Warsztaty ScaleFun. Łódź 24-26.06.2016

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Warsztaty ScaleFun. Łódź 24-26.06.2016

Postprzez scalefun.com » poniedziałek, 16 maja 2016, 23:32

Ekipa forum ScaleFun.com pragnie zaprosić chętnych współmodelarzy na trzecie już warsztaty modelarskie. Takie cykliczne spotkanie, o którym wiecej poczytać można tutaj:
WARSZTATY WYJAZDOWE SF

W dniach 24-26 czerwca ponownie spotykamy się w Łodzi

Obrazek

lokalizacja: Łódź, Hostel Molo : http://www.eholiday.pl/noclegi-kp1691.html
termin: 24-26.06.2016
program: więcej informacji wkrótce
kontakt: warsztatySF@gmail.com

W telegraficznym skrócie - Trzecie Warsztaty SF odbędą się tam gdzie dotychczas, czyli w Hostelu Molo. W piątek wieczorem rozgrzewka i biforek, w sobote od rana do późnych godzin nocnych walczymy z plastikowymi zabawkami, niedziela schyłkowa, w porze obiadowej zwijamy majdan i wracamy do domów.

Opłaty za zakwaterowanie i wyżywienie każdy ponosi we własnym zakresie. Jako organizatorzy ponosimy koszty wynajmu sali, w której pracujemy. Przy założonej przez nas liczbie uczestników wychodzi to 50PLN od osoby.
Spotkanie ma charakter warsztatów, a nie pokazów. Oznacza to, że ich uczestnicy przywożą na spotkanie małą część swojego domowego warsztatu – model, farby, narzędzia, czy też inne akcesoria. Całe przedsięwzięcie ma na celu przede wszystkim wymianę doświadczeń. Mimo to, chcemy przygotować pewne bloki tematyczne, gdzie punktem wyjścia będzie prezentacja technik czy jakichś narzędzi przez doświadczonego modelarza, a jej naturalną kontynuacją dyskusja i ‘ćwiczenia’. Spodziewamy się również, iż będzie możliwość potestowania chemii modelarskiej producentów krajowych i zagranicznych.

Mamy jeszcze 4 wolne miejsca, zatem jeżeli ktoś jest zainteresowany udziałem w warsztatach prosimy o kontakt na adres warsztatysf@gmail.com

Oczywiście, jeżeli ktoś nie ma czasu na dłuższe posiedzenie, a chciałby do nas wpaść i popatrzeć na ręce wspólmodelarzom, lub z nimi pogadać, to serdecznie zapraszamy. Prosimy jednak zaanonsować swoją wizytę pisząc na wskazany wyżej adres mailowy.

Uprzedzając ewentualne pytania o detale organizacyjne:
Jeżeli ktoś planuje przyjechać i malować model aerografem, to było by wskazane, by przywiózł swój kompresor. Oczywiście organizatorzy będą mieli swoje, ale w tej materii głowa od przybytku nie rozboli.
Przy okazji poprzednich edycji pojawiało się też pytanie, czy na warsztaty przygotować jakiś konkretny/specjalny model. Trudno o jednoznaczną odpowiedź. Jeżeli ktoś ma ochotę na bardziej odważne eksperymenty (rzecz jasna modelarskie), to może dla spokoju i pozbycia się obaw przygotować sobie jakiś model ‘do testów’. Równie dobrze może jednak zabrać ze sobą miniaturę, nad którą aktualnie pracuje.

Warto wyraźnie podkreślić, że piątkowa część ma mocno nieformalny charakter -wieczorek zapoznawczy przeznaczony dla dorosłych uczestników warsztatów. Zresztą jest wskazane, by osoby małoletnie planujące pojawienie się w sobotę lub niedzielę były w towarzystwie opiekunów.

Na koniec przypomnienie - ze względów technicznych i organizacyjnych wszystkich zainteresowanych udziałem w warsztatch prosimy o kontakt na adres warsztatysf@gmail.com
ObrazekObrazek
scalefun.com

Reklama

Re: Warsztaty ScaleFun. Łódź 24-26.06.2016

Postprzez scalefun.com » środa, 18 maja 2016, 22:53

scalefun.com napisał(a):Mamy jeszcze 4 wolne miejsca, zatem jeżeli ktoś jest zainteresowany udziałem w warsztatach prosimy o kontakt na adres warsztatysf@gmail.com

Na chwilę obecną - jeszcze trzy
ObrazekObrazek
scalefun.com

Postprzez scalefun.com » poniedziałek, 6 czerwca 2016, 15:11

Do organizacji Warsztatów modelarskich ScaleFun dołączyło AMMO by MIG Jimenez.

Obrazek

..dołączyło przekazując do testów i zabaw garść farb i produktów do łederingu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
scalefun.com

Postprzez scalefun.com » wtorek, 7 czerwca 2016, 18:17

Do grona partnerów warsztatów dołączył Lifecolor. Przedstawiciel tego włoskiego producenta farb podrzuci na warsztaty trochę dziwacznych siuwaksów do łederingu, kolorowania ludzików i robienia zieleniny.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
ObrazekObrazek
scalefun.com

Postprzez scalefun.com » środa, 8 czerwca 2016, 11:08

Na warsztatach ScaleFun pojawią się również przedstawiciele rodzimego producenta farb - Hataka. Przywiozą ze sobą liczne produkty, zatem każdy uczestnik spotkania będzie mógł je wypróbować i rozwiać wszelkie swoje wątpliwości. W tę czy inną stronę

Obrazek

Obrazek
ObrazekObrazek
scalefun.com

Postprzez scalefun.com » czwartek, 9 czerwca 2016, 12:47

Niektórzy twierdzą, że kleje Deluxe Materials to taki Maybach wśród cyjanoakryli. Może być też tak, że to raczej passat w gazie, a pozytywne opinie są finansowane przez łolstrit. Jak by nie było, dzięki uprzejmości importera Deluxe uczestnicy warsztatów będą mogli zweryfikować opinie o klejach Roket i akcesoriach do ich aplikacji

Obrazek

Obrazek
ObrazekObrazek
scalefun.com

Postprzez pavlo » piątek, 10 czerwca 2016, 08:56

scalefun.com napisał(a):jest wskazane, by osoby małoletnie planujące pojawienie się w sobotę lub niedzielę były w towarzystwie opiekunów.

To dobrze, że wzieliście pod uwagę moje rady dot. uczestnictwa w warsztatach. :)

Nieco mnie dziwi, że znajdują się firmy, które chcą aby ich marka była kojarzona z formum na którym kwitnie akceptowany przez administrację hejt i publiczne znieważanie. Jako klinient korzystający z niektórych z wymienionych produktów chciałem wyrazić swoje wątpliwości.

I am surprised a little that there are companies that want their brand to be associated with the internet forum – scalefun - where hate speech and public insults are promoted by the administration. As a customer of some of those brands I’d like to express my disgust.

Paweł Okulski
pavlo

Postprzez konrad444 » piątek, 10 czerwca 2016, 09:40

pavlo napisał(a):
scalefun.com napisał(a):jest wskazane, by osoby małoletnie planujące pojawienie się w sobotę lub niedzielę były w towarzystwie opiekunów.

To dobrze, że wzieliście pod uwagę moje rady dot. uczestnictwa w warsztatach. :)

Nieco mnie dziwi, że znajdują się firmy, które chcą aby ich marka była kojarzona z formum na którym kwitnie akceptowany przez administrację hejt i publiczne znieważanie. Jako klinient korzystający z niektórych z wymienionych produktów chciałem wyrazić swoje wątpliwości.

I am surprised a little that there are companies that want their brand to be associated with the internet forum – scalefun - where hate speech and public insults are promoted by the administration. As a customer of some of those brands I’d like to express my disgust.

Paweł Okulski

Naprawdę ...

To forum w tym momencie kojarzy mi się z najlepszymi modelarzami w naszym kraju, a w takim przypadku nie dziwi mnie to żeby firmy chciały być kojarzone z takimi ludźmi.

Odpuścił byś sobie w końcu wycieczki na kilka osób, sam przyjechał pokleić w przyjemniej atmosferze.
konrad444

Postprzez scalefun.com » piątek, 10 czerwca 2016, 09:44

Dziękujemy za uwagi. Przekażemy naszym partnerom.
ObrazekObrazek
scalefun.com

Postprzez hiwis » piątek, 10 czerwca 2016, 10:06

pavlo napisał(a):Nieco mnie dziwi, że znajdują się firmy, które chcą aby ich marka była kojarzona z formum na którym kwitnie akceptowany przez administrację hejt i publiczne znieważanie. Jako klinient korzystający z niektórych z wymienionych produktów chciałem wyrazić swoje wątpliwości.

Paweł Okulski

Pozwolę sobie dołączyć do wątpliwości odnośnie promowania tej haniebnej imprezy, ostrzegając jednocześnie ewentualnych producentów z Mongolii, Chin i Islandii by wiedzieli w co się pakują:

Би бага зэрэг гайхаж байна өөрсдийн брэнд интернэт хэлэлцүүлэгт холбоотой байж хүсэж байгаа компаниуд байна гэж - үзэн ядалт яриа, олон нийтийн доромжлох захиргаа дэмжиж байна - scalefun. Эдгээр брэндийн зарим нэг худалдан авагчийн хувьд би жигшил илэрхийлэхийг хүсч байна.

我很奇怪一点,有希望自己的品牌与互联网论坛相关公司 - scalefun - 在仇恨言论和公开侮辱由政府推动。由于其中一些品牌的客户,我想表达我的厌恶。

Ég er hissa lítið að það eru fyrirtæki sem vilja vörumerki þeirra í tengslum við internetið umræðum - scalefun - þar hatursáróður og opinber móðganir eru kynnt gjöf. Sem viðskiptavinur sum þessara vörumerki Mig langar til að tjá disgust mína.

Marcin Branc.
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez s.pluta » piątek, 10 czerwca 2016, 10:33

Witam.
Ten termin jest dla mnie niekorzystny, ale zauważyłem, że jest to operacja cykliczna. Przeglądnąłem również forum scalefun i nie ukrywam, że jestem mocno zafascynowany tym co tam zobaczyłem.
W związku z powyższymi mam pytanie. Jakimi umiejętnościami trzeba się wykazać żeby przyjechać na te warsztaty? Obawiam się po prostu, że z moimi nic nie wniosę, a wręcz zaniżę poziom. Żeby nie powiedzieć, że narażę się na śmieszność... ;o)
A na poważnie czy noob ma szansę tam popracować pod okiem tak dobrych modelarzy i na bieżąco dowiedzieć się co robi źle, jak robić lepiej, co poprawić, co zmienić?

Pozdrawiam.
Seb
s.pluta

Postprzez scalefun.com » piątek, 10 czerwca 2016, 11:53

Formuła warsztatów jest taka, że każdy może coś na nie wnieść i każdy może coś z nich wynieść (niekoniecznie w kieszeniach). Cenimy dobre modelarstwo, propagujemy dobre modelarstwo, ale nie znaczy to, że słabsze spisujemy na straty. Wręcz przeciwnie, na wszelkie sposoby staramy się namówić i pomóc żeby było lepsze. Jeżeli ktoś chce się czegoś dowiedzieć, to właśnie temu służą warsztaty. Zatem jeżeli ktoś obawia się, że ma słabe skile, to tym bardziej na takiej imprezie będzie mógł je podnieść, bo zawsze ktoś współdoradzi i co najważniejsze chętnie pokaże jak robić, żeby było fajnie. Czyli tak, jak w tych warsztatach i galeriach które można znaleźć na forum ScaleFun. Jeśli komuś się to podoba, to przy odrobinie chęci i nieco większej ilości treningu też będzie umiał. To żadna magia
ObrazekObrazek
scalefun.com

Postprzez Tomasz Mańkowski » piątek, 10 czerwca 2016, 21:23

pavlo napisał(a):Nieco mnie dziwi, że znajdują się firmy, które chcą aby ich marka była kojarzona z formum na którym kwitnie akceptowany przez administrację hejt i publiczne znieważanie. Jako klinient korzystający z niektórych z wymienionych produktów chciałem wyrazić swoje wątpliwości.

Pawle, jako importer produktów dwóch (z trzech) wymienionych na plakacie firm zagranicznych odpowiem Ci w ten sposób.
Zależy nam na dotarciu do dobrych modelarzy, pokazujących swe modele zarówno w kraju i za granicą zarówno na żywo na imprezach, konkursach jak i w prasie modelarskiej.
Zależy nam na opinii modelarzy potrafiących realnie ocenić przydatność naszych wyrobów i zainspirować nas do ciągłego ulepszania naszych produktów - takich, którzy potrafią "wycisnąć 110% efektywności" z zastosowania naszych wyrobów.
I takich modelarzy można znaleźć na forum ScaleFun.

A wszelkie inne, poza modelarskie, i nie merytoryczne skojarzenia czy odczucia - są z naszego punktu widzenia zupełnie nieistotne...

A jako klient korzystający m.in z klejów Roket z Deluxa to ich dostępność w kraju zawdzięczasz Arkowi (potezowi) z SF - bo to on "wiercił mi dziurę w brzuchu" aby ściągnąć ponownie tą chemię do kraju...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez blueYeti » piątek, 10 czerwca 2016, 23:01

Popieram
Wypowiedz Tomasza jest esencja elegancji.
F....k :mrgreen: political correct.

pzdrawiam blueYeti
pozdrawiam
blueYeti
blueYeti

Postprzez scalefun.com » niedziela, 26 czerwca 2016, 21:57

Urodzinowe warsztaty ScaleFUn odbyły się zgodnie z planem.

Obrazek

To był bardzo intensywny łikend, ale bez wątpienia świetna zabawa. Tak przynajmniej zapewniali wszyscy uczestnicy. Nawet na krześle prawdy

Obrazek

Co więcej udało się zrealizować niemal cały plan zajęć. A był dość intensywny. Jednak zacznijmy od początku, czyli piątkowego wieczoru. Upalnego..

Obrazek

szczęśliwie, sala w której mieliśmy pracować była w piwnicy. miała więc naturalną klimatyzację

Obrazek
Obrazek

pojawiły się też pierwsze siuwaksy do wspólnych zabaw w błocie

Obrazek

pielgrzymów przybywało z godziny na godzinę

Obrazek

było dużo chemii modelarskiej

Obrazek
Obrazek

była też swobodna atmosfera intensywnej pracy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

prócz modeli można było zrobić sobie manikiur

Obrazek

najbardziej intensywnym dniem była sobota. Zaczęliśmy zaraz po śniadaniu, bladym świtem, o 10

Obrazek

nieco przed południem zawitali do nas goście. Na warsztatach pojawili się twórcy farb Hataka.

Obrazek

Każdy mógł potestować, każdy mógł wyrazić swoją opnię. Abstrachująć od tego, jaka ona była, trzeba przyklasnąć podejściu producenta, który chce współpracować z tymi, do których kieruje swoją ofertę

Obrazek
Obrazek

kolejnym punktem programu była prezentacja nowej serii produktów do syfienia pojazdów z serii AMMO. Nasz człowie w wielkim świecie - sergionex najpierw dał krótki wykłąd..

Obrazek

..a potem starał się udowodnić, ze zdjęcia nie kłamią, i ze to naprawdę działa

Obrazek
Obrazek
Obrazek

jak wspominane było, pretekstem do tej edycji Warsztatów były urodziny forum ScaleFun. czwarte. jak urodziny, to i łakocie..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

potem pobawiliśmy się w projektowanie i wycinanie na niewielkim ploterze masek.

Obrazek
Obrazek

Jednym z partnerów Warsztatów był importer systemy cyjanoakryli Deluxe materials. To może nie najtańsze kleje, ale warte każdej wydane na nie złotówki. tak zapewniał potez, i pokazywał, ze nie kłamie

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sobota zakończyła się dość płynnie. I mimo upału w niedzielny poranek znów pojawiliśmy się w naszej piwnicy. Tym razem atrakcją była podręczna tokarka. Urządzenie może nie najtańsze, ale niezwykle praktyczne. Modułowa konstrukcja dodaje jej uroku, a prostota obsługi jest nie do przecenienia

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Różne dziwne specyfiki Lifecolor cieszyły się zainteresowanie przez minione wieczory. Strach budziły jedynie te do robienia mchu i wodorostów. Nie pozostawało nic innego jak okiełznać złego i sprawdzić jak się nimi można bawić

Obrazek
Obrazek

było też testowanko farb do malowania ciała. dobre to, dobre

Obrazek

..i to by było na tyle. łikend pełen wrażeń. a kolejny już w listopadzie!
ObrazekObrazek
scalefun.com

Następna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea