Jak odpowiednio zrobić preshading?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak odpowiednio zrobić preshading?

Postprzez potez » piątek, 2 września 2016, 23:32

Aceton do mycia aerografu po malowaniu mozesz uzyc. Do c lejesz żółtą zakrętke tamiyi albo thinnery gunze z żółtą (z opózniaczem), niebeieską (zwykły) albo pomarańczową ( z przyspieszaczem schnięcia) etykietką. Czysty aceton jest niebezpiecznie agresywny w stosunku do polistyrenu
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez gryzoń » sobota, 3 września 2016, 10:20

Ja wiem o tym(chociaż stosowałem aceton i nigdy nie miałem problemów, no ale nieważne) ale sam pisałeś że jak będe stosował laquid thinner(ten z żółtą nakrętką) to wyjdzie mi czarne i cały preshading do kitu. Tak pisałeś.
gryzoń

Postprzez gryzoń » sobota, 3 września 2016, 13:02

Czy tak jest lepiej?

Obrazek

Obrazek
gryzoń

Postprzez potez » sobota, 3 września 2016, 18:01

Napisalem ci, ze jezeli dasz zbyt duzo farby mocno rozcienczonej, czyli polejesz po poprzednich warstwach nakładaąc mokrą warstwe farby to ci wyjdzie spod spodu najciemniejszy pigment, bo rozpusci sie wszystko az do plastiku. Tak dzialaja wszystkie lacquer thinnery.

Na tych zdjeciach nieweiele widac poza tym, ze nie skleiles równo wlotow powietrza i masz na nich jakies monstrualne szwy. Jesli tobie odpowiada cieniowanie jakie wyszlo to jest dobrze 8-)
Czarny na pewno nie przebija spod spodu,mtyle mozna powiedzieć...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez gryzoń » sobota, 3 września 2016, 18:19

No dobrze ok teraz rozumiem. Wloty powietrza są chyba dobrze sklejone, a co do szwów na ich wlotach to są, masz racje, próbowałem to szpachlować i szlifować ale nie dało rady.

Co do końcowej oceny to liczyłem na czyjąś ocene , ale skoro piszesz że czarne nie przebija no to chyba tragicznie(oprócz tych szwów) nie jest.
gryzoń

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje