Efektywne czyszczenie aerografu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Efektywne czyszczenie aerografu

Postprzez potez » wtorek, 26 lipca 2016, 23:34

jest na nich przynajmniej 6 razy na tak i raz na nie. przy czym nie z powodu nieskuteczności tylko osobistych preferencji współdoradzacza.
ToolCleaner żre wszystko łacznie z zaschniętym valllejo. Można tym uratowac kompletnie zaschnięty aerograf, rozpuści farbę nie rozbuści powłok, z uszczelkami różnie może być, tanie chińskie zeżre. Można używać do doczyszczania aerka po wypłukaniu rozpuszczalnikiem. I tyle w temacie.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez Atlis » środa, 27 lipca 2016, 08:29

Słabo u Ciebie z liczeniem potez. ;-)

I żeby nie było, to za siebie potwierdzam, nie odradzam Tool Cleaner ze względu na nieskuteczność, tylko że względu na cenę, której nie jest wart. ;-)

Co kto kupuje mi wsio ryba.
Atlis

Postprzez karolkonw » środa, 27 lipca 2016, 09:16

Atlis napisał(a):Słabo u Ciebie z liczeniem potez. ;-)

I żeby nie było, to za siebie potwierdzam, nie odradzam Tool Cleaner ze względu na nieskuteczność, tylko że względu na cenę, której nie jest wart. ;-)

Co kto kupuje mi wsio ryba.

podobnie nie warta swojej ceny ejst tamyia cokolwiek wypuszcza mozna miec taniej!!!

a serio podlaczam sie pod poteza- tool clooner czysci pieknie H&Som nie tyka uszczelek doskonale myje nawet aero zostawiony na tydzien ;)
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez jarek1983 » środa, 27 lipca 2016, 11:07

Nie wiem czy jest wart swojej ceny czy nie, to zależy od filozofii danego osobnika-użytkownika. Moim zdaniem działa rewelacyjnie. Znam kilka preparatów w podobnej czy wyższej cenie, które nie działają tak dobrze albo w ogóle i zdecydowanie nie są warte swojej ceny (bo nie działają tak dobrze albo w ogóle...).

Jeżeli ktoś szuka powodów do nie kupowania Mr. Tool Cleanera to proponuję zainteresować się produktem Tamiya pod nazwą Airbrush Cleaner. Z mojego doświadczenia nie ma większej różnicy w stosunku do Mr. Tool Cleanera, a według obecnych cen jest o 10 złotych tańszy (za 250 ml).

http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Tool-Cleaner-250-ml.html

http://www.mojehobby.pl/products/Airbrush-Cleaner-250ml.html
jarek1983

Postprzez Atlis » środa, 27 lipca 2016, 14:13

karolkonw - ale o czym ty mówisz chłopie :) są produkty Tamki, które są warte każdej wydanej złotówki i są produkty które nie są warte ani grosz. Poza tym rozmowa jest o produkcie Gunze. ;) Uszczelki H&S są teflonowe, nie ruszy ich przez dłuższy czas większość rozpuszczalników, więc argument to akurat żaden. Uważać muszą ludzie z piwatami i innymi tanimi aerografami - i te można bez obaw o uszczelki czyścić tanim jak barszcz, bezzapachowym Cleanluxem. Ale ani ten nie jest bez wad - lubi żreć nikiel, więc lepiej go rozcieńczać i używać w małych ilościach.
Atlis

Postprzez arhtus » środa, 27 lipca 2016, 16:00

giberes napisał(a):
arhtus napisał(a):a ja tylko zapytałem czy Mr.Tool Cleaner rusza farby olejne....... :D

Yhy, dobra, dobra, jakbyś zapytał, to byś dostał odpowiedź, a spróbuj ją znaleźć na 8 stronach
:roll: :?: :shock: :mrgreen:

W sumie to otrzymałem w tych kilkudziesięciu postach :D dwie interesujące mnie odpowiedzi konkretną, że Mr.Cleaner działa na oleje i drugą, że żre wszystko i tyle chciałem wiedzieć :D
Reszta to dywagacje Kolegów na temat opłacalności zakupu tego preparatu..
Faktycznie przy częstym malowaniu taki zakup może jest średnio opłacalny, ale przy rzadszym korzystaniu z aero uważam, że jeśli jest naprawdę tak skuteczny można nim od czasu do czasu doczyszczać aero, po wstępnym przepłukaniu innymi wynalazkami :D tak sobie to zakładam
arhtus

Postprzez giberes » środa, 27 lipca 2016, 17:35

Ja do codziennego czyszczenia aero używam zmywacza wamodu, ale jak biorę się za dokładne czyszczenie powiązane z rozkręcaniem aerka, wtedy do czyszczenia i płukania biorę Mr. Tool cleaner. On doczyszcza jeżeli czegoś wamod nie ruszył. Sama dysza dostaje kąpiel w cleanerze, natomiast nigdy nie kąpałem i nie będę kąpał całego aerka w chemii. Po takim czyszczeniu używam kropelki lubrykanta do igły aero. Nie wiem jak gunze działa na oleje, bo przesiadłem się na farby typu C po zakupie aerka.
Non omnis moriar, zostanie po mnie parę modeli, które żona wyrzuci.
giberes

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje