Repolonizacja PZL-Świdnik?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Repolonizacja PZL-Świdnik?

Postprzez Janbar » środa, 20 lipca 2016, 20:59

Tak. Możliwości polskiego przemysłu pokazał Krab i Gawron. Zawsze podoba mi się argument o wyprzedaży przemysłu, tylko jakoś nie przypominam sobie, żeby wszyscy kupowali Poloneza albo polską elektronikę w latach 90-tych. Jak tylko można było, to wszyscy rzucili się na zachodni szrot.
Janbar

Animal Planet

Reklama

Postprzez Izydor » środa, 20 lipca 2016, 21:01

a ja uważam, że nie ma sensu trwonić sił i środków na konwencjonalne uzbrojenie tylko zainwestować raz a dobrze w porządne piguły.
A jak który będzie fikał, to...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Vm7e92F32ig[/youtube]

A tak na marginesie to chciałem napisać, że to wszystko jest wstrząsające...
:) :( :!: :?: :idea: 8-) :P
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez radoslaw6363 » środa, 20 lipca 2016, 21:11

Krab i Gawron to nie wina przemysłu tylko nieudolnych polityków !
Podwozie do kraba mogliśmy mieć dawno, dostępne licencje były !
Zwlekano tyle lat licząc nie wiadomo na co !
Jak się czegoś nie potrafi to się kupuje licencję i stopniowo ulepsza konstrukcję,aż w końcu można stworzyć własną.
Teraz biorą się za BWP ,,Borsuk'' potrzeba 1000szt. pożyjemy zobaczymy :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Arcturus » środa, 20 lipca 2016, 21:17

radoslaw6363 napisał(a):Krab i Gawron to nie wina przemysłu tylko nieudolnych polityków !

No więc myślisz, że w Polsce da się oddzielić przemysł państwowy od widzimisię polityków-ignorantów, nieważne jakiej opcji? Tu leży pies pogrzebany i bezsens upaństwawiania przedsiębiorstw.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez potez » środa, 20 lipca 2016, 21:20

Radosławie wielocyfrowy !
po pierwsze nie wal wykrzykników po każdym zdaniu!!!

po drugie Grippenem to sobie mozna Panie Radosławie tapetki powyklejać. Bo na wojnę to on się tak nadaje jak antoni na ministra obrony narodowej...

Po trzecie zgadzam sie z izydorem! Przy okazji zbudujemy sobie parę elektrowni jądrowych to rozwiązęmy problem górnictwa i "czystego" powietrza w naszych miastach od którego ludzie umierają i zaczadzeni są od rana do wieczora... :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez GrzeM » środa, 20 lipca 2016, 21:22

Janbar napisał(a):Tak. Możliwości polskiego przemysłu pokazał Krab i Gawron. Zawsze podoba mi się argument o wyprzedaży przemysłu, tylko jakoś nie przypominam sobie, żeby wszyscy kupowali Poloneza albo polską elektronikę w latach 90-tych. Jak tylko można było, to wszyscy rzucili się na zachodni szrot.

Jeśli mówimy o samochodach, to przecież całkiem sporo w Polsce się produkuje, różnych marek. Jeśli chodzi o zbrojeniówkę, to mamy Rosomaka.
Nikt rozsądny nie będzie oczekiwał, że nagle zaprojektujemy własny myśliwiec czy nawet samochód osobowy. Ale produkcja cudzych, sprawdzonych konstrukcji nie jest poza naszym zasięgiem.
GrzeM

Postprzez potez » środa, 20 lipca 2016, 21:42

GrzeM napisał(a):Jeśli mówimy o samochodach, to przecież całkiem sporo w Polsce się produkuje, różnych marek. \

IIe z tego to innowacyjne rozwązania konstrukcyjne z technologią będącą własnościa producenta? A ile to po prostu składaki z gotowych podzespołów? Pokaż mi polskiego właściciela technologii produkcji np nowoczesnych silników spalinowych? Ci którzy odniesli sukces postawili fabryki od zera, każdy kto próIbował kupowac coś od Panstwa popłynął - vide historia Jelcza czy Stara.
Właśnie dokładnie taki manewr jak piszesz miał być wykoanny z caracalem i nie wiadomo jak się to skończy.
Czesi przerobili taki manewr z odkupem Aero Vodochody w ubiegłej dekadzie. Sprzedali Boeingowi. Odkupili od Boeinga. Dalej "produkuja " ALCI tylko poza nimi nikt ich nie chce. Więc maja ich kilkanaście sztuk i zakład do zaorania...
potez

Postprzez Izydor » środa, 20 lipca 2016, 21:44

GrzeM napisał(a):Jeśli mówimy o samochodach, to przecież całkiem sporo w Polsce się produkuje, różnych marek.

Jakich marek? Chodzi o Arrinerę cośtam czy o te nowe "syrenki" i "warszawy"?
A może rząd znacjonalizuje montownię opla i ruszy produkcja "lecha" i "jarosława" (dawniej Vectra i Astra) ;o)
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez radoslaw6363 » środa, 20 lipca 2016, 22:04

potez napisał(a):Radosławie wielocyfrowy !
po pierwsze nie wal wykrzykników po każdym zdaniu!!!

po drugie Grippenem to sobie mozna Panie Radosławie tapetki powyklejać. Bo na wojnę to on się tak nadaje jak antoni na ministra obrony narodowej...

Po trzecie zgadzam sie z izydorem! Przy okazji zbudujemy sobie parę elektrowni jądrowych to rozwiązęmy problem górnictwa i "czystego" powietrza w naszych miastach od którego ludzie umierają i zaczadzeni są od rana do wieczora... :mrgreen:

Myślisz że obie bazy F16 zaatakowane w pierwszych minutach konfliktu będą nadal działać ?
Dyskusja na temat F-16 vs Grippen przypomina dyskusję na temat wyższości Świąt Wielkiej nocy nad świetami Bożego Narodzenia i toczy się od lat :mrgreen:
Jeżeli chodzi o niejakiego Antoniego to dotąd nie brałem Go poważnie ;o) Ot taki pleciuga :roll:
Okazuje się że na obecnym stołku jakoś potrafi się odnaleźć i zaczynam mieniać swoje zdanie na jego temat.
Powietrze w Polsce jest fatalne , mieszkałem w wielu krajach i widzę różnicę :cry:
Niestety bród, smród i ubóstwo jest odczuwalne. Ludzi nie stać na nowe piece, palą wszystko co się da.
Ceny gazu Polska miała najwyższe w galaktyce i okolicy jest nadzieja że to się zmieni :idea:
Prąd jeszcze droższy :twisted: Mieszkając w Danii widziałem domy ogrzewane tylko prądem .
Elektrownie jądrowe czemu nie tak ze 3 i najlepiej na wczoraj bo zima idzie :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez potez » środa, 20 lipca 2016, 22:10

radoslaw6363 napisał(a):owane w pierwszych minutach konfliktu będą nadal działać ?

A na jakiej podstawie sądzisz, że w przypadku ataku, nasze F-16 będa w tych bazach? 8-)
radoslaw6363 napisał(a):Dyskusja na temat F-16 vs Grippen przypomina dyskusję na temat wyższości Świąt Wielkiej nocy nad świetami Bożego Narodzenia i toczy się od lat :mrgreen:

toczy sie pomiędzy znaffcami.
Każdy kto ma chociaz odrobinę pojęcia wie, że F-16 są znakomitym wyborem. Grippeny są za nimi lata do tyłu jeśli chodzi o możliwości bojowe i przestrzenne. Ale zawsze znajda sie znaffcy, którzy wiedzom lepiej...Oczywiście najlepiej byłoby kupic licencje na migi-29 i klepac je w Mielcu 8-)
potez

Postprzez greatgonzo » środa, 20 lipca 2016, 22:18

Mieszkając w Danii widziałem domy ogrzewane tylko prądem

Abstrahując od głównego tematu, zwrócę uwagę na taki argument. Bez podania całego spectrum układu odniesienia zupełnie nie wiadomo, w która stronę jest skierowany. To znaczy wiadomo, ze względu na intencje autora, ale sam w sobie to jest on tabula rasa.

Z dwojga złego chyba wolałem wykrzykniki od emotikonów...
greatgonzo

Postprzez potez » środa, 20 lipca 2016, 22:25

radoslaw6363 napisał(a):Okazuje się że na obecnym stołku jakoś potrafi się odnaleźć i zaczynam mieniać swoje zdanie na jego temat.

Czesi i Węgrzy też polubili Grippeny, juz po 10 latach uważająże leiej je miec niz nie mieć nic...
natomiast co do sz pana ministra to pozwolisz, że nie dołącze do grona pożytecznych idiotów jak to nasi bracia z poprzedniej epoki mawiali...
ps: i tak jak gonzo uważam,że emotikony nie sa dla ciebie korzystne...
potez

Postprzez GrzeM » środa, 20 lipca 2016, 22:25

potez napisał(a):Właśnie dokładnie taki manewr jak piszesz miał być wykoanny z caracalem i nie wiadomo jak się to skończy.

A wystarczyłoby zmienić kolejność - najpierw rozstrzygnąć przetarg na śmigłowce, a potem sprzedać Świdnik zwycięzcy. W promocyjnej cenie.

Czy z Rosomakami jest coś nie tak?
GrzeM

Postprzez MIRO » środa, 20 lipca 2016, 23:51

Jako Polak 16 sortu pragnę zaproponować, aby nasz przemysł zbrojeniowy niewątpliwie 1. sortu zbudował 347 bomb atomowych i wtedy już żadne helikopterami potrzebne nam nie będą.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez waran » czwartek, 21 lipca 2016, 07:20

Proponuję radzio do rządu a pislamskie kundle tam gdzie ich miejsce. :-/i wtedy tak jak rzecze Arek Polska mistrzem Polski ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste