Świeżak kontra F-4G Phantom II 1:72 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Świeżak kontra F-4G Phantom II 1:72 Tamiya

Postprzez Tanazg » piątek, 29 lipca 2016, 21:02

Witam
Na wstępie chciałbym podkreślić że jestem nowy na forum jak i w dziedzinie modelarstwa, dlatego wszelkie rady, uwagi i uzasadniona krytyka są mile widziane.
Dzisiaj otrzymałem paczkę z modelem do sklejenia i podstawowym wyposażeniem: klej, 2 farby (wiem że mało ale na początek nie chcę wydawać dużej ilości pieniędzy, jeśli modelarstwo mi się spodoba z czasem będę dokupował brakujące narzędzia) oraz 2 pędzle ( 00 i 2 ).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie zacząłem jeszcze prac bo chcę się zapytać bardziej doświadczonych od czego powinienem zacząć i jak się za to zabrać. Robić po kolei tak jak instrukcja pokazuje czy nie zawsze wyjdzie mi to na dobre?

Na koniec informacja czysto organizacyjna, w tygodniu jestem poza domem więc pracę nad modelem będę wykonywał w weekendy, wtedy też będę starał się pokazywać moje postępy. Ale na pytania itp. będę odpowiadał cały tydzień.
Z góry dziękuję za pomoc.
Tanazg

Reklama

Re: Świeżak kontra F-4G Phantom II 1:72 Tamiya

Postprzez nie_kamil2 » piątek, 29 lipca 2016, 21:31

Tanazg napisał(a):Na koniec informacja czysto organizacyjna, w tygodniu jestem poza domem więc pracę nad modelem będę wykonywał w weekendy, wtedy też będę starał się pokazywać moje postępy. Ale na pytania itp. będę odpowiadał cały tydzień.

Trzeba by to jakoś optymalnie dopasować. Ja z kolei mam zajęte weekendy, ale mógłbym czytać odpowiedzi na pytania w środy między 20:00 a 22:00.
Moze niech się każdy wypowie kiedy ma czas.
nie_kamil2

Postprzez grzegorz75 » piątek, 29 lipca 2016, 21:38

Ja weekendy mam wolne , ale mimo to nie mógłbym czytać odpowiedzi . Natomiast mógłbym czytać odpowiedzi na pytania w każdy poniedziałek i w drugi wtorek miesiąca .
Obrazek
grzegorz75

Postprzez konrad444 » piątek, 29 lipca 2016, 22:00

W weekendy to odpowiedzi czytać nie mam kiedy, ale w co drugą środę miesiąca i może w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca powinnienem móc.
konrad444

Postprzez giberes » sobota, 30 lipca 2016, 17:18

Jeśli chodzi o pomoc i krytykę, to masz przykłady wyżej. Natomiast jeżeli chcesz poznać podstawy, to zerknij tutaj
http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=54707
wiem, że skala nie ta i może przerażać wielkość, ale Kolega opisywał warsztat pod kątem nowicjuszy. Wiem, że to konkurencyjne forum, ale nikt się nie obrazi, bo będziesz czytać w weekendy, kiedy inni nie będą mogli, a jak będą mogli, to wtedy Ty czytać nie będziesz i nikt nie zobaczy :shock:
Non omnis moriar, zostanie po mnie parę modeli, które żona wyrzuci.
giberes

Postprzez Tanazg » sobota, 30 lipca 2016, 17:56

Witam po raz drugi
Z radością ogłaszam koniec pierwszego dnia pracy nad moim modelem jak i ogólnie pierwszego dnia modelarstwa.
Udało mi się złożyć kokpit co było w instrukcji pokazane jako pierwsze.
Obrazek
Już tutaj natrafiłem na pierwszy problem a mianowicie jak wkleić gotowy (wiem że niepomalowany ale niestety farby będę dokupował w przyszłości) kokpit do środka samolotu:
Obrazek
Obrazek
Macie może jakieś rady jak to zrobić najlepiej?
Tanazg

Postprzez GrzeM » sobota, 30 lipca 2016, 19:28

Jednak poczekałbym z wklejaniem dopóki nie pomalujesz. W międzyczasie możesz zająć się wycinaniem, opiłowywaniem i montażem innych części.
GrzeM

Postprzez Tanazg » niedziela, 31 lipca 2016, 16:19

Witajcie po raz kolejny
Dnia dzisiejszego poszedłem za radą bardziej doświadczonego kolegi i zacząłem malować kokpit, niestety na jeden kolor ale kupiłem tylko 2 kolory więc na razie nie mam czym poszaleć.

Tak wygląda kokpit po pierwszej warstwie, maluję bez podkładu gdyż takowego nie mam.

Obrazek
Obrazek

W trakcie pracy nasunęło mi się kilka pytań a mianowicie:
1. Po malowaniu pierwszej warstwy zostało mi trochę rozrobionej z wodą farby czy mogę taką farbę użyć za 1-2 godziny przy malowaniu 2 warstwy?

Obrazek

2. Gdy maluję mam pod ręką szklankę z wodą do czyszczenia pędzla

Obrazek

czy powinienem pędzel moczyć w tej wodzie po każdym nabraniu farby i nałożeniu jej na model czy mam malować ciągle i pędzel zamoczyć w wodzie już po pomalowaniu wszystkich części?
Tanazg

Postprzez Tanazg » wtorek, 2 sierpnia 2016, 18:02

Witam
Za mną pracowity dzień a to jego efekty

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pojawił się jednak problem przy łączeniu na dziobie które jest bardzo widoczne. Jakieś sugestie jak to naprawić?

Obrazek
Tanazg

Postprzez jędrek » wtorek, 2 sierpnia 2016, 19:05

W rzeczywistości "nos" Phantoma nie jest symetryczny, obrazowo napisałbym że lekko "zwisa ku dołowi". Tymczasem u Ciebie jest chyba źle przyklejony bo na ostatnim zdjęciu "patrzy na prawo". Stąd być może niedokładność spasowania. Można to poprawić odcinając nos równo po linii klejenia (czeska żyletka lub inne ostre a cienkie narzędzie). No i naszykuj się że bez wyrównania krawędzi cięcia (np. delikatny papier ścierny rozłożony na płaskiej twardej powierzchni) oraz szpachlówki (np. akrylowej) się raczej nie obędzie.
jędrek

Postprzez Tanazg » wtorek, 2 sierpnia 2016, 19:49

Niestety obawiałem się że bez szpachlówki się nie obędzie, a jako że modelarstwem zajmuję się od niecałego tygodnia to nie posiadam takowej. No cóż będę kontynuował pracę nad modelem a dziób zostawię do korekty do momentu aż wejdę w posiadanie niezbędnych narzędzi. Co mam nadzieję nastąpi przed malowaniem całego modelu.
Tanazg

Powrót do Lotnictwo - warsztat