Porsche 356 Fujimi 1:24 EM

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Porsche 356 Fujimi 1:24 EM

Postprzez Kazik » piątek, 20 maja 2016, 06:32

Bardziej mi się podoba określenie
Dorotka napisał(a):... inne z niektórych elementów ...
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

Postprzez Dorotka » sobota, 21 maja 2016, 05:47

Kazik napisał(a):Bardziej mi się podoba określenie
Dorotka napisał(a):... inne z niektórych elementów ...

Cieszem się :mrgreen:
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Coppercat » czwartek, 26 maja 2016, 15:31

Ostatnio bardzo mało czasu :cry:
Jednak coś tam poszło do przodu.

Podłączyłem przednie przewody hamulcowe. Nie jestem zachwycony ich wyglądem, ale mają jedną ważną zaletę: pozwalają na skręcanie kół (są elastyczne).

Obrazek

Łatam, szpachluję, czyszczę i maluję milion elementów skrzyni i silnika.

Obrazek

Tłumik:

Obrazek

I torba narzędziowa.

Obrazek

cdn
Ostatnio edytowano niedziela, 3 marca 2019, 13:07 przez Coppercat, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez Dorotka » czwartek, 26 maja 2016, 19:34

Niestety, dalej widać to o czym pisałem wcześniej...

8-)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Coppercat » sobota, 28 maja 2016, 01:18

Dłubałem troszkę przy desce rozdzielczej.....
Pomalowałem zestawową deskę, ale efekt był mierny. Poszło do kreta.
Zastanawiałem się, jak uzyskać srebrne ramki zegarów. Malowanie zestawowych ramek dałoby mierne efekty.
Wywierciłem otwory w desce:

Obrazek

Mam zamiar zrobić zegary osobno i wmontować je do pomalowanej deski.
Jako ramki użyję rurek do zaciskania na przewodach:

Obrazek

Początkowo planowałem włożyć rurki spęczoną częścią na zewnątrz:

Obrazek

Ale efekt był marny .... Ostatecznie włożę rurki odwrotnie:

Obrazek

Zastanawiam się, czy jest sens podświetlania zegarów ? Jeżeli tak, to dam przezroczyste zaślepki i od tyłu wkleję diody LED.

Przygotowuję też dalsze elementy silnika. Tak wyglądały pokrywy zaworów i obudowy filtrów powietrza zaraz po malowaniu (ALC Stainless Steel):

Obrazek

Po przetarciu wacikiem jest tak:

Obrazek

Pomalowałem też inne detale, np. blower (ALC Bleck Chrome):

Obrazek

Obrazek

cdn
Ostatnio edytowano niedziela, 3 marca 2019, 13:08 przez Coppercat, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez Dorotka » sobota, 28 maja 2016, 10:16

Jacek...

Bez urazy, ale w sumie to zaczyna być ciekawe, jak ci się udaje się tymi ALC uzyskać taką nierówną powierzchnię. Jak Ty to robisz :?:

8-)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Coppercat » sobota, 28 maja 2016, 10:48

Dzięki Jacku za słowa uznania :twisted: Staram się jak mogę ....

Większość elementów gotowych do montażu skrzyni biegów i tylnego zawieszenia.

Obrazek

Powolutku "posuwam" też silnik (mosiężne tulejki jeszcze nie doklejone):

Obrazek

Obrazek

cdn
Ostatnio edytowano niedziela, 3 marca 2019, 13:08 przez Coppercat, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Dorotka » sobota, 28 maja 2016, 11:05

Coppercat napisał(a):Dzięki Jacku za słowa uznania :twisted: Staram się jak mogę ....

Wątpię, ale nich Ci będzie... Sorry opisuje tylko to, co Ty sam pokazujesz... Silnika nie będę "oznaczał", bo to raczej jakiś super wstępnie ubabrany i ciosany skalpelem prototyp jest...

8-)

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Coppercat » sobota, 28 maja 2016, 11:22

Nie wiem z czego wynika Twoja "skrupulatność" w ocenie moich prac :-/
W innych wątkach chwalisz gorsze (moim zdaniem :oops: ) projekty.
Wszystkie niedokładności, które byłeś łaskaw wskazać będą całkowicie nie widoczne po zmontowaniu całości. Nie znaczy to, że tych miejsc nie "łatałem". Poprostu nie przykładałem się tam zbytnio, bo utknął bym z robotą na amen.
Wada na resorze poprzecznym to paproch albo refleks świetlny. Obejrzałem go (resor) raz jeszcze i jest OK.

Powyższe wyjaśnienia dotyczą również silnika, który jest jeszcze "dziewiczy" - bez wasch'a, kosmetyki itp. Ślady skrobania również znikną pod innymi elementami silnika.

Potrafisz człowieka zmotywować do pracy :twisted: . Motywacja 0.
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Dorotka » sobota, 28 maja 2016, 11:30

Coppercat napisał(a):Nie wiem z czego wynika Twoja "skrupulatność" w ocenie moich prac :-/
.....

Luzik, odpuszczam. Działaj dalej, wszystko jest piękne, a co nie jest, tego widać nie będzie :!: :?:

Pozdrawiam
8-)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Coppercat » sobota, 28 maja 2016, 11:49

:P

Nie o to chodziło, ale szanuję Twoją decyzję 8-)
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Adas' » sobota, 28 maja 2016, 14:28

Coppercat napisał(a):
Potrafisz człowieka zmotywować do pracy :twisted: . Motywacja 0.

Sluchaj, on ma tu i tam racje. Bez posiadania tego modelu trudno zgadnac co jest babolem, a co bedzie schowane pod niewiadomo czym. Specjalnie silnik, nie wiedzac ile takiego boksera zniknie pod oslonami i detalami, wyglada on po prostu tragicznie... Tak samo ma sie sprawa z Alcladami, i ogolna czystoscia tego co widac na zdjeciach. Jacek, chcialbym kiedys zobaczyc te twoje graty na zywo, bo przecierz starasz sie i dodajesz jakies mikroskopijne duperele, podswietlenia i inne dziwne rzeczy a itak wyglada to jakos niebardzo. Albo wez kurka wodna, opedzluj te czesci z kurzu i paprochow i wyjdz na dwor robic zdjecia, bo przecie naprawde wyglada to jak pomalowane srebrnym do felg i piaskiem.
Nie wiem czego to wina, ja tez robie zdjecia do warsztatu pod normalna zarowka i moje klocki nie sa tak usyfione:

Obrazek

Choc akurat zgodze sie tez ze Dorotka potrafi wywolywac frustracje jak malo kto, i jest mistrzem w pisaniu jak najbardziej kryptycznych komentarzy.
Adas'

Postprzez Adas' » sobota, 28 maja 2016, 16:36

Aaa, i torba? Zrob od zera z trzech elementow, jakas tasma izolacyjna/kawalek gumowego czegos/skrawek skory jako sama torba, czarna tasma jako pasek, pomalowany tak ze "boki" zostana czarne, i klamra z jakiegos setu PE, albo z drucika, dziurki w pasku wylkuj igla lekarska i jedziesz.
Adas'

Postprzez Coppercat » sobota, 28 maja 2016, 17:17

Dzięki Adas' za rady 8-) :) :D :mrgreen:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Dorotka » niedziela, 29 maja 2016, 10:45

Adas' napisał(a):Choc akurat zgodze sie tez ze Dorotka potrafi wywolywac frustracje jak malo kto, i jest mistrzem w pisaniu jak najbardziej kryptycznych komentarzy.

Adas masz całkowitą rację. Wywołuje frustracje i osiągnąłem mistrzostwo w pisaniu najbardziej krytycznych komentarzy, ale nie zmienia to faktu, że jak raczyłeś napisać:

Adas' napisał(a):Sluchaj... on ma tu i tam racje.

Komentarz mój jest taki, że wydawało mi się, że tutaj rozmawiają dorosłe chłopy, a nie dzieci, co im jedna uwaga burzy poczucie wartości i żeby je odbudować muszą się później tydzień zbierać i motywować. Sam raczyłeś napisać, że całość pomimo licznych "mikroskopijnych dupereli" wygląda "nie bardzo", że "sprawa z Alcladami" i generalnie źle jest z "ogólną czystością". Pomijam twoją wstawkę o "usyfieniu klocków", bo przecież to ja jestem mistrzem krytyki (wspomniałem jedynie o źle kładzionych metalizerach).
Co do pracy jaką Jacek wkłada w swoje modele, nikt chyba nie ma wątpliwości. Ale szeregu prostych błędów mógłby się ustrzec. Nie robi tego od dłuższego czasu - dla mnie szkoda, jemu ma to prawo wisieć... I wcale one - wbrew zapewnieniom - nie znikają, z łatwością można je później odnaleźć w galeriach. To jest moja prywatna opinia i jak każdy mam do niej prawo. Nie zamierzam także nikogo do swojego zdania przekonywać. Życzę fajnego modelowania, bo frajda własna z tego sportu jest najważniejsza.

Pozdrawiam
8-)
Obrazek
Dorotka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat