Su-25M1 "Pixelioza Pospolita" Trumpeter 1:32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Su-25M1 "Pixelioza Pospolita" Trumpeter 1:32

Postprzez KRL » poniedziałek, 5 września 2016, 19:43

Nie często pokazuje swoje warsztaty więc czas na poprawę i warsztat.

Tym razem postanowiłęm sięgnąć po statek powietrzny z za wschodniej granicy, model nie często spotykany na naszym fórum a szkoda.
Nie należy do nadzwyczaj urodziwych jednak z pewnością jest ciekawy.

Su-25 pochodzi ze stajnii Trumpetera - model bardzo przypomina jakością wykonania A-6 który moim zdaniem jest najlepszym modelem tej firmy w skali 1:32.

Obrazek

Modelu zdecydowanie nie polecałbym początkującym modelarzom - jest dość skomplikowany w budowie posiada blisko 900 cześci!!!
Dość skomplikowaną budowę kadłuba a co za tym idzie także podział elementów nie należy do prostych.
Sam kadłub to dwie połówki jednak dodatkowo mamy tu gondole silników skłądajace się z dwóch połówek każda plus klapy zamykające od dołu i klapy awioniki itd.

Ogólnie model jest wymagający linie podziału są ładne a mnóstwo nitów zapowiada sporo pracy za którą nie przepadam - rycie linii podziału i nitów to dla mnie coś co robię z konieczności.

Model posiada bardzo ładne detale i masę uzbrojenie - jest z czego wybierać ramek z uzbrojeniem jest 10!!!
Podobnie wygląda kwestia z elementami przeżroczystymi także jest ich cała massa.
Do modelu dokupiłem kilka detali żywicznych, rurki pitota od Mastera i blaszki Edka.

Zestaw fabryczny pozwala na wykonanie czterech wersji kamuflażu - jeżeli ktoś posiada starszą wersje były tam kalki jedynie do trzech wersji - teraz producent dodał parę kalkomanii.

Ponieważ lakierowanie to moja ulubiona część warsztatu modelarskiego postanowięłm sobie nie co skąplikować życie i wykonać kamuflaż Ukraiński Blue 08, 38 lub 40 jeszcze decyzja nie zapadła a różnica polega jedynie na numerze bocznym.

Tyle w kwestii wstępu i opisu zestawu co w pudełku piszczy zobaczycie poniżej:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Z bliska:

ObrazekObrazek

Na koniec coś w materii planów, otóż po dokłądnych oględzinach przyjąłem wizję że tym razem model będzie przedstawiał samolot prawie że wprost od lakiernika.
Jak zobaczycie fotki mało jest Ukraińskich Pixelek z widocznymi śladami eksploatacji - więc nie ma sensu kombinować.
Samo maskowanie będzie dostatecznie skomplikowane i zajmie mi pewnie ok dwóch dni roboczych więc zabawy będzie dostatecznie dużo.

Całość ma wyglądać tak:

Obrazek

Jak ktoś woli wersję obrazkową to proszę:

Obrazek

Kalki oczywiście dokupiłem osobno.
W kwestii kolorów będę używał oczywiście produktów z "wlasej stainii" tym bardziej że firma była dostawcą oryginalnych powłok na te żaby.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

Re: Su-25M1 "Pixelioza Pospolita" Trumpeter 1:32

Postprzez KRL » wtorek, 6 września 2016, 21:37

Czas wystartować.

Mimo niezwykle napiętego dnia pracy zarówno wczoraj jak i dziś nie pozostawiłem żabki w zapomnieniu i co nie co dałem radę poskłądać.

Jednak zacznę od usprawiedliwienia fotki wykonuję chwilowo telefonem. Więc jakosć pozostawia sporo do życzenia a i moje kombinacje przy zgrywaniu zawartości do kompa sprawiły że ostało mi się jedno zdjęcie kabiny.

Jak tego dokonałem nie wiem sam.

Kabina - dość prosta i łatwa do zrobienia kolor dobrany pod blaszki Edka - niestety pierwszy raz mam sytuację gdy blaszki od Edka nie pasują do wnętrza kabiny wszystko trzeba docinać i korygować wygląda to tak jakby nie były dopasowane wielkością do wnętrza kabiny.

Jakoś opanowałem tą kwestię i kabina na tą chwilę prezentuje się tak:

Obrazek

Dodam że gdybym zamierzał wykonać kabinę otwartą użyłbym kabiny żywicznej jej jakość jest zdecydowanie lepsza, ja zamierzam tym razem zamknąć wszystko co jest możliwe, chcę mieć czystą bryłę samolotu.
Jedyne nad czym się zastanawiam to mechanizacja skrzydła ale to rozważę jak dotrę do tego punktu.

Tym czasem poskłądałem silniki i kanały dolotowe które od razu wyszpachlowałem na szwach i położyłem biały podkłąd tak by ułatwić sobie dalsze prace.

Obrazek

Złożyłem też wnęki podwozia głównego oraz wnękę podwozia przedniego.

Obrazek

Na koniec dnia wziołem się za skłądanie gondoli silników, chcę te elementy wykonać od razu na gotowo, Przed wklejeniem tych elementów w kadłub muszę wykonać szpachlowanie, wycinanie i odtwarzanie wszelkiej maści nitów i linii podziału.

Na tym etapie będzie to łatwiejsze do wykonania - póżniej manipulowanie modelem będzie utrudniało te czynności.
Starałem się skleić wszystko możliwie równo - używam kleju Tamki Extra Thin.
Dodam że na tym etapie wszystkie części po wycięciu z ramek i oszlifowaniu pasuję do siebie idealnie.

ObrazekObrazekObrazek

Na dzień dzisiejszy tyle, oczy już mnie tak bolą że mimo chęci nie dam rady nic więcej zrobić - następne prace dopiero w weekend.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez KRL » sobota, 10 września 2016, 18:07

Ruszam z pracami przy żabce.

Na początek praca nad zamknięciem luków po obu stronach kadłuba są tam po dwa dość duże luki.
Walka była naprawdę ciężka mnóstwo docinania, szlifowania i pasowania - Trumpek dostał wiele cierpkich słów a na końcu WIELKIE przeprosiny.

Rutyna to coś co potrafi naprawdę zniszczyć pracę i nie tylko. Okazało się że na siłę próbowałem dopasować klapy które w instrukcji były oznaczona jako klapy które stosuje się w momencie gdy zamierzamy wykonać luki otwarte.
Przy lukach zamknietych należy wykorzystać inne części. :) Já zorientowałęm się po dopasowaniu wszystkich klap i wklejeniu dwóch po stronie prawej.

Co ja mogę powiedzieć (napisać) dopasowanie nie tych części zajęło mi prawie trzy godziny ale pasują jak by stąd były a ja dorobiłem sobie teorię że to w ramach ćwiczeń i szkolenia. wink4

Obrazek

Kolejny krok to kabina + wnęki podwozia przedniego. Oczywiście po wcześniejszym oszlifowaniu i spasowaniu połówek do siebie.

Obrazek

Obrazek

Nie co bliżej:

ObrazekObrazek

Mimo iż starałem się jak najlepiej złożyć połówki zarówno kadłuba jak i gondol silników to jednak szpachlowania a co gorsza obrabiania linii podziałów i nitów bedzie BARDZO DUŻO.

Wspomniane linie podziału i szwy na całej długości elementów powodują że szpachlowanie i rycie linii bedę wykonywał na raty, zacznę od delikatnego zakrycia szwów a w dalszej części szpachlowanie nie co szersze tak by wyrównać powierzchnie. Nie chcę mieć na kadłubie schodków.

Delikatniej jest tak:
ObrazekObrazek

Szerzej wygląda tak:

Obrazek
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez xmald » niedziela, 11 września 2016, 12:24

Jeden z nielicznych odkurzaczy, które kiedyś popełniłem - jakieś 20 lat temu czeski short-run w skali 48 pomalowany sprayem, pamiętam że blaszki zostawiłem w naturalnym kolorze bo mi się tak podobało... ;o)
Taka dygresja - jeśli chodzi zaś o twój model to zapewne będzie zjawiskowo, choć malowanie które wybrałeś na pewno przetestuje cierpliwość podczas maskowania ;o)
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez KRL » niedziela, 11 września 2016, 16:20

Do wyklejania przygotowuję się już jakiś czas więc zapas cierpliwości mam jak myślę wystarczający na cały model. :)

Tym czasem dłubaniny ciąg dalszy czyli szlifowanie, szpachlowanie, szlifowanie i tak do dkutku.
Oczywiście przed tymi czynnościami delikatnie pogłębiłem linie podziałów i nity by łatwiej się póżniej je obrabiało.

