radoslaw6363 napisał(a):Piękne maszyny

Mam w planie

jak Ci się sklejało ? Problemy były ?
Mam zamiar budować kolekcje maszyn z ,,Polskim Płatem ''
Arma Hobby dała nam tę możliwość

Najbardziej podoba mi się P-8 od M.K.

Trudno mi się wypowiadać o modelu który sam zaprojektowałem i produkuje ale postaram sie coś napisać:
-upewnić się czy płaty są prosto przed sklejeniem, od najgrubszej cięciwy na zewnątrz potrafią minimalnie opadać, można podgiąć na ciepło (woda 60 stopni)
-warto zabolcować mocowanie płatów bardzo cienkim drutem stalowym, ostrożnie z kątem żeby na środku kadłuba nie wyszło wiertło. Modelem z zabolcowanymi skrzydłami można był spokojnie manewrować przy malowaniu.
-Zastrzały wklejałem na końcu, po pomalowaniu, nie utrudniały malowania czerwonym kolorem i nie powodowały odkurzu przy malowaniu.
-linia odcięcia łopat od wlewek jest słabo widoczna, trzeba ostrożnie odcinać żeby nie odciąć za dużo
-przypilnować geometrii podwozia, rzutuje na całą resztę
Ogólnie model jak to model żywiczny wymaga uwagi jednak nie jest czasochłonny, w dwa wieczory miałem doprowadzony do takiego stanu

Jak widać wymieniłem rury wydechowe z żywicznych na aluminiowe, bardziej dla testu jak to się robi. Żywiczne też by dały radę
Dobrze zaopatrzyć się w rzadki CA, ściskasz części żywiczne, pasujesz a na końcu kropelkę CA która penetruje szczeliny. Przy normalnym CA można ścisnąć, nałożyć klej za pomocą wykałaczki a po wyschnięciu zmyć nadmiar patyczkiem do uszu i debonderem (zmywaczem do CA)
Teraz na warsztat pójdzie PZL p.11/I ale do P.1 pewnie wrócę
z P.6,P.7,P.7a, P.8 i wariacjami P.11 będzie fajna kolekcja