N1K2-J Shiden Kai - Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: N1K2-J Shiden Kai - Hasegawa 1/48

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 29 września 2016, 09:04

Zapowiada się jak każda Twoja praca czyli uczta dla ócz :) Trochę "mi się" nie widzą ślady odłażenia farby bo to wygląda to na zarysowania.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez zegeye » czwartek, 29 września 2016, 11:16

Darek.... ty naprawdę nie możesz dać znać wcześniej co zamierzasz nakleić na model?..... Samolot z oznaczeniem 03 przedstawiany często jest na grafikach z zamalowanym białym okręgiem na hinomaru. Zaczęły się też pojawiać inne interpretacje białego pasa...jak np. tu: https://warthunder.com/pl/news/1353--pl/
Nie sugeruj się że to forum ''gierkowe''. Podobną interpretację mam w japońskiej monografii poświęconej samolotom serii Shiden... oczywiście też kolorowanka. Prawdopodobnie powstała na podstawie jedynego znanego zdjęcia gdzie na tle ogona samolotu 03 stoi pilot Ikuji Matsumura (wg. książki ''Gendas blade'' Japan Squadron of aces)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 29 września 2016, 14:55

No to na Bytom nie zdążę :mrgreen: niemniej dzięki za Wasze uwagi.
zegeye napisał(a):Darek.... ty naprawdę nie możesz dać znać wcześniej co zamierzasz nakleić na model?

Nie miałbym sumienia budząc Cię o 3-ej nad ranem :P Ale od czego ma się domowych doradców :lol:
Obrazek

zegeye napisał(a):Samolot z oznaczeniem 03 przedstawiany często jest na grafikach z zamalowanym białym okręgiem na hinomaru. Zaczęły się też pojawiać inne interpretacje białego pasa...jak np. tu: https://warthunder.com/pl/news/1353--pl/

Spotkałem się z taką interpretacją w Burindo cośtamcośtam i w instrukcji Hasegawy do modelu 1/32
Obrazek
Obrazek
ale rozkminianie tego po nocy enigmą do potęgi to dla mnie było i zawierzyłem temu prostszemu rozwiązaniu, które przeniosłem na model
Obrazek
Zbychu obiecuję, że będą Cię jeszcze ręce od tłumaczenia bolały jak będę Hiena Haj Kobayashiego lepił (już się dobija na warsztat) ;o)
Z Shidenem muszę jeszcze pomyśleć jak i czy w ogóle coś poprawiać. :-/

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Trochę "mi się" nie widzą ślady odłażenia farby bo to wygląda to na zarysowania.

Tutaj wszystko zgodnie z planem naszkicowanym w łepetynie. Rysy rysami, odrapania odrapaniami :mrgreen:

Dominik napisał(a):Darku poproszę o tutorial robienia obić i przebarwień (ale tak krok po kroku, by taki laik jak ja zakumał o co kaman).

Proste jak konstrukcja cepa. Do przebarwień potrzebujesz jednej farby no dwóch. Jedna podkładowa w tym przypadku srebrna (do zdrapek) druga zielona do kamuflażu. Na sreberko nakładam aerografem specyfik Miga - Worn Effect a na niego cienkimi warstwami zielona. Tam gdzie ma być ciemniej aplikujesz więcej a gdzie jaśniej mniej farby. I to cały sekret 8-)
Dominik napisał(a): Kalki firmowe Hasy czy jakieś aftermarketowe?

Kalkomanie zestawowe, hinomaru malowane od masek.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 30 września 2016, 15:16

Banderola skorygowana :)
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Aleksander » niedziela, 9 października 2016, 13:44

Bardzo ładnie się prezentuje!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Slash » niedziela, 9 października 2016, 14:13

Robisz pan ostatnio chyba najładniejsze samoloty w okolicy. Ani mi się waż to zmieniać :lol:
Slash

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 10 października 2016, 10:30

Thx Slaszu ale są lepsi ode mnie na dzielni. Ja tylko skila staram sobie podnieść :mrgreen:
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat