To mój pierwszy post na tym forum, więc oczywiście wypadałoby się przywitać - mam na imię Paweł, mam 24 lata, studiuję i pracuję, mieszkam w Krakowie.
Kontakt z modelarstwem miałem od małego - pierwszy model skleiłem w wieku kilku lat (na pewno był to Spitfire, chyba od Hellera, ale jaki?), przez następne lata skleiłem kolejne kilkanaście modeli (nie pamiętam już wszystkich, ale na pewno były tam F-15, F-18, Rafale, F-117, do tego kilka modeli okrętów i helikopterów). Głównie polegało to na szlifowaniu części, sklejaniu i czasem malowaniu jak w zestawie były farby i pędzelek
Powrót do modelarstwa po długiej, 10 - letniej przerwie był spowodowany chęcią odbudowy kolekcji oraz faktem, że wreszcie stać mnie było na to hobby - pracując byłem sobie w stanie pozwolić na zakup modeli oraz chemii.
W ciągu ostatnich dwóch lat skleiłem kilka różnych modeli, jednak wolę się do nich nie przyznawać
Ten warsztat zakładam, żeby samego siebie bardziej mobilizować oraz uzyskać cenną wiedzę i rady od znacznie bardziej doświadczonych osób. A więc, na taki nowy początek zamierzam skleić taki model.

F-16C "Tiger Meet" 2003 w skali 1/72 od Revella. Dostałem go kilka lat temu jako prezent od narzeczonej, więc choć nie bardzo interesuje mnie skala 1/72 (skłaniam się raczej ku 1/48), to zamierzam wykorzystać ten model do wprawienia się i zyskania doświadczenia.
Zdjęcia wyprasek:

Model zamierzałem wykonać prosto z pudła, w podanym w instrukcji malowaniu, chyba, że uważacie, że warto zakupić jakieś dodatki?
Na razie mam też pewien problem z malowaniem - w instrukcji podane są oczywiście Revellowskie kolory, jednak zdecydowanie bardziej wolałbym model pomalować znanymi mi farbami akrylowymi od Tamiyi, Gunze, Vallejo lub Pactry? Może ktoś z Was orientuje się jakie są odpowiedniki tych kolorów Revella:
- Anthracite grey, matt - 9
- Mouse grey, matt - 47
- Grey, silky-matt - 374
- Fiery red, silky-matt - 330
- Light olive, matt - 45
- Bronze green, matt - 65
- Gunship grey, matt - 74
- Medium grey, matt - 43
Może jest też jakiś zestaw farb przeznaczonych do malowania współczesnych amerykańskich samolotów, którego mógłbym użyć w tym przypadku?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne zdjęcia realnego egzemplarza ;)