Na początek po trzy krotnym nakładaniu i szlifowaniu szpachli wygląda to tak:

Obrazek

Początek długiego rycia linii podziałów i nitów.

Obrazek

Tu dodam że wszystkie linie ryję szpikulcem a w zasadzie dwoma jeden ostry drugi lekko przyszlifowany.

Ciąg dalszy zabawy z liniamii podziału - ogólnie rycie linii zajęło mi pełną dniuwkę na etacie

ObrazekObrazek

Na koniec rewizja czyli nałożenie na miejsca obróbki szpachli i rycia linii pokładu tak by sprawdzić czy wszystko wygląda dobrze i czy nie brakuje gdzieś nitów i linii.

ObrazekObrazekObrazek

Pozostało jeszcze kilka miejsc do poprawki - jednak to będę robił przed nałożeniem podkładu na całość i tak mam przed sobą jeszcze sporo sklejania, szpachlowania i szlifowania.
Mogę jednak uznać że z najgorszej jak dla mnie pracy już wyszedłem teraz jest już z górki.

Wklejam gondole w kadłub - elementy pasują bez zastrzeżeń drobna obróbka szlifierska i elementy są na miejscu.

Obrazek

Zaczyna w końcu wyglądać to jak samolot, gondole wklejone czas na statecznik pionowy.

ObrazekObrazek

Dziś dałem radę skleić jeszcze skrzydła i usterzenie poziome - wybrałem wersję z otwartymi slotami i uchylonymi klapami. W tej sytuacji stery wysokości także będą uchylone.

Obrazek

Na dzień dzisiejszy jeszcze pewnienie koniec postaram sie skleić jeszcze pylony i inne drobne dodatki.
Skrzydł nie będę jeszcze wklejał wygodniej będzie mi wykonać szpachlowanie łączeń gondol silników z kadłubem i łączenia usterzenia pionowego z kadłubem.

Skrzydła wkleję po zakończeniu tych operacji.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez schibur » wtorek, 13 września 2016, 23:18

Już od dłuższego czasu obserwuję Twoje modele- wykonujesz je w stylu, który lubię najbardziej :) A tutaj zapowiada się niezwykle ciekawe malowanie, także zasiadam i czekam na dalsze efekty! :)
schibur

Postprzez KRL » sobota, 17 września 2016, 18:06

Pięć dni przerwy od sklejania to dość długi czas rozpoczynam więc od dokłądnych oględzin modelu.

W zasadzie podstawowe części kadłuba mam już sklejone zrobiłem także skrzydła i stateczniki poziome jednak jeszcze nie wklejałem tych elementów by ułatwić sobie szpachlowanie i wycinanie szpachli.

Tak więc kolejny rozdział to szpachlowania i szlifowanie odsłona druga.

Tym razem miejsca łączenia gondol silników i statecznika pionowego.

ObrazekObrazek

Po obróbce części wyglądają tak:

Obrazek

Czas na wklejenie pozostałych części zaczynając od skrzydeł po usterzenie i resztę gadzetów.
klapy silników, wszelkiej maści antenki, chwyty powietrza itd.

Elementy ogólnie wymagają wczęśniej standardowej obróbki ale spasowane są wzorowo.
Należy zwrócic uwagę na skrzydła przy tej wielkości elementów trzeba je bardzo dokładnie zabezpieczyć po wklejeniu by podczas schnięcia nie zmieniły położenia. Na koniec pylony po cztery na skrzydło choć jest możliwość instalacji pięciu pylonów.

Poprawiłem ostatecznie linie podziału i nity.

Model w zasadzie mam już gotowy do podkładowania i lakieorwania na tą chwilę wygląda to tak:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Czas na przygotowanie elementów do podwieszenia przy tym samolocie i tylu pylonach zapełnienie ich to podstawa.

Odpowiednie dobranie uzbrojenia tak by można było potwierdzić taką konfigurację to ważna sprawa, przeszukałem sporą ilość fotek Ukraińskich Su-25 i znalazłem konfoigurację która pasuje mi do tego samolotu a co ważne była w użyciu.

- zbiorniki PTB 1150 x 2
- B-17L x 2
- UB-8M1 x 4
Nie wykluczam także zainstalowania piątego pylonu na skrzydła i podwieszenia tam R-60R - podobno dość często bywają podwieszane.

Obrazek

Teraz czas na nogi.

Obrazek

Muszę przyznać że to pierwszy model Trumpka z tak ładnie wykonanymi goleniami metalowymi.
Na koniec pasowanie oszklenia i czas wysyłać model nna lakiernię.

