Pomoc z malowaniem Panzer IV

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pomoc z malowaniem Panzer IV

Postprzez Elbelbry » środa, 29 czerwca 2016, 14:27

Pisałem to już raz tylko w innym dziale, proszę o pomoc.
Zabieram się do pomalowania mojego drugiego modelu (zabieram się od pół roku) Panzer IV Ausf.J firmy Tamiya. Bardzo chciałbym go pomalować samym dunkelgelb, i szukam jakiś zdjęć takowego czołgu. W sumie to nie wiem czemu tak bardzo nie chcę pomalować go w paski albo jakieś inne cętki, ale nie chcę. Z drugiej strony to jest tamiya, a nie jakiś modelik za trzydzieści złotych i chcę aby był poprawny historycznie. Dla tego bardzo proszę wysłanie mi jakiś zdjęć czwórki w jednolitym ciemnożółtym. Może był taki okres w który Niemcy nie miały konkretnego kamuflażu pustynnego :?: Co więcej buduję go bez tych barierek bocznych na schürzen, ale z tego mogę zrezygnować. Jestem bardzo początkującym modelarzem i zupełnie nie jestem obryty w historii pancerki, w pisaniu na forum w sumie też nie, więc za wszelkie błędy z góry przepraszam. :oops:
Elbelbry

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pomoc z malowaniem Panzer IV

Postprzez PiterATS » środa, 29 czerwca 2016, 17:07

Przede wszystkim Dunkelgelb to nie kamuflaż pustynny, tylko europejski, jeśli tak można to określić. Podczas walk w Afryce używano koloru Sandgelb, a ten miał inny odcień. Co do malowań w jednolity kolor, to tak malowano czołgi w fabrykach. Następnie kamuflaż nakładano już w jednostkach, ale i to nie było regułą. W sumie więc, jeśli pomalujesz model, tak jak na tym zdjęciu, będziesz miał poprawną historycznie Czwórkę:

http://mccoy.nu/zone/ivj_late.jpg
PiterATS

Postprzez Elbelbry » środa, 29 czerwca 2016, 17:49

W sumie Sandgelb też może być, dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeszcze takie pytanie, bo kupiłem już Dunkelgelb czy istniały równie jednolite wersje europejskie?
Elbelbry

Postprzez Elbelbry » środa, 29 czerwca 2016, 17:54

I jeszcze jedna rzecz. W przyszłości zamierzam go położyć na podczołgówce Sd.A.H 116. Powinna być ona pomalowana na ten sam kolor czy nie jest to konieczne?
Elbelbry

Postprzez PiterATS » środa, 29 czerwca 2016, 19:49

Proporcje barw w farbie Duneklgelb, podobnie jak w innych kolorach był ściśle określone regulaminami, ale w praktyce bywało z tym różnie. Dlatego farba miała różne odcienie, w zależności od okresu i od fabryki, a jak do tego doszły jeszcze naprawy polowe, to zakres odcieni farby robi się spory. Jeśli idzie o Sd.AH 116 i inny sprzęt niemiecki, to generalnie od 1942 kolor Panzergrau został zastąpiony Dunkelgelb. Zmiana kamuflażu dotyczyła wszystkiego- od motocykli, po samochody i czołgi.
PiterATS

Postprzez GrzeM » środa, 29 czerwca 2016, 21:06

Obrazek
GrzeM

Postprzez Elbelbry » czwartek, 30 czerwca 2016, 07:12

Widziałem jeszcze kiedyś zdjęcie tego modelu który na płycie wieży z boku-przodu zamiast krzyża bałkańskiego jak u góry miał (chyba) oznaczenie pułku, czarną tarczę z czerwonym czymśtam :P . Zdjęcia już nie mam bo nie sądziłem, że malowanie samym gelbem okaże się "kanoniczne". Nie umiem go za Chiny znaleźć a wyglądało fajnie. Jakby ktoś wiedział jaki to może być pułk to byłbym mega wdzięczny.
Elbelbry

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 30 czerwca 2016, 07:30

Elbelbry napisał(a):zamiast krzyża bałkańskiego

Bałkański był kocioł, krzyż był maltański.
Radek Pituch

Postprzez greatgonzo » czwartek, 30 czerwca 2016, 10:37

Balkenkreuz jednak nie równa się: krzyż bałkański ;). Już zapomniałem o tym popularnym kiedyś 'tłumaczeniu'.
greatgonzo

Postprzez Elbelbry » czwartek, 30 czerwca 2016, 10:39

Radek Pituch napisał(a):Bałkański był kocioł, krzyż był maltański

W sumie to krzyż belkowy. Maltański poszerza się ku końcowi. A teraz wracam do tematu odznaczenia, ktoś domyśla się o którą tarczę może mi chodzić? Bo wiem, że parę ich było.:P
Elbelbry

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 30 czerwca 2016, 13:25

greatgonzo napisał(a):Balkenkreuz jednak nie równa się: krzyż bałkański ;). Już zapomniałem o tym popularnym kiedyś 'tłumaczeniu'.

:mrgreen:
Radek Pituch

Postprzez GrzeM » czwartek, 30 czerwca 2016, 15:35

Elbelbry napisał(a):Widziałem jeszcze kiedyś zdjęcie tego modelu który na płycie wieży z boku-przodu zamiast krzyża bałkańskiego jak u góry miał (chyba) oznaczenie pułku

Jeśli chodzi Ci to tego, to chyba jest Włoch i raczej nie "j":
Obrazek
GrzeM

Postprzez GrzeM » czwartek, 30 czerwca 2016, 15:47

Jest jeszcze taki, Liege, Belgia 1944:
Obrazek
GrzeM

Postprzez Elbelbry » sobota, 2 lipca 2016, 12:42

W sumie te wszystkie zdjęcia dawno widziałem, a tamtego nie umiem znaleźć. Jest może jakieś archiwum w którym spisane są wszystkie znalezione czołgi danego rodzaju razem z ewentualnymi zdjęciami? Bo szukanie tamtego jest trudne jak diabli, już chyba całą galerię przeszukałem w zdłuż i w szerz tylko ten jeden obrazek tylko raz widziałem. No, na prawdę załamać się można.
Elbelbry

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje