Impreza roku w Kraśniku ?

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Impreza roku w Kraśniku ?

Postprzez michal.s » czwartek, 10 września 2009, 21:26

Witajcie !

W dniach 9-11 października 2009 roku, w Kraśniku odbędzie się od dawna hucznie zapowiadany:

XIII Ogólnopolski Konkurs Modelarski Kraśnik 2009 :!:

Organizatorzy zapewniają, że nikt nie wyjdzie z pustymi rękami, a nagrody będą nie tylko modelarskie. Mówią prawdę ? Trzeba to sprawdzić :)

Poza tym, sądzimy że to bardzo dobry czas na pierwsze, większe spotkanie forumowiczów. Na imprezie będzie firmowy stolik pwm.org.pl i być może coś na wzór kawiarenki internetowej, by każdy kto nas jeszcze nie zna - miał szansę poznać. Postaramy się rozdać kilka upominków w postaci gadżetów, a może i motor z logiem PWMu przyjedzie ?

Atrakcji zapewne nie zabraknie :!:

Będziecie mieli też szansę poznać kilka osób z administracji, przyjedzie: Wojtek Fajga, Piotr Dmitruk, Portalus, Gienek, Tomek Wnęk, Xenomorph, ja i pewnie ktoś jeszcze się zjawi w ostatniej chwili ;o)

A kogo z Was możemy się spodziewać ?
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Impreza roku w Kraśniku ?

Postprzez Tomasz Frączek » sobota, 12 września 2009, 22:33

Witam szanownych kolegów.
*Komunikat Specjalny dla modelarzy pragnących uczestniczyć w XIII
Spotkaniach Modelarskich Kraśnik (10-11. października.2009).

1. Konkurs odbywa się w Zespole Placówek Oświatowych nr 1 przy ul.
Kościuszki 23 (przy głównej ulicy Kraśnika na trasie Lublin-Kielce).
2. Miejsca hotelowe w Kraśniku można zarezerwować m.in. w hotelach:

- Motel/Restauracja ALTUS ul. Oboźna 30 23-200 Kraśnik
tel. (81) 825-09-08
biuro@motel-altus.pl
http://www.motel-altus.pl

- WOTEL Karczma Myśliwska Grand ul. Lubelska 2 (przy stacji paliw SHELL) ul. Lubelska 2
23-200 Kraśnik
tel. (81) 884-02-00
fax: (81) 884-02-41
grand1@pro.onet.pl

- Hotel IWONA ul. Jagiellońska 14, (obok dworca PKS),
23-200 Kraśnik, tel.(81) 825-21-65
http://www.hotel-iwona.pl
hotel-iwona@hotel-iwona.pl

- Hotel FŁT w Kraśniku
23-200 Kraśnik
ul. Wyszyńskiego 5
tel. (0 81) 825 61 69,

UWAGA - aby zarezerwować miejsca w/w placówkach prosimy przy rezerwacji
podać hasło KONKURS MODELARSKI ( w celu zabezpieczenia miejsc hotelowych
Organizator zarezerwował wstępnie ponad 60 miejsc - aby mogli je
wykorzystać uczestnicy Konkursu muszą koniecznie (!) podać przy
rezerwacji hasło KONKURS MODELARSKI).
3. Gwarantujemy bezpłatne noclegi w szkole na materacach, (koniecznie zabierzcie ze
sobą śpiwór, koc itp.)
4. NAGRODY czekające w redakcji Magazynu Super Model : kolorowa
drukarka laserowa, sprężarki do aerografów, laptop, książki, gadżety
firmowe. To dopiero pierwsza pula nagród rzeczowych!
5. Regulamin i karta zgłoszenia na stronach http://www.kagero.pl,
http://www.pa-lo-ok.prv.pl oraz w najbliższym wydaniu Super Modelu.
6. Najatrakcyjniejsze nagrody czekają na modelarzy, którzy zaprezentują
modele militariów z września 1939 oraz repliki sprzętu wojskowego NATO.
7. Modele Sędziów i Sponsorów będą oceniane przez modelarzy -
uczestników Konkursu.
8. Publiczność będzie oceniała wszystkie modele (uczestników, sędziów i
sponsorów) - Nagroda Publiczności na najatrakcyjniejszy model
Konkursu to aparat cyfrowy.
9. Prenumeratorzy Magazynu Super Model otrzymają zestaw gadżetów firmowych.
10. Podczas Konkursu będzie prowadzona kwesta na rzecz dzieci chorych na
raka, przebywających w Hospicjum im. Małego Księcia.
11. Organizatorzy zapraszają do zwiedzenia placówek muzealnych w Kraśniku.m/n.
- Kampania wrześniowa 1939r.
-Zamki, budowle średniowiecza w wykonaniu dzieći.
-Muzeum pożarnictwa
12. Przy rejestracji modeli możliwość wykupienia gorących posiłków,
kawa, herbata, przekąski gratis.
Pozdrawiam Tomasz F.

Tylko lotnicze francuzy 1:72.
Tomasz Frączek

Postprzez Timi » niedziela, 13 września 2009, 19:22

Możecie się spodziewać niestety* całego rozbitka czyli około 20 osób...

*niestety - bo Włókniarz przegrał półfinał a zawody w Kraśniku i Lublinie pokrywały się z meczami finałowymi, a tak to modelarstwo wygrało...
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez michal.s » środa, 16 września 2009, 18:48

W sobotę o godzinie 16:00, modelarze z pwm.org.pl Modelarstwo z pasją, postarają się w prosty sposób przekazać wiedzę z zakresu fotografii modeli, a przede wszystkim udowodnić, że do dobrej fotografii modeli nie trzeba sprzętu za kilka tysięcy złotych.
Wszystkich chętnych, chcących podszkolić się w tym zakresie, zapraszamy na stoisko pwm.org.pl !
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Chudziutki » piątek, 2 października 2009, 14:14

Witam,

Gorąco zapraszamy do Kraśnika na XIII Konkurs Modelarski!
Część nagród już czeka w naszej Redakcji na najlepszych modelarzy!
Jeśli ktoś nie wierzy w siebie może skorzystać z dodatkowej szansy zdobycia cennych nagród i w naszym stoisku (sobota 10.bm.) wykupić prenumeratę Super Modelu na rok 2010.
To zaledwie 70 PLN za 6 numerów i dodatkowa szansa na zdobycie kompresora do aerografu lub innych równie atrakcyjnych nagród.
Obrazek

Pozdrawiam
Chudziutki

Postprzez shivadog » piątek, 2 października 2009, 14:23

Ja mam pytanie do Chudziutkiego, skoro tak reklamuję prenumeratę SM na 2010, jaka jest szansa, że rok 2009 zamkną 6 numerami SM? (na razie są 3, a mamy październik) Czy znowu w zamian za brakujące numery otrzymam losowo wybraną książkę zalegającą w magazynach?
shivadog

Postprzez Witek » piątek, 2 października 2009, 15:29

Ja też mam pytanie do organizatorów tej imprezy. Dlaczego najatrakcyjniejsze nagrody przeznaczone są tylko dla wykonawców modeli z września 1939 i sprzetu NATO ? Wszak w konkursie bierze udział dużo więcej modeli, które nie mieszczą się w tej tematyce. Śmiało mogę stwierdzić, na podstawie obserwacji choćby ubiegłorocznego konkursu w Lublinie, gdzie było wystawionych około 650 modeli, że większość modeli nie należała do takiego tematu,a w temacie doliczyłem się na podstawie fotek z tej imprezy 90 modeli. Z taką ilością modeli konkurs byłby bardzo mizerny. Owszem II w.ś. była szeroko reprezentowana, ale wrzesień '39 to tylko Polska i Niemcy, a nie Anglia, USA, ZSRR, czy Japonia. W zeszłym roku od Pana Tomasza Frączaka (przepraszam, jeśli przekręciłem nazwisko) dostałem ulotkę zapowiadającą imprezę w Kraśniku. Wtedy wśród kategorii konkursowych były tylko modele z IX 1939 i Nato, pozostałych klas nie było. Widać zorientowano się, że byłoby mało modeli i dołożono resztę. I tak oto większość stała się przystawką do mniejszości. Klasy dołożono, ale nagrody zostały tylko dla wybranych. Oczywiście na konkurs nie jedzie się z zamiarem zdobycia nagrody, ważniejsze jest obejrzenie modeli i spotkanie z ich twórcami, ale takie potraktowanie sprawy może budzić niesmak.
Witek

Postprzez Chudziutki » sobota, 3 października 2009, 12:39

shivadog napisał(a): jaka jest szansa, że rok 2009 zamkną 6 numerami SM? (na razie są 3, a mamy październik)

Niedługo w sprzedaży będzie dostępny 4 numer. Do końca roku wyrobimy się jeszcze z dwoma ;o)
Chudziutki

Postprzez shivadog » sobota, 3 października 2009, 12:55

Chudziutki napisał(a):Niedługo w sprzedaży będzie dostępny 4 numer. Do końca roku wyrobimy się jeszcze z dwoma

Trzymam za słowo, będzie 6 to pewnie wezmę prenumeratę na przyszły rok, podobnie z Militariami.
Jestem ciekaw czy uraczycie też specjalymi Militariami lotniczymi, lub jakimś ogólnowojskowym tematycznymi, po cichu liczyłem trochę, że będą co jakiś czas podobne do numeru o Norwegii, który był moim zdaniem najciekawszy.
shivadog

Postprzez Tomasz Frączek » niedziela, 4 października 2009, 22:36

Witek napisał(a):Dlaczego najatrakcyjniejsze nagrody przeznaczone są tylko dla wykonawców modeli z września 1939 i sprzetu NATO ? Wszak w konkursie bierze udział dużo więcej modeli, które nie mieszczą się w tej tematyce.
... .
Twoja opinia jest godna przemyślenia - rozważymy na ile jest to słuszny wniosek a na ile podsycane jesienną depresją malkontenctwo :-> .
Na pocieszenie mogę zapewnić, że "mniej atrakcyjne" nagrody przewidziane dla modelarzy biorących udział w innych kategoriach i tak są o wiele bardziej atrakcyjne od nagród jakie można zdobyć na wszystkich konkursach w Polsce razem wziętych. Poza tym mniej czy bardziej atrakcyjna nagroda to rzecz względna - dla mnie najatrakcyjniejsza ze wszystkich nagród byłaby drukarka laserowa bo takiego urządzenia mi brakuje a dla kogoś innego najatrakcyjniejszy może być kompresor czy obraz marynistyczny.
Od początku zamierzaliśmy docenić wszystkie kategorie a z uwagi na to, że w tym roku przypadają ważne dla naszej historii rocznice uznaliśmy, że docenimy przede wszystkim tych modelarzy, którzy uczczą te rocznice w najlepszy dla nas modelarzy sposób. Nikt się" "po drodze nie połapał" tylko od początku dawaliśmy premię tym, którzy sięgną po modele militariów związane z naszą historią. Skoro już mowa o historii to zapomniałeś, że 3 września 1939r. do wojny przystąpiły Anglia i Francja (i tak się zaczęła wojna siedząca na froncie zachodnim), a 17 września do Polski wkroczyły wojska sowieckie. Dla mnie to przeoczenie jest tak samo niesmaczne jak dla Ciebie fakt, że w tym wyjątkowym roku promujemy ważne dla nas Polaków wydarzenia.
Modelarze, którzy nie wezmą w tych kategoriach udziału nic nie stracą, bo nagród jest zdecydowanie więcej niż sądzisz. Nie powiem, że starczy dla wszystkich ale z pewnością starczy dla wszystkich najlepszych!
Jednak nie nagrody są tutaj najważniejsze o czym bardzo słusznie napisałeś - szansa na ciekawe spotkania i wrażenia z oglądania modeli to jest to po co warto przyjechać do Kraśnika.
Zapraszam!!!!!

Tomek Frączek i Company
Pozdrawiam Tomasz F.

Tomasz Frączek

Postprzez Michał W. » poniedziałek, 5 października 2009, 07:45

Tomasz Frączek napisał(a):...
...

Jeżeli te informacje nie były wcześniej nigdzie publikowane, bądź rozgłaszane pomiędzy bracią modelarską, to ja niestety też przychylam się do zdania Witka. Nasze rocznice - rocznicami. I tak roztrząsa się przy okazji tych rocznic wiele drażniących historycznie faktów, ale tu chodzi o konkurs. Ma on chyba wyłonić najlepszy warsztat. Chyba, że najlepszy warsztat w każdej z kategorii. Ale i nagrody powinny być sprawiedliwe. Tak przynajmniej ja rozumiem zdrową konkurencję. No chyba że kolega niefortunnie użył wyrażenia najatrakcyjniejsze, a później zapewniał, że i pozostałe kategorie są nagradzane najatrakcyjniejszymi "fantami". To tyle jesiennych malkontenckich wynurzeń...
POZDRAWIAM!
Bardzo lubię chodzić do pracy, ale czekanie 8 godzin na wyjście do domu to już przesada... H.A.
Michał W.

Postprzez Tomasz Frączek » poniedziałek, 5 października 2009, 23:30

Ze względu na duże zainteresowanie modelarzy konkursem w Kraśniku zabrakło zarezerwowanych miejsc w hotelach, ALTUS, IWONA i GRAND. Razem 52 miejsca zostały już zajęte przez modelarzy. Dlatego też została uruchomiona rezerwa w hotelu pracowniczym FŁT Kraśnik, tel. 81 825 61 69. Przy rezerwacji prosimy podać hasło "KONKURS MODELARSKI". W razie problemów proszę o kontakt telefoniczny z Tomkiem F. 691 377 763
Są jeszcze wolne bezpłatne miejsca w szkole na miejscu konkursu, (materace wojskowe) Koce lub śpiwory własne.
Dodatkowo przyjmujemy zapisy na dwudniowe wyżywienie w cenie 30zł w tym jest: sobota - obiad i kolacja, niedziela - śniadanie i obiad. Razem cztery posiłki
Pozdrawiam Tomasz F.

Tomasz Frączek

Postprzez GrzegorzS » wtorek, 6 października 2009, 05:31

Michał W. napisał(a):
Tomasz Frączek napisał(a):...
...

Myślę, że wszelkie komentarze do tego punktu regulaminu są nie na miejscu. Postaram się to pokrótce wyjaśnić w punktach:
1. Z tego co pamiętam, to od samego poczatku tych informacji o Konkursie tak na forach jak i w Super Modelu organizatorzy wyraźnie zaznaczali o właśnie takim przydziale nagród
2. Myślę, że organizatorzy zawsze mają prawo do rozdysponowania nagród według własnego regulaminu, bo to ich konkurs
3. Nie widzę niczego złego w jednorazowej próbie zwłaszcza w obliczu wspomnianych rocznic na specjalny ukłon w stronę miłośników polskiego i NATO-wskiego sprzętu - w końcu niezbyt często jest do tego okazja
4. Znowu zaczyna się typowe utyskiwanie nawet jeszcze przed rozpoczęciem rozdawania nagród na ich zasadność
5. Wszyscy powinni być wdzięczni organizatorom, że udało im się zgromadzić tak wspaniałe nagrody, wyjątkowe jak na konkurs modelarski
6. Tak w ogóle to nie wybieram się na ten konkurs, jako zawodnik (jestem za słaby), ale nie wykluczam, że jako widz postaram się zajrzeć. Choćby po to, żeby zobaczyć uśmiechnięte miny nagrodzonych
7. Taka formuła konkursu z takimi nagrodami w tych dziedzinach umożliwia przygotowanie nowych modeli tylko na ten konkurs - czasu było sporo. Nawet miłośnicy innych czasów niż preferowane mogli się wykazać.
8. Warto zastanowić się, że może taki właśnie był wymóg sponsorów konkursu, aby postawić na te kategorie. Organizatorzy mogli nie mieć za dużo do powiedzenia.
Z szacunkiem dla wszystkich
Grzegorz S.
GrzegorzS

Postprzez waran » wtorek, 6 października 2009, 11:29

Grzegorz nic dodać nic ująć ,moje odczucia co do hm.problemu rozdysponowania nagród są takie same,zamiast się cieszyć że Kraśnik może być jedną z lepszych imprez ,że spotkają się dobrzy modelarze którzy będą, mam nadzieję wzorem do tych dopiero zaczynających modelarskie hobby ,znowu szukanie dziury w całym
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Tomasz Frączek » wtorek, 6 października 2009, 19:09

Witam.
Współrzędne GPS na Zespół Placówek Oświatowych Nr1. Dawana SP Nr1. Ul. Kościuszki 25
Dostałem sygnał żeby zamieścić współrzędne GPS na miejsce spotkania modelarskiego, czyli konkursu jaki jest zaplanowany w Kraśniku br.
E 22°12'53.73''
N 50°55'12.21''
Mamy nadzieję że namiar pozwoli tym co posiadają odpowiedni sprzęt nawigacyjny bezproblemowo trafić na spotkanie.
Pozdrawiam Tomasz F.

Tomasz Frączek

Następna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea