Kolory oznaczeń w F4U-5N

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Kolory oznaczeń w F4U-5N

Postprzez dewertus » poniedziałek, 18 lipca 2016, 20:16

Ripper1 napisał(a):Na warsztacie mam w tej chwili Pirata z Hobby Bossa

A w jakim kolorze są kalki od HB? Ja mam na stanie model wydany przez Hasse i niestety z kolorem to sobie popłynęli całkowicie w krainę fantazji - mój odcień jest niemal seledynowy...

A tak swoją drogą jeśli mówimy (piszemy) o samolocie z obrazka to jest co najwyżej KORSARZ :mrgreen: ;o) :mrgreen:

Pirat wygląda tak (i nie widziałem go w ofercie HB)...

Obrazek
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

Postprzez CzarekB » poniedziałek, 18 lipca 2016, 23:23

Odnośnie koloru GSB.
Moim ulubieńcem jest Gunze / Mr.Color / Mr.Hobby No.14, Navy Blue. C oczywiście.
Nie wypowiadam się na temat zgodności z oryginałem, po prostu jest to mój ulubieniec. Tylko ze jest to Semi Gloss, wiec trzeba doblyszczyc po malowaniu.
Czarek.
CzarekB

Postprzez arhtus » wtorek, 19 lipca 2016, 00:11

A czy gunze C014 Navy Blue nie jest zbyt jasna, wydaje mi się że C071 Midnight Blue będzie chyba trafniejsza ?
Póki co biorę pod uwagę C071, albo Model Master 1717...
arhtus

Postprzez CzarekB » wtorek, 19 lipca 2016, 04:31

Kwestia gustu, jak zawsze.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Ripper1 » wtorek, 19 lipca 2016, 18:14

dewertus napisał(a):
Ripper1 napisał(a):Na warsztacie mam w tej chwili Pirata z Hobby Bossa

A w jakim kolorze są kalki od HB? Ja mam na stanie model wydany przez Hasse i niestety z kolorem to sobie popłynęli całkowicie w krainę fantazji - mój odcień jest niemal seledynowy...

A tak swoją drogą jeśli mówimy (piszemy) o samolocie z obrazka to jest co najwyżej KORSARZ :mrgreen: ;o) :mrgreen:

Pirat wygląda tak (i nie widziałem go w ofercie HB)...

Obrazek

He a korsarz to nie pirat i czy pirat nie jest korsarzem? Nie kumam tych różnic :D
Kalka jak na pierwszym załączonym obrazku jest dokładnie taka a więc przypomina trochę kolor SKY podkreślam "trochę" stąd moje pytanie na które otrzymałem wiele wyczerpujących odpowiedzi. Zastanawiam sie tylko nad tym pasem przeciwodblaskowym ale jego można malnąć w każdej chwili. Nie chcę nadużywać szanownych kolegów ale mam jeszcze pewne wątpliwości co do miejsca składania skrzydeł, oczywiście pokazowe egzemplarze pomalowane na biało to raczej chyba nie to ale co pozostaje? Podkładówka? Interior Green? A no i wnęki podwozia , na wielu zdjęciach widziałem je w kolorze poszycia na innych Interior Green to też wolna amerykanka?
Ripper1

Postprzez dewertus » wtorek, 19 lipca 2016, 20:29

Ripper1 napisał(a):Nie kumam tych różnic

Wiesz, zasadniczo korsarz prowadził działalność gospodarczą w oparciu o franczyzę, pirat był przedsiębiorcą niezależnym i niezrzeszonym... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W aspekcie nam bliższym różnica sprawdza się w głównej mierze do posiadania lub braku śmigiełka na froncie ;o)

Jesteś w stanie zrobić jakieś zdjęcie owych kalek?
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Ripper1 » środa, 20 lipca 2016, 15:18

dewertus napisał(a):
Ripper1 napisał(a):Nie kumam tych różnic

Wiesz, zasadniczo korsarz prowadził działalność gospodarczą w oparciu o franczyzę, pirat był przedsiębiorcą niezależnym i niezrzeszonym... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W aspekcie nam bliższym różnica sprawdza się w głównej mierze do posiadania lub braku śmigiełka na froncie ;o)

Jesteś w stanie zrobić jakieś zdjęcie owych kalek?

No to znaczy był bezwatowcem :-)
Zdjątko tak na szybo komórką:

Obrazek

no tu to w ogóle wygląda na zielony no ale fakt, kolor jest bardziej zielony niż niebieski
Ripper1

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste