Sd.Kfz 11 Afrika korps

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Sd.Kfz 11 Afrika korps

Postprzez skrzat16 » poniedziałek, 6 czerwca 2016, 11:44

Po dłuższym czasie postanowiłem dokończyć model ciągnika Sd.11

Przeleżał trochę czasu i czekał na swoją chwilę. Jednym z powodów był brak sensownych akcesoriów w tym przypadku plandek do tego pojazdu. Dwie firmy zrobiły takie elementy ale ich wygląd trochę nie pasował to tego co robię.
Jako model bazowy to Sd.Kfz 11, AFV Clab, blaszki ABER i gąsienice Hobby Boss. Przednie koła to "żywica" MIG-a. Kosze wykonałem samodzielnie jak i silnik.

Oto wzorcowe zdjęcie i to co z tego wyszło :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak jak wspominałem dwie firmy tj, MIG i PanzerArt zrobiło takie plandeki, ale jak się przyjrzałem to raczej nie pasowały do tego co robię.

Oto jak to wygląda po pracach :)

Obrazek

Druga plandeka już też jest prawie gotowa.Teraz tylko pomalować i zobaczymy czy efekt będzie zadowalający. juz niedługo cd... prac z plandekami :) Pozdrawiam
skrzat16

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Sd.Kfz 11 Afrika korps

Postprzez konrad444 » poniedziałek, 6 czerwca 2016, 12:40

Te drapki na drzwiach i burtach wyglądają słabo
konrad444

Postprzez skrzat16 » poniedziałek, 6 czerwca 2016, 12:46

Model przeleżał w pudełku trochę czasu, chyba z trzy lata. To są elementy do poprawki. Jak zakończę prace z plandekami to wrócę do prac malarskich :)
skrzat16

Postprzez xspace » poniedziałek, 6 czerwca 2016, 12:49

Podoba się. Widać że prosto z pustyni ;), jak robiłeś przetarcia ?.
xspace

Postprzez skrzat16 » poniedziałek, 6 czerwca 2016, 13:09

Cześć,

Sprawa ma się tak
Cały kadłub pomalowałem Pazer Gray akryl, potem bezbarwny akryl Pactry. Jak dobrze wyschło to mieszanka Humbrol-u aby uzyskać kolor tamtejszej ziemi. (oryginalnie był pokryty mokrym błotem, które jak zaschnie mocno się trzyma )
humbrol jak podsechł, ale nie wysechł wtedy zacząłem robić przecierki i drapki. Olejna fajnie się zachowuje w tym przypadku.
Łatwo poprawić. Pactra dobrze znosi olejną i ingerencję rozpuszczalników w tym przypadku. Inne bezbarwne poddawały się w takich działaniach. Szczególnie rozcieńczalniki są agresywne na podłoże nie farba.
skrzat16

Postprzez skrzat16 » wtorek, 14 czerwca 2016, 22:10

Prace trwają :)

Oto prawie gotowe plandeki do malowania

Obrazek

Obrazek

Obrazek
skrzat16

Postprzez LukaszRzepka » środa, 15 czerwca 2016, 22:24

Afrika widzę pełną gębą. Zdrapki super, jak ze zdjęcia. Komentarz kolegi jak dla mnie zbędny, zasugerowany pracami Miga, który tworzy efektowne, ale często nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością modele. Zdjęcie poglądowe prawdę ci powie ;o) . Figurka za to nie najlepsza ale to moje odczucie, sam lepiej nie umię.
LukaszRzepka

Postprzez konrad444 » czwartek, 16 czerwca 2016, 13:59

LukaszRzepka napisał(a):Afrika widzę pełną gębą. Zdrapki super, jak ze zdjęcia. Komentarz kolegi jak dla mnie zbędny, zasugerowany pracami Miga, który tworzy efektowne, ale często nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością modele. Zdjęcie poglądowe prawdę ci powie ;o) . Figurka za to nie najlepsza ale to moje odczucie, sam lepiej nie umię.

Oczywiście nic tylko mam w domu ołtarzyk ze zdjęciami miga i jego modeli, co do obić owszem odwozowują one te na zdięciu, ale zwyczajnie brakuje im finezji. Autor z resztą już sam pisał, że malowanie będzie jeszcze poprawiał, także nie wiem w czym problem.
konrad444

Postprzez LukaszRzepka » piątek, 17 czerwca 2016, 21:02

Problemu ja nie widzę, napisałem tylko co uważam, każdy ma do tego prawo. Nie musisz się z tym zgadzać oczywiście. Tekst o ołtarzyku napisałeś Ty Panie, ja nawet o czymś takim nie pomyślałem. Finezja, finezją ale na wojnie i w naturze takie obicia powstają spontanicznie, nikt precyzyjnie młotkiem nie klepie, aby były wysmakowane.
LukaszRzepka

Postprzez skrzat16 » sobota, 18 czerwca 2016, 07:54

Cześć,

Panowie co się dzieje ???? widzę że zrobiła się lekko nerwowa atmosfera, a o to, to chyba nikomu nie chodzi.
każda opinia ta dobra i niepochlebna jest jakąś wskazówką. Mogę się do niej odnieść lub nie, ale to tylko modelarstwo czyli fajne spędzanie czasu że by nie napisać zabawa.

Dziękuję za opinie ale nie spierajcie się bo to nie tworzy przyjaznej atmosfery.

Pozdrawiam Wszystkich i juz niedługo kolejna porcja zdjęć z pola walki :)
skrzat16

Postprzez skrzat16 » sobota, 9 lipca 2016, 21:47

Cześć,

Kolejny raport z prac :) Plandeki juz prawie gotowe. Teraz tylko dorobić detale i dokończyć malowanie szczegółów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec widok docelowego zestawu jaki jest w planie. Jeszcze czekają figurki i stelaż na końcu kadłuba :) Z figurkami będzie trochę zabawy bo nie znalazłem takich jak na zdjęciu wzorcowym, ale coś się wykombinuje. A tak przy okazji poszukuję hełmów korkowych. Może ktoś ma :)

Obrazek
skrzat16

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat