OH-6A Cayuse, AMP 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

OH-6A Cayuse, AMP 1/48

Postprzez Michal J Swiniarski » niedziela, 22 maja 2016, 21:52

Cześć,

Rozpoczynam nowy warsztat. Na drugi ogień idzie OH-6A Loach.
Obrazek
Model to twór ukraińskiej firmy AMP. Co tu dużo pisać, wyczuwam, że z tą "tamijką" będzie niezłe wyzwanie. Ale nic to. Model, jak już kilku internetów wypunktowało podobny wymiarowo do Academy, co otworzyło kilka możliwości, jak np użycie poniższych żywic:
Obrazek
Wstępne spasowanie połówek kadłuba pokazało, że podłoga modelu siedzi nisko w stosunku to krawędzi burt.
Obrazek
Wziąłem więc plasticzki I wymodelowałem nową podłogę. Musiałem też zmniejszyć wysokość grodzi I magazynku na minigun
Obrazek

Obrazek
Apropo defakto miniguna ten zestawowy był trochę niewyjściowy, a ja chytrze myślałem, że podmienię na zestawowy z CMK M-134 #4279. Tutaj zonk, żywiczne działka jakieś niewymiarowe.
Obrazek
Żyletki I superglue w dłoń I powstało coś takiego:
Obrazek
Następne kroki to zdetalowanie kabinki I obniżenie "ramy drzwi" drugiego rzędu.
Obrazek
Tutaj pytanie do doświadczonych kolegów o poradę. Jak to ugryźć? Mój plan to podejść od środka z masą miliput I wyprofilować do powierzchni zewnętrznej modelu. Następnie użyć tego jako stempla do vacu I wytłoczyć od razu z szybką. Potem tylko podmalować ten dolny pasek I zrobione... Problemo jest takie, że jeszcze nigdy nie tłoczyłem vacu... wyzwania, wyzwania...

pozdro,
Michał
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 października 2017, 23:12 przez Michal J Swiniarski, łącznie edytowano 1 raz
Michal J Swiniarski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: OH-6A Cayuse, AMP 1/48

Postprzez Slash » poniedziałek, 23 maja 2016, 10:37

Nie mam podpowiedzi co do poprawek, ale już mi się podoba ;o)
Slash

Postprzez Michal J Swiniarski » niedziela, 7 sierpnia 2016, 01:08

Cześć,

mały update. Powoli brniemy naprzód.
Obrazek
Doszło siodełko dla strzelca. Patyczki plastruct I blaszka z kwiaciarni plus pasy fototrawione z zestawu UH-34 Marines od Gallery Models. Na przodzie ramy siedzeń pilota I ew. obserwatora zrobione z drucika miedzianego 0.4mm. Oczami wyobraźmi widzimy już na nich tapicerkę z masy MagicSculp. Masa nie była jednak chętna do współpracy już po raz trzeci, ale się ją urobi jeszcze :) Na osłodę z Magica jest taka gustowna kieszonka na słupku środkowym.
Obrazek
Są jeszcze jakies kabelki I taki tyftong z dwoma bolcami poniżej fotelu pilota.
Trochę tez walczę ze śmigłem. Podmieniłem krzyżak na żywiczny od Quickboost I teraz odcinam detale na poszczególnych łopatach, żeby zastąpić je własnymi.
Obrazek

pozdro,
Michał
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 października 2017, 23:14 przez Michal J Swiniarski, łącznie edytowano 1 raz
Michal J Swiniarski

Postprzez Adam » poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 08:56

Temat mi bliski to będę tu wpadał.
Niestety nie robiłem uzupełnień ścianek to tu nie pomogę. :-/

Adam.
Obrazek
Adam

Powrót do Lotnictwo - warsztat