Obrazek
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez KRL » niedziela, 18 września 2016, 11:16

Żabka wylądowała na lakierni.

Początek to jak zwykle dokładne odmuchanie modelu i przemycie zmywaczem tak by odtłuscić wszystkie elementy.
Na koniec podkład tym razem nie używam podkładu modelarskiego a podkładu Epoxydowego 2K - podkłąd to PPG DP40.

Wybrałem ten produkt ponieważ na modelu bedzie mnóstwo oklejania i maskowania a ja nie lubię niespodzianek z brakiem adhezji więc dla bezpieczeństwa wybrałem podkłąd epoxy - dodatkowo zależy mi na bardzo cienkiej warstwie ze względu na ilość kolorów nie chcę zalać sobie zbyt mocno linii podziału.

ObrazekObrazek

Może paść zarzut w moją stronę że używam w warsztacie produktów nie znanych innym więc podglądający warsztat nie mają możliwości nic z niego wyciągnąć dla siebie. To fakt korzystam z produktów nie modelarskich a z linii CR (Car Refinish).
Zapewniam że wszystkie produkty są dostępne na rynku choć nie sądze byście chcieli z nich korzystać to jednak nie pokazuję tu nic czego nie da się kupić a ceny zwykle są znacznie atrakcyjniejsze niż to co modelarze płacą za standardowe produkty modelarskie.
Jeżeli ktoś będzie chciał spróbować zapewne bez większych problemów znajdzie te produkty na rynku jak będziecie mieli pytania w kwestii ich używania chętnie służę pomocą.

Ok, teraz czas przyjrzeć się efektowi jaki chcę osiągnąć.
Model będzie potrzebował aż sześciu kolorów z czego tylko jeden jest używany na końcówki statecznika i parę innych miejsc reszta czyli pięć kolorów pokrywa większą część samolotu.

Kolory to:

FS 36300
FS 16231
FS 26493
FS 25042
FS 35237
FS 36187

Obrazek

Zaczynam od PS jednak wykonuję go tylko w określonych miejscach gdzie widoczny jest pierwszy kolor który będę nakładał.
Zaczynam od koloru dominującego (czyli tego który pokrywa większą część samolotu FS26493.

Obrazek

PS u mnie jak zwykle wykonany grubszą kreską nie lubię bardzo cienkich kresek wyglądają one jak Wash a nie PS (oczywiście to moja opinia i mój sposób) jezeli ktoś zdecydowanie woli drobną cieniutką kreskę w liniach to já nie widzę problemu.
Tu jednak mam w pamięci fakt że przy tylu kolorach nie można zbyt mocno zalewać linii by było jak na końcu zrobić washa.

Lakiery mieszam z Tone Controlerem bym nie musiał ich bardzo rozcieńczać já lubię nakłądać na model farbę nie rozcieńcalnik mieszam tak farbę z TC by osiągnąć odpowieni poziom krycia przy jednej warstwie ułatwia to i przyśpiesza pracę.
TC także kupicie bez problemu w mieszalnii Sikkens ma to symbol 0700 w mieszalni PPG T490.
Całość rozcieńczam Sikkens Activator WB jest to doskonały rozcieńczalnik do produktów WB można bez problemu stosować z farbami Tamiya WB i Gunze seria H.
Rozcieńczalnik ten zawiera Activator co bardzo przyspiesza proces odparowania i schnięcia przy okazji jest produktem WB a więc zapach jest ledwo wyczówalny.

Obrazek

Teraz czas na pierwszy kolor aplikuję go prawie na cały model.

ObrazekObrazek

Tyle na tą chwilę biorę sie za dalsze prace które mam nadzieję zrelacjonuję wieczorem.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez KRL » niedziela, 18 września 2016, 15:32

Tym czasem jade z relacją by nie robić laboratów wieczorem.

Kolejny krok to oklejenie spodu i tryśnięcie kolorem FS35237.

ObrazekObrazekObrazek

Chwila schnięcia i zdejmujemy maskowanie.
Dół gotowy:

ObrazekObrazek

Czas na zabawę z pixelami, tym razem sięgam po folie samoprzylepną kupioną w sklepie dla artystów - wybieram folie cienką.
Świeżym ostrzem wycinam kształty kwadracików starajac się wcześniej wymieżyć wielkość wybierając miejsca na modelu np. długość od klapki do klapki czy od linii do linii.

Obrazek

ważne by nie nacinać za daleko więc używam do tego linijki kątowej można też używać ekierki.

Obrazek

Nie ukrywam takie wycinanki wymagają wprawy já doświadczenia nabrałem bawiąc się przez wiele lat w airbrush ale nie jest to nic czego nie można się nauczyć więc wystarczy odrobina samo zaparcia i cwiczenia.
Wycinanie polecam robić na czymś twardym já wykonuję to na szkle.

Czas na kolor tym razem FS25042

ObrazekObrazek

Dziś przewiduję pracę do 20.25 więc może jeszcze jeden kolor położę z drugiej strony idzie mi nad zwyczaj dobrze by nie zapeszyć.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Atlis » niedziela, 18 września 2016, 20:12

KRL, ten Tone Controller to to samo co Transparator Jimeneza?

Gdzie kupić TC w ilościach mniejszych niż na wiadra?
Atlis

Postprzez KRL » niedziela, 18 września 2016, 20:33

Atlis napisał(a):KRL, ten Tone Controller to to samo co Transparator Jimeneza?

Gdzie kupić TC w ilościach mniejszych niż na wiadra?

W zasadzie w mieszalni powinni sprzedać ci 100ml a biorąc pod uwagę że koszt 1000ml to ok 160zł cena za taką ilość jak za lepszą farbkę modelarską a ilość kilka razy większa.

Mój kumpel z Wałbrzycha poszedł do mieszalnii PPG i dali mu 50ml za free.

Co do Transparatora - sprawdzę i dam ci zanć o ile pamiętam jest taki produkt w Lifecolor czy jak to się tam nazywa.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Atlis » niedziela, 18 września 2016, 20:45

http://www.migjimenez.com/en/acrylic-co ... 60-ml.html w linku jest też filmik z demo. ~20 złotych/60ml.

Czy MLT z tym działa? Ile dajesz do farby?
Atlis

Postprzez KRL » niedziela, 18 września 2016, 20:49

Atlis napisał(a):http://www.migjimenez.com/en/acrylic-colors/615-transparator-60-ml.html w linku jest też filmik z demo. ~20 złotych/60ml.

Czy MLT z tym działa? Ile dajesz do farby?

Wszystko zależy od siły krycia jaką chcę osiągnąć zwykle mieszam 1:1 + 30-40% rozcieńczalnika taka mieszanka pozwala położyć jedną bardzo cienką warstwę + jedną pełną z zachowaniem widocznego PS'a pod warstwami.

Tym czasem zabawy z wycinanką ciąg dalszy.

Przyjemności dziś miałem tak dużo że padam na ry....

Po koleji po pierwszych wycinankach czas na kolejne jak już wspominałem reszta bez PS

ObrazekObrazekObrazek

Kolejny krok to kolejne wycinanki tu dodam że mimo starania jest kilka miejsc które trzeba poprawić gdzieś lakier dostał się pod maski, gdzieś nie dobrze okleiłem tudzież dociąłem maski ale tym zajmę się w dalszym etapie.

Tym czasem mam już wszystkie kolory a w zasadzie odcienie szarości wiem że nie zabrzmi to skromnie ale zaczyna to wyglądać całkiem przyzwoicie.

Jak widać na kolorze podstawowym PS sie zachował w dobrym stanie.

ObrazekObrazekObrazek

Teraz kolejny tydzień przerwy a pózneij poprawki lekkie cieniowanie ale bardzo subtelne i Post Shading choć też nie zamierzam robić go wszędzie.
Cieszy mnie że mimo tylu kolorów widać wciąż linie podziału a po maskowaniu nie ma śladów w postaci zarwania powłoki.

CDN.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez KRL » środa, 21 września 2016, 14:05

Delikatny Post Shading i odrobina cieniowania ale naprawdę odrobina ponieważ uważam że ten "zabawkowy" charakter tych samolotów w tym konkretnym kamuflażu musi pozostać.
Dobrze widać to na fotkach zwykle żabki w tym kamo as czyste a na niektórych fotkach wyglądają jak modele, mam nadzieję że dam radę zachować tem charakter.

Wygląda to tak:

Obrazek

I całość:

Obrazek

Fotki wykonane w nocy przy sztucznym oswieteniu telefonem więc jakby to ująć są nie co przerysowane.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez GrzeM » środa, 21 września 2016, 18:21

Imponujące!
GrzeM

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat