne wersje Do 17. Panele radiowe i bezpieczników też były najczęściej w RLM 66 lub czarnym.

Krauz to późny dornier, z wersją 215B raczej bym łączył 17Z , a tam rożnie bywało

http://www.worldwarphotos.info/gallery/ ... z-cockpit/
http://www.worldwarphotos.info/gallery/ ... 7-cockpit/
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Aphar » środa, 30 marca 2016, 15:50

Murek napisał(a):Jak jeszcze nie jest za późno to spróbuj osłony chłodnic pod silnikami skleić i wyszlifować tak aby do przyklejenia była cała chłodnica, bo później ciężko jest wyszlifować łączenie. Mam nadzieję, że napisałem na tyle jasno, że można zrozumieć o co mi chodzi ;o)
[...]

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o łączenie zaznaczone poniżej. W tym modelu w tym właśnie miejsce przebiega łączenie połówek gondoli silnika. Nie da się ich skleić i obrobić wcześniej. W obu gondolach wygląda to tak samo, znaczy nie jest to wypadek przy pracy. Robiłem przymiarki do obrobienia tego łączenia, a szczególnie jego wewnętrznej strony, wcześniej. Ale się nie da. Trzeba wkleić chłodnicę i inne elementy przed sklejeniem gondoli, a po wklejeniu, nie ma jak obrobić połączenia. Z drugiej strony wewnętrzne łączenie jest prawie niewidoczne.
Zewnętrzne łączenie oczywiście do obrobienia, stoi w kolejce i czeka na wolne moce przerobowe.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Aphar » wtorek, 12 kwietnia 2016, 17:49

Kolejna aktualizacja, tym razem jednak same problemy :(

Zrobiłem osłony chłodnic. Po wyszlifowaniu widać niestety, że obie połówki 'zapadają się' do środka. Nie wiem czy widać to dobrze na poniższych zdjęciach. Planuję nakleić płytkę o wymiarach chłodnicy, i zeszlifować ją tak, aby wypełnić zapadnięcie.

Obrazek

Obrazek

Wczoraj miałem już nadzieję, że skończyłem klapy. Niestety wygięły się. Wynika z tego, że użyta płytka była za cienka. Może grubsza nie dała by tego efektu. Z drugiej strony tak zrobiona klapa byłaby pewnie za gruba. Na pewno wyjściem byłoby zastosowanie blaszki (np. z puszki), ale to oznacza robienie całych klap od nowa. Ja powiedział klasyk: jak nie urok to sraczka albo przemarsz wojsk. :evil:

Obrazek

Obrazek

Oj, kusi mnie aby... wycofać się na z góry upatrzone pozycje ;o) , bo to jedyna szansa na skończenie oczu wermachtu w terminie.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez jk » środa, 20 kwietnia 2016, 00:17

Obrazek

Czy te 3 elementy na prawej burcie od "koszyczka" za napisem "Vorsicht", w stronę przodu kokpitu, nie są wklejone go góry nogami?
Powodzenia w dalszych pracach.
jk

Postprzez Aphar » piątek, 29 kwietnia 2016, 18:51

jk -> dzięki za czujność. Poprawiłem, choć nie ryzykowałem z poprawą wszystkich trzech.

Klapy i skrzydła prawie skończone, ale nie zrobiłem im jeszcze zdjęć.
Zabrałem się za to kadłub i ogon. I tu ICM dał ciała. Zaproponowane przez niego rozwiązanie nie dość że nie odpowiada rzeczywistości pod względem konstrukcji/kształtu to jeszcze wymiarów - przynajmniej częściowo.
Część kadłubowa ogona jest o 6 mm za szeroka, co daje po 3 mm z każdej strony do ścięcia i doklejenia do usterzenia poziomego. :-/
A miało być tak pięknie...

Obrazek
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez macias13_84 » piątek, 29 kwietnia 2016, 19:15

Vector VDS-48082
Obrazek
Obrazek
Obrazek
macias13_84

Postprzez jk » sobota, 30 kwietnia 2016, 00:53

Gdyby kolega pomierzył ogon wcześniej, to na pewno nie kupiłbym sobie icmowego Do17.
Teraz tak sobie myślę nad serią bezogonowych wraków - taki Dornier w towarzystwie eskadry edkowych fw190. :evil:
Będę podpatrywał jak sobie poradzisz.
jk

Postprzez Aphar » sobota, 30 kwietnia 2016, 18:48

macias13_84 -> Znam. Jak nie uda się poprawić ogona własnym sumptem, to w ramach wycofywania się na z góry upatrzone pozycje dokonam tego zakupu. Jednak z uwagi na cenę Vectora traktuję jako deskę ratunkową.

jk -> Jak tak mówisz to zaczynam czuć się winny, że straciłeś pieniądze :oops:

Walka trwa:

Po pierwsze postanowiłem zwęrzyć ogon. W tym celu z każdej strony odciąłem po 3 mm pasku, który następnie dokleiłem do stateczników.

Obrazek

Następnie wyrównałem końcową część ogona. Później na to przyjdzie jeszcze dodatkowa płytka. Dla zachowania wymaganego kształtu pewnie trzeba będzie zastosować blaszkę.

Obrazek

Kolejny krok to "fartuchy" (lub inne ustrojstwo) pod statecznikami. Przyklejenie i odpowiednie wyprofilowanie było raczej nie możliwe do wykonania, stąd uznałem, że lepiej będzie wytrasować (wypiłować) miejsca na nie.

Obrazek

I włożony papierowy szablon, który posłuży za wzór do wykonania dwóch egzemplarzy.

Obrazek

c.d.n.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat