Messerschmitt Bf 109 F-4 Hansa J. Marseille'a i inne "F"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Messerschmitt Bf 109 F-4 Hansa J. Marseille'a i inne "F"

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 24 czerwca 2016, 13:05

Wydzielone z tego wątku: Eduard - nowy Bf 109 G-6
Poniższe pytanie Macieja dotyczy nowego zestawu Eduarda Bf 109 G-6 w 1:48 - wydanie 2016.
Jarek Gurgul

Zapytacja do znawców tematu:

Czy któreś z pozostałych z zestawu śmigieł (części H7 i H9) mogą pochodzić z Friedricha?
Pytam, bo chciałbym zastosować w zwykłym "F" jak również w egzemplarzu, na którym latał Marseille.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Maciej Gruca

Reklama

Re: Eduard - nowy Bf 109 G-6

Postprzez Kuba P. » piątek, 24 czerwca 2016, 22:38

Tak, tak to jest chyba zaplanowane ale jakbyś robił F-kę to zestaw Zvezdy ma całkiem nienajgorsze śmigło i można śmiało użyć.
Kuba P.

Postprzez Maciej Gruca » sobota, 25 czerwca 2016, 15:17

Właśnie przygotowuję wszystkie śmigła do malowania...od pozostałych 13'tu Bf-ów :mrgreen: i ...
mam wrażenie, że śmigło Zvezdy, to szerokie z F4 (które producent dał), ma bardzo gruby profil.
Czym różniło się śmigło zwykłego F4 od tego z F4 Marseilla? Na dniach chciałbym go złożyć, a wolałbym ominąć choć jedną z pułapek czających się przy jego maszynie(W.Nr 8693).
Ewentualnie, gdzie szukać informacji o zmianach jakie trzeba wprowadzić do tego samolotu.
Maciej Gruca

Postprzez Georg01 » sobota, 25 czerwca 2016, 20:09

W.Nr 8693 miał najprawdopodobniej fotel pilota w starej wersji - ten wystający. Nie miał oznaczeń zestrzeleń na prawej stronie steru kierunku. Na osłonie silnika z prawej strony nie było takiego małego wlocika. Był tylko otworek w osłonie.
Georg01

Postprzez FranekS » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 01:11

Georg01 napisał(a):W.Nr 8693 miał najprawdopodobniej fotel pilota w starej wersji - ten wystający. Nie miał oznaczeń zestrzeleń na prawej stronie steru kierunku. Na osłonie silnika z prawej strony nie było takiego małego wlocika. Był tylko otworek w osłonie.

Jak z tym fotelem, czy wyszło coś nowego w tym temacie?:
viewtopic.php?f=3&t=74630
;o). Jest jakieś foto z prawą osłoną silnika ( wlocik/ jego brak)?
Maciej Gruca:
Co się tyczy śmigła to było całkiem normalne ( VDM 9-12010), z wąskimi łopatami. Takie jak w F-2 Zvezdy. Tego "tłustego" dołączonego w F-4 nie polecał bym do W.Nr. 8693.
Chłodnica oleju głębsza, jak w wersji G.
Płyta pancerna bez zagiętego daszka nad głową pilota. Oczywiście brak szkła pancernego na wiatrochronie. Mała trójkątna szybka pod wiatrochronem z prawej strony zastąpiona blachą z otworem wylotu wyrzutni rac (pistoletu sygnałowego). Nie mam dość wyraźnego zdjęcia, ale raczej powinien mieć zewnętrzne sztabki wzmacniające połączenie sekcji ogonowej z kadłubem.
FranekS
FranekS

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 20:47

Z fotelem stanęło na tym co jest. Jedno zdjęcie z fotelem obok samolotu i sporo dyskusji opartych na spekulacjach. Przejrzałem dziesiątki zdjęć Bf 109F i tych wysokich foteli jest nadspodziewanie dużo. Powiedziałbym bardzo dużo. Wiele znanych Bf 109F miało taki fotel (np. samoloty Ralla, Golloba, Philippa). Nie natrafiłem jak dotąd na regułę kto i kiedy je montował.
Wlocik w Afryce albo nie występował w ogóle, albo bardzo sporadycznie. Wydaje się, że wersje Trop z jakiegoś powodu go nie miały. Dużo wątpliwości jest co do wyposażenia wersji F.
Georg01

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 20:52

Zróbcie temat o F...
Kuba P.

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 21:20

Kuba P. napisał(a):Zróbcie temat o F...

Bardzo dobry pomysł!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Komandor » wtorek, 28 czerwca 2016, 11:18

Aleksander napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Zróbcie temat o F...

Bardzo dobry pomysł!

Czekam z utęsknieniem. Sam przymierzam się do maszynki Marseilla i jego Kubelwagena i nie wiem, czy robić Zvezdę ( bardzo dobry model w/g mnie ), czy czekać na Edka ?
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Murek » wtorek, 28 czerwca 2016, 11:51

Komandor napisał(a):Sam przymierzam się do maszynki Marseilla i jego Kubelwagena i nie wiem, czy robić Zvezdę ( bardzo dobry model w/g mnie ), czy czekać na Edka ?

Zrób Zvezdę, a później (jak wyjdzie) Edka ;o) Samej "Gwiazdy Afryki" możesz zrobić kilka maszyn :mrgreen:
Murek

Postprzez Komandor » wtorek, 28 czerwca 2016, 13:29

Murek napisał(a):
Komandor napisał(a):Sam przymierzam się do maszynki Marseilla i jego Kubelwagena i nie wiem, czy robić Zvezdę ( bardzo dobry model w/g mnie ), czy czekać na Edka ?

Zrób Zvezdę, a później (jak wyjdzie) Edka ;o) Samej "Gwiazdy Afryki" możesz zrobić kilka maszyn :mrgreen:

No w sumie racja, bo mam kalkę z kilkoma malowaniami F-2 i F-4 Hansa Joachima i jest też na niej kalka do jego Kubla - "OTTO".
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Murek » wtorek, 28 czerwca 2016, 14:12

Komandor napisał(a):
Murek napisał(a):

No w sumie racja, bo mam kalkę z kilkoma malowaniami F-2 i F-4 Hansa Joachima i jest też na niej kalka do jego Kubla - "OTTO".

Cieszę się, że mogłem pomóc ;o)
Mimo rozgrzebanych różnych modeli mam wielką ochotę na zrobienie Friedricha, a model Zvezdy kusi z pudełka :P
Murek

Postprzez cris » wtorek, 28 czerwca 2016, 17:15

Komandor napisał(a):No w sumie racja, bo mam kalkę z kilkoma malowaniami F-2 i F-4 Hansa Joachima i jest też na niej kalka do jego Kubla - "OTTO".

Hans Joachim Marseille to raczej tylko F4
A temat Bf109F wart przypomnienia, szczególnie w kontekście wersji pustynnych ,bo widać że sporo ludzi ma tą wersję w planach ,więc pomoc ,,experten " była by nieoceniona.
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Re: Messerschmitt Bf 109 F-4 Hansa J. Marseille'a i inne "F"

Postprzez Aleksander » środa, 29 czerwca 2016, 11:33

Od kilku lat usiłuję znaleźć jakieś fajne malowanie dla Friedricha/Fritza z Zachodu - nie z Afryki, nie z ZSRR, nie Gallanda i nie Assi Hahna. I jak na razie, poza jednym malowaniem JaBo, nic nie jestem w stanie znaleźć. Mam model Hasegawy i Zvezdy, nie zależy mi na zrobieniu modelu bardzo znanego samolotu, ale chciałbym mieć czysto myśliwską "eFkę", latającą nad kanałem La Manche.
Może więc coś podpatrzę w tym temacie!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Re: Messerschmitt Bf 109 F-4 Hansa J. Marseille'a i inne "F"

Postprzez potez » środa, 29 czerwca 2016, 13:34

Nie jestem experten ale z tego co widzę to pierwsza z brzegu monografia kagero cz.I to jest tam z 10 malowań z francji dla wersji F-2 przede wsztystkim w tym sporo nieoklepanych...
F-4 rzeczywiście tylko F-4/B
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste