Uzbrojony samolot i otwarte luki…

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Uzbrojony samolot i otwarte luki…

Postprzez nobie1973 » czwartek, 26 maja 2016, 21:09

Podczas moich ostatnich co rocznych rajdów z obiektywem po polskich lotniskach wojskowych miałem okazję uwiecznić coś co od wielu już lat spędza sen z oczu wielu modelarzom dbającym o jak najwierniejsze odwzorowanie swoich replik. Chodzi o dosyć prozaiczną sprawę, a mianowicie czy na samolocie po podwieszeniu uzbrojenia można otwierać luki obsługowe, awioniki itp. Jak widać na załączonych poniższych zdjęciach jest to jak najbardziej możliwe. Uprzedzam wszystkich dociekliwych, zdjęcia nie były „ustawiane lub reżyserowane” ;o) ani obrabiane w Photoshopie itp. Ot jeszcze jeden dzień lotów na poligon naszych „suczek” :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nobie1973

Reklama

Re: Uzbrojony samolot i otwarte luki…

Postprzez fragles » piątek, 27 maja 2016, 09:02

No i pozamiatał... :D

Litości w sercu nie masz?! O czym teraz mądrości będą?
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez waran » piątek, 27 maja 2016, 13:46

Mam nadzieję że te posty przeczytają "mundre sędzie " z Wrocławia i Torunia. :twisted:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Kuba P. » piątek, 27 maja 2016, 16:27

Bardzo fajne zdjecia. Te szare Suki wcale tak zle nie wygladaja.
Co do otwieranych luków to jak z naszymi Su 22 jest-moga wysuwac sloty na skrzydlach czy nie. Czytałem kiedys, ze ponoc byl jakis problem i je zblokowano na stale. Jak to tak naprawdę jest?
Kuba P.

Postprzez nobie1973 » piątek, 27 maja 2016, 18:48

Kuba P. napisał(a):Bardzo fajne zdjecia. Te szare Suki wcale tak zle nie wygladaja.
Co do otwieranych luków to jak z naszymi Su 22 jest-moga wysuwac sloty na skrzydlach czy nie. Czytałem kiedys, ze ponoc byl jakis problem i je zblokowano na stale. Jak to tak naprawdę jest?

Kuba P. otwarte luki nic nie mają do wychylonych slotów. Sloty otwierają się tylko w odpowiedniej konfiguracji (start i lądowanie oraz lot z małą prędkością) i jeśli dobrze pamiętam tylko jeśli skrzydła znajdują się w pozycji maksymalnie wychylonej. Wychylenie slotów w innej konfiguracji faktycznie jest zablokowane z oczywistych względów.
Przyznam że nasze „suczki” w naturze bardzo ładnie się prezentują w nowym szarym malowaniu. Sadzę jednak że po jakimś czasie eksploatacji ze zużyciem powłoki lakierniczej będą wyglądać iście zjawiskowo !
nobie1973

Postprzez nobie1973 » piątek, 27 maja 2016, 18:50

fragles napisał(a):No i pozamiatał... :D

Litości w sercu nie masz?! O czym teraz mądrości będą?

Fragles, spoko wymyśli się coś nowego... ;o) !
nobie1973

Postprzez Artur Rzepka » piątek, 27 maja 2016, 19:01

Luk na grzbiecie to od komputera pokładowego/wprowadzanie punktów nawigacyjnych - jeśli dobrze pamiętam z laborek, więc dziwne by było, jakby nie dało się nic wprowadzić "na ostatnią chwilę" (no ale, na procedurach wojskowych się nie znam ;) ). O reszcie nic nie wiem.
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Postprzez Kuba P. » wtorek, 31 maja 2016, 12:28

nobie1973 napisał(a):
otwarte luki nic nie mają do wychylonych slotów. Sloty otwierają się tylko w odpowiedniej konfiguracji (start i lądowanie oraz lot z małą prędkością) i jeśli dobrze pamiętam tylko jeśli skrzydła znajdują się w pozycji maksymalnie wychylonej. Wychylenie slotów w innej konfiguracji faktycznie jest zablokowane z oczywistych względów.

Cześć Norbert,
Dzięki za wyjasnienie. Trochę nieprecyzyjnie napisałem - spotkałem gdzieś info, że sloty w Su-22M4 są czy były zablokowane na stałe w pozycji zamkniętej i ten element mechanizacji płata nie działa. Rzekomo miało wynikać to z problemów technicznych i dopuszczono eksploatację samolotu bez możliwości wysunięcia slotów.
W każdym razie doszukałem sobie zdjęcia i już jasno wszystko widać:

Obrazek
Kuba P.

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste