Ki-61-II Kai early 1/48 RS Models

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ki-61-II Kai early 1/48 RS Models

Postprzez walterek » poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 20:47

No to i ja mam swojego Hiena i pozwolę się dołączyć :)

To wczesna wersja II, już wydłużona, ale jeszcze z garbem za kabiną. Model pojawił się na rynku chyba w ubiegłym roku czyli całkiem niedawno, a ja postaram się go zrobić prosto z pudła, jedynym dodatkiem będzie notowanie (no może jeszcze zamienię mu szklarnię na wydmuszkę.

Dupełko:
Obrazek

Plastik ciemnopiaskowobrązowy, o matowej, lekko chropowatej powierzchni (niestety), czego chyba nie udało się uchwycić na zdjęciu
Obrazek

Wnęki podwozia zdecydowanie głębsze niż u Hasegawy
Obrazek

ale jedno koło do poprawy (może wymienię z II Kai late...):
Obrazek

No i na deser malowanie. RS Models załącza kalkomanie do trzech samolotów: dwóch Hienów Fussa (nr 10 i 17) oraz z jednostki treningowej w Akeno. W sumie srebrne nudy... Szukam innych malowań - pomożecie?

Obrazek
pozdrawiam

walterek
---
na stoliku w 1/48:
J2M3 Raiden z bocznym działkiem
walterek

Reklama

Re: Ki-61-II Kai early 1/48 RS Models

Postprzez zegeye » poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 23:09

Nie ma innych malowan. Nawet te co masz są raczej teoretyczne.... To wersja przejściowa... I pomimo że są informacje jakoby były używane w jednostkach to foty takowego nie widziałem. Jedynie zdobycznego egzemplarza po wojenne.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez HubertKendziorek » wtorek, 23 sierpnia 2016, 09:57

Super :)
Materiału fotograficznego faktycznie niewiele i raczej z USA, ale co nieco jest:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Source: Famous Airplanes of the World, No 17 1989-7 Army Type 3 Fighter Hien, only for discussion.

Jeżeli nie gustujesz w schematach SF - wybrałbym jeden z tych.

Powodzenia, będę kibicować.

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez zegeye » wtorek, 23 sierpnia 2016, 12:46

No właśnie to są fotki powojenne. Samolot został tak ''wymalowany'' na tzw display.... czy ma to coś wspólnego z realnymi jednostkami.... Bóg raczy wiedzieć :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez HubertKendziorek » wtorek, 23 sierpnia 2016, 13:12

Tak tak, powojenne i jak napisałem, zrobione w Stanach.
Zdjęcia tego z kanji na ogonie paradoksalnie wydają się ciekawsze - oznaczenia raczej nie w 100% oryginalne (np. brak pasów szybkiej identyfikacji na natarciach skrzydeł, kołpak), ale w Emblems of the Rising Sun Petera Scotta (wyd. Hikoki Publications 1999) jest taki profil i opis:

Obrazek
Only for discussion

Pozostawałaby jeszcze kwestia oznaczenia na ogonie - chyba trzeba by samemu wydrukować na czystej kalkomanii.

Pozdrawiam
Hubert
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez walterek » wtorek, 23 sierpnia 2016, 20:51

Dzięki za odpowiedzi. No właś nie zdjęcia tego hamerykańskiego Hiena do mnie nie mówią, niestety. Wygląda, że na razie wygrywa malowanie z Akeno, też jednolite...
pozdrawiam

walterek
---
na stoliku w 1/48:
walterek

Postprzez walterek » wtorek, 23 sierpnia 2016, 23:06

Znalazłem chwilę na przejrzenie swojej dokumentacji pod kątem tejże Jaskółki i znalazłem zielone malowanie z 59 Sentai stacjonującego na Okinawie z maja 1945 roku (pokazane w Aircam Aviation i starym FAOTW z 1976 roku)

Obrazek

Wspomina też o nim Nick Millman na swoim blogu Aviation of Japan powołując się na toż samo źródło czyli Aircam Aviation.

Niestety - zdjęć brak...

Co o tym sądzicie?
pozdrawiam

walterek
---
na stoliku w 1/48:
walterek

Postprzez zegeye » środa, 24 sierpnia 2016, 08:21

Sądzę że to źródło (Aircam) pochodzi z 71 roku :D Sam ten fakt powinien już nas od tego odsuwać na dość znaczną odległość. Zresztą Nick nie napisał że to malowanie jest prawdopodobne a tylko, że model odwzorowuje profil wymalowany w tym wydawnictwie. A więc wyszedł z tego tematu dość bezpiecznie ;o) Właśnie o tym pisałem wcześniej. Nie ma zdjęć. Są tylko informacje (a w zasadzie wzmianki) o tym gdzie ewentualnie użyto tych samolotów. Było ich niewiele... Wszystkie te kolorowanki które możesz znaleźć (w naszym wydawnictwie AJ-Press również) są jak dotąd raczej SF. ...

PS. Fajnie by było znaleźć choć jedną ''bojową'' fotkę tej wersji :-/
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez walterek » środa, 24 sierpnia 2016, 09:52

Masz słuszność.

A o bojowych zdjęciach tejże jaskółki to tylko pomarzyć możemy, niestety :(
pozdrawiam

walterek
---
na stoliku w 1/48:
walterek

Postprzez HubertKendziorek » środa, 24 sierpnia 2016, 16:33

Tu jest masa fotografii tej wersji Jaskółki, także malowanie IJA Green, z tym że oczywiście powojenne zdjęcia, więc i malowania najpewniej fikcyjne. Ale sama strona - dla mnie rewelacja.

http://dansa.minim.ne.jp/CL-Ki61.htm

Pozdrawiam
Hubert
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez zegeye » czwartek, 25 sierpnia 2016, 09:06

Kendzior napisał(a):Tu jest masa fotografii tej wersji Jaskółki, także malowanie IJA Green, z tym że oczywiście powojenne zdjęcia, więc i malowania najpewniej fikcyjne.

To jest strona dokumentująca historię tego samego samolotu. Na fotkach widzimy jeden i ten sam egzemplarz wystawiany przez amerykanów najpierw na lotnisku japońskim a potem w Stanach. No pomalowanie tego egzemplarza w barwach 244 kokutai to już niezła jazda :D ale nastąpiło to w 1980 roku...więc malowanie to jest fikcyjne bez dwóch zdań :mrgreen:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez walterek » czwartek, 25 sierpnia 2016, 11:35

No i wygląda na to, że za najbliższe i najbardziej wierne oryginałowi (o ile nie za oryginalne) możemy uznać malowanie z czerwoną 17 na ogonie.
Wszystko inne późniejsze dla tego egzemplarza to fikcja.
Inne malowania Ki-61-II Kai early nie mają potwierdzenia w żadnej znanej fotografii, możemy jedynie domniemywać, że takowe istniały na podstawie wspomnień lub przez analogię do wyglądu innych samolotów będących wówczas na stanie jednostki (tyle, że to już jest hokus-pokus).

Z zielonego kamuflażu, który pokazałem wcześniej, zastanawiam się skąd Ward wziàł informację o niebieskim pasie namalowanym z przodu kadłuba. To w końcu oznaczenie indywidualne, nieczęsto w Japonii spotykane.
pozdrawiam

walterek
---
na stoliku w 1/48:
walterek

Postprzez HubertKendziorek » piątek, 26 sierpnia 2016, 10:17

walterek napisał(a):Z zielonego kamuflażu, który pokazałem wcześniej, zastanawiam się skąd Ward wziàł informację o niebieskim pasie namalowanym z przodu kadłuba

Moim zdaniem wziął ją z głowy, czyli z niczego :).

Pozdrawiam
Hubert
HubertKendziorek

Ukraina

Powrót do Lotnictwo - warsztat