Efektywne czyszczenie aerografu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Efektywne czyszczenie aerografu

Postprzez Macio4ever » niedziela, 17 listopada 2013, 22:27

Kurcze, jak Ci spirit nie rusza, to weź płyn do mycia okien i wymyj aero albo zabierz dziewczynie zmywacz do paznokci (tylko taki bez dodatku olejków) i wymyj dokładnie.

Nigdy nie wlałem sobie farby np. w okolice spustu więc nie wiem, gdzie jeszcze może być takie miejsce :mrgreen: Reszty nie szoruję, tylko płuczę rozpuszczalnikiem, który rozpuszcza farbę, której aktualnie używałem.

Jak całość moczysz, to to co Ci wylazło z jednego miejsca, włazi w inne. Wyjmij, podłącz pod powietrze, zalej zmywaczem albo innym środkiem, który rusza pactrę i wydmuchaj ze 3 zbiorniczki + zatkaj paluchem wylot i bąbelkuj.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

Postprzez hribo99 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 16:19

Powiem, że wiele poradników na internetowych forach mówi o kąpielach aero. Ten, do którego dałem link jest akurat ładni zobrazowany i opisany, dlatego dałem go jako przykład. Co do zmywaczy i innych takich chyba jednak nie będę musiał korzystać. W akcie desperacji poszedłem do apteki i ... mieli aceton. Co prawda 1l za 10€, ale przynajmniej jest :). Mam nadzieję, że będzie ok. Babka powiedziała, że to "pure aceton" (czysty aceton) :).
Dzięki za pomoc.
hribo99

Postprzez arhtus » wtorek, 19 lipca 2016, 21:42

Może ktoś się orientuje czy Mr. Tool Cleaner działa tylko z akrylami czy do farb olejnych też się dobiera.. ? :)
arhtus

Postprzez arhtus » czwartek, 21 lipca 2016, 10:52

Poczytałem trochę, że ten preparat (Mr.Tool Cleaner) choć drogi warty jest swojej ceny..
Chciałbym się dowiedzieć czy sprawdza się przy czyszczeniu aerografu z farb olejnych?
Czy ktoś próbował go stosować z takim rodzajem farb?
arhtus

Postprzez Michał Janik » piątek, 22 lipca 2016, 22:45

Sprawdza się.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Atlis » sobota, 23 lipca 2016, 11:05

arhtus napisał(a):Poczytałem trochę, że ten preparat (Mr.Tool Cleaner) choć drogi warty jest swojej ceny..

Nie jest.
Atlis

Postprzez karolkonw » sobota, 23 lipca 2016, 16:02

Atlis napisał(a):
arhtus napisał(a):Poczytałem trochę, że ten preparat (Mr.Tool Cleaner) choć drogi warty jest swojej ceny..

Nie jest.

jest
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez Izydor » sobota, 23 lipca 2016, 21:45

karolkonw napisał(a):
Atlis napisał(a):

Nie jest.

jest

Nie jest.
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez karolkonw » niedziela, 24 lipca 2016, 11:36

Izydor napisał(a):
karolkonw napisał(a):
Atlis napisał(a):

Nie jest.

jest

Nie jest.

coz wole wydac pare zlotych i miec czysty aero (wiem to glupie moglbym bawic sie w małego chemika i próbować zlozyc cleanera we wlasnej łazience mialbym go w wannie na LATA):D
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez potez » niedziela, 24 lipca 2016, 12:30

Zapominasz o tym, że jakbyś go sobie tak w wannie pomieszał to przy tej ilości składników organicznych i inhalacjach w trakcie mieszania, miałbyś szanse na kilka niekontrolowanych zmian w osobowości co na pewno wpłynęłoby pozytywnie na rozwój twojej kratywności modelarskiej 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Atlis » niedziela, 24 lipca 2016, 17:17

Nie no zawsze lepiej zapłacić 50zł za coś, co zrobi aceton za 3zł. :-D

Ale to by kumpel co ma sklep modelarski zdechł z głodu. :-D
Atlis

Postprzez Arek S » niedziela, 24 lipca 2016, 21:45

Atlis napisał(a):Ale to by kumpel co ma sklep modelarski zdechł z głodu. :-D

To jest po brukselsku, szczecinsku czy słowacku? :mrgreen: Bo z pewnością nie po polsku... :mrgreen:

Atlis napisał(a):aceton za 3zł. :-D

Dasz radę zrobić za cztery razy taniej?
Arek S

Postprzez Izydor » niedziela, 24 lipca 2016, 22:00

Arek S napisał(a):Dasz radę zrobić za cztery razy taniej?

można by spróbować :P

wikipedia napisał(a):Aceton wytwarzany jest efektywnie przez bakterie Clostridium acetobutylicum. Proces ten został opisany po raz pierwszy w latach 1904–1907, natomiast wykorzystany w praktyce do przemysłowej produkcji acetonu w roku 1915[9] przez brytyjskiego biochemika pochodzenia żydowskiego Chaima Weizmanna, późniejszego pierwszego prezydenta państwa Izrael. W okresie I wojny światowej występowało duże zapotrzebowanie na aceton, niezbędny składnik kordytu (rodzaj prochu bezdymnego), natomiast działania wojenne uniemożliwiały Wielkiej Brytanii import octanu wapnia, prekursora acetonu. Technologia opracowana przez Weizmanna umożliwiła produkcję acetonu na dużą skalę. Ponieważ pożywkę dla C. acetobutylicum przygotowywano z deficytowej kukurydzy, konieczne było przeniesienie produkcji do Kanady (1916) i USA (1917).
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez Atlis » niedziela, 24 lipca 2016, 22:14

Arek S - nie zrozumiałeś? Czy się czepiasz dla samego czepiania? ;-) Zrobiłbyś 100x lepiej jak byś mnie poprawił, niż jak byś z siebie robił buraka. ;-)

Co do Acetonu - owszem, potrafię, ale sklepy chemiczne też muszą z czegoś żyć, prawda? :-)
Atlis

Postprzez Arek S » niedziela, 24 lipca 2016, 22:25

Atlis napisał(a): jak byś z siebie robił buraka. ;-)

Raczej bardzo trudno Ci w tym dorównać :P Tym bardziej, że przed chwilą pisałeś o wieśniaku..."europejczyku" :mrgreen:
Arek S

